Πόσο λάδι, ταχίνι ή μέλι είναι αρκετό στη μαγειρική;

meli-militis-milo
ΠΕΜΠΤΗ, 26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018

Αν «μπλέκεστε» πολύ με την κουζίνα και με συνταγές, σίγουρα θα έχετε διαπιστώσει ότι είναι λίγο δύσκολο να μετρήσουμε και να χρησιμοποιήσουμε ακριβώς ¼ του φλιτζανιού ταχίνι ή μέλι για να φτιάξουμε π.χ. ένα γλυκό. Αν δεν είστε του «περίπου» και θέλετε να έχετε ακρίβεια στο συνολικό αποτέλεσμα και τη γεύση των πιάτων σας, συνεχίστε να διαβάζετε.

Σίγουρα θα έχετε βρεθεί πολλές φορές στη θέση του να πρέπει να προσθέσετε π.χ. ½ φλιτζάνι μέλι σε ένα γλυκό και όταν προσπαθήσετε να μεταφέρετε το μέλι σας στο μείγμα, μια αρκετά σεβαστή ποσότητα αρνείται να ξεκολλήσει από το φλιτζάνι. Τι σημαίνει αυτό; Aπώλειες στη συνταγή σας, κάτι που, φυσικά, δεν συμβαίνει μόνο με το μέλι, αλλά με διάφορα πιο ρευστά, κολλώδη υλικά, όπως το ταχίνι, η μελάσα κ.ο.κ.

Πώς μπορείτε να βγείτε από αυτή τη δύσκολη θέση; Με ένα απλό κόλπο: Γρασάρετε το φλιτζάνι σας με λίγο λάδι πριν βάλετε μέσα τα υλικά που θέλετε να μετρήσετε, ώστε να γλιστρήσουν εύκολα.

Κάποιες συνταγές απαιτούν και την προσθήκη λαδιού εξ αρχής, όπως η βινεγκρέτ, ορισμένες μαρινάδες και σάλτσες, οπότε σε αυτές τις περιπτώσεις μπορείτε να μετράτε πρώτα το λάδι κι έπειτα να προσθέτετε τα πιο κολλώδη υλικά. Όταν, όμως, η συνταγή απαιτεί ελάχιστο ή καθόλου λάδι, τι κάνουμε; Σε αυτή την περίπτωση, βάζετε απλώς ελάχιστη ποσότητα, ώστε να γρασάρετε το φλιτζάνι σας (περίπου 1-2 σταγόνες) και έτσι μπορείτε να διαχειριστείτε τα υλικά σας ώστε να μην κολλήσουν.

Ένας άλλος τρόπος να μπορέσετε να αξιοποιήσετε τέτοιου είδους υλικά σωστά, χωρίς ατσαλιές, είναι να χρησιμοποιήσετε στο φλιτζάνι σας ένα μη κολλώδες σπρέι μαγειρικής, αν σας βρίσκεται εύκαιρο.

Μην ξεχνάτε, επίσης, αν η συνταγή δεν απαιτεί καθόλου λάδι, το έλαιο που θα χρησιμοποιήσετε για να «ξεκολλήσετε» τα υλικά σας να έχει μια ουδέτερη γεύση. Το έλαιο αβοκάντο είναι μια καλή επιλογή που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, για να μην επηρεάσετε το τελικό αποτέλεσμα.