Ντιζάιν: αυθεντικότητα και αντιγραφές

mple-kanapes
ΤΕΤΑΡΤΗ, 25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018

Έχετε παρατηρήσει πόσο έχουν αρχίσει και μοιάζουν τα σπίτια μεταξύ τους; Ίδιοι καναπέδες, παρόμοια τραπέζια, ακόμη και καλύμματα στα κρεβάτια. Μήπως πρέπει να αρχίσουμε να ανησυχούμε; Tης Σάντυς Τσαντάκη.

Aν θέλεις να ξεχωρίζεις, με το ντύσιμο σου, την αισθητική σου, τα πράγματα που επιλέγεις, την τέχνη που σου αρέσει, δεν μπορείς να ανήκεις σε ένα κοπάδι και να ακολουθείς την αγέλη.

Και τώρα που βγαίνουν όλα σε εκατομμύρια αντίτυπα, κλωνοποιημένα έπιπλα, αντικείμενα, μπιμπελό, πόσα περιθώρια έχουμε να φτιάξουμε τον μικρόκοσμο μας έτσι ώστε να έχει κάτι δικό μας;

Στη μόδα του ντιζάιν που δεν αλλάζει κάθε έξι μήνες, επηρεάζεται από τις παγκόσμιες τάσεις αλλά λανσάρει ιδέες και λύσεις που ταιριάζουν σε όλους, οικογένειες, εργένηδες, ηλικιωμένους, φοιτητές, καριερίστες, εμείς δεν έχουμε παρά να δούμε πίσω από την βιτρίνα και τους καταλόγους και να αντισταθούμε σε οτιδήποτε μαζικό, άρα εύπεπτο.

Αν θέλουμε κάτι αυθεντικό, θα πρέπει να το αποκτήσουμε, κάνοντας υπομονή, χωρίς να καταφύγουμε στην εύκολη λύση της αντιγραφής. Εκτός κι αν πρόκειται για κάτι εξαιρετικά γρήγορο, διακριτικό ή οριακά κιτς. Οπότε, τότε μπορούμε απλώς να πούμε το ναι, γνωρίζοντας από πριν ότι δεν αποκλείεται να το ανακυκλώσουμε την επόμενη σεζόν, πολύ απλά γιατί θα έχουμε βαρεθεί να το βλέπουμε από σπίτι σε σπίτι, ξανά και ξανά.

ΣΑΝΤΥ ΤΣΑΝΤΑΚΗ
www.sandytsantaki.com