Ποιες τροφές είναι καλό να αποφεύγουμε μετά τα 30

gunaika-gala-potiri
ΤΡΙΤΗ, 08 ΜΑΙΟΥ 2018

Τα ανθρώπινα γονίδια δεν έχουν αλλάξει εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ο τρόπος ζωής, όμως, έχει διαφοροποιηθεί και αυτό είναι που κάνει τελικά τη διαφορά. Το πόσο υγιείς είμαστε εξαρτάται κατά πολύ από το τι δίνουμε στον οργανισμό μας και κάποιες τροφές καλό είναι να τις αποφεύγουμε, ειδικά όταν τα χρόνια σιγά-σιγά περνάνε.

Γάλα
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα ανήκουν στις όξινες τροφές και καλό είναι να τα αποφεύγουμε, προκειμένου να διατηρούμε το pH του οργανισμού μας σε ισορροπία. Συν τοις άλλοις, το γάλα είναι ομογενοποιημένο και παστεριωμένο, που σημαίνει ότι φτάνει στο ποτήρι μας χωρίς πολλά από τα θρεπτικά του συστατικά.

Γιαούρτια με γεύσεις
Έχουν πρόσθετη ζάχαρη, που μπορεί να φτάνει μέχρι και τα 47 γραμμάρια ανά μερίδα. Προτιμήστε να αναμειγνύετε εσείς το γιαούρτι σας με φρούτα, για να διατηρείτε το γεύμα σας πιο υγιεινό, χωρίς έξτρα ζάχαρη.

Αναψυκτικά
Το σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη είναι ένα από τα χειρότερα συστατικά ενός αναψυκτικού, καθώς πάει κατευθείαν στο συκώτι και αποθηκεύεται ως λίπος. Δημιουργεί, επίσης, αντίσταση στη λεπτίνη, μια ορμόνη που βοηθά στη διαχείριση των επιπέδων της όρεξης.

Τεχνητά γλυκαντικά
Προστίθενται συχνά σε ροφήματα από όσους προσπαθούν να ελαττώσουν τη ζάχαρη, αλλά σύμφωνα με έρευνες φαίνεται ότι είναι και τα ίδια βλαβερά. Μια από τις συνέπειές τους, μάλιστα, είναι ότι επηρεάζουν το σωματικό βάρος, παρ’ όλο που πολλοί τις καταναλώνουν για αντίθετα αποτελέσματα.

Σόγια
Ανήκει στις τροποποιημένες τροφές, εκτός κι αναφέρει στην ετικέτα της το αντίθετο, και μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της φλεγμονής στον οργανισμό, που με τη σειρά του οδηγεί σε ορμονική ανισορροπία. Η αιτία είναι τα φυτοοιστρογόνα που περιέχει, που μιμούνται τη δράση των οιστρογόνων και εμπλέκονται με την ικανότητα του οργανισμού να αξιοποιήσει τη θυρεοειδική ορμόνη. Αποφύγετέ την αν έχετε ήδη θέμα με τον αδένα. Διαβάστε εδώ περισσότερα για τη σόγια και τη γενετική τροποποίηση.

Οτιδήποτε θέλει καλαμάκι
Όταν πίνουμε κάτι με καλαμάκι, σουφρώνουμε τα χείλη, κάτι που μπορεί σταδιακά να οδηγήσει σε λεπτές γραμμές στα χείλη και ρυτίδες. Αυτές οι ρυτίδες θα γίνουν ακόμα πιο έντονες όσο μεγαλώνουμε, καθώς το δέρμα χαλαρώνει.

Ψάρια ιχθυοτροφείου
Για να απολαύσετε τα ψάρια σας με όλα τους τα οφέλη, αποφύγετε αυτά που προέρχονται από ιχθυοτροφείο. Ο λόγος είναι ότι τα ψάρια αυτά αναπτύσσονται σε ένα πολύ περιορισμένο περιβάλλον, όπου το ένα καταναλώνει τις ακαθαρσίες του άλλου κι αυτά τα βακτήρια γίνονται στο τέλος μια άσχημη προσθήκη στο γεύμα σας.

Κουλουράκια εμπορίου
Έχουν πολλές θερμίδες, ζάχαρη και λιπαρά, ενώ ο κύριος ένοχος είναι το υδρογονοποιημένο λίπος. Αυτό αποτελεί ένα είδος τρανς λιπαρών που αυξάνουν την κακή χοληστερόλη και μακροπρόθεσμα αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καρκίνου. Προτιμήστε να φτιάξετε κουλουράκια στο σπίτι, με λιγότερη ζάχαρη και λιπαρά.

Αλλαντικά
Όσο νόστιμα κι αν είναι, είναι κομμάτια επεξεργασμένου κρέατος, με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και λιπαρά. Η υπερκατανάλωσή τους μπορεί να οδηγήσει σε υπέρταση και βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία, που σημαίνει ότι είναι από τις χειρότερες τροφές για την καρδιά.

Προϊόντα με πολλά συστατικά
Όταν διαβάζοντας τις ετικέτες ενός προϊόντος διαπιστώνετε ότι τα συστατικά του εκτείνονται σε μια ολόκληρη παράγραφο, ενώ τα περισσότερα από αυτά δεν μπορείτε καν να τα προφέρετε, τότε καλύτερα να το αφήσετε πίσω στο ράφι. Πρόκειται για μια επεξεργασμένη τροφή, με συστατικά τα οποία ο οργανισμός σας δεν χρειάζεται και τα περισσότερα από αυτά μπορεί να τον βλάψουν.

Άσπρο ψωμί
Προτιμήστε το ψωμί ολικής άλεσης που έχει περισσότερες φυτικές ίνες και μεγαλύτερη διατροφική αξία. Το άσπρο ψωμί περιέχει πολλή ζάχαρη και επεξεργασμένο άσπρο αλεύρι, που δεν χρειάζεστε στη διατροφή σας.