Αλκοόλ: 8 μύθοι και αλήθειες

alkool-tekila-sfinakia
ΠΕΜΠΤΗ, 06 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

«Όλοι πίνουν. Αν θέλω, μπορώ να ξεμεθύσω αμέσως» και ένα σωρό άλλες δικαιολογίες, που οι περισσότεροι, λίγο ως πολύ έχουν χρησιμοποιήσει, για να δικαιολογήσουν ένα παραπάνω ποτηράκι, έχουν δημιουργήσει μύθους γύρω απο το αλκοόλ. Πού τελειώνει η αλήθεια και που αρχίζει το ψέμα;

Μύθος: Όλοι πίνουν

Αλήθεια: Αυτό δεν ισχύει. Μάλιστα, σε πρόσφατη έρευνα που έγινε, μόλις το 31% των ατόμων (νεαρής ηλικίας) είπαν ότι είχαν πιεί αλκοόλ τον περασμένο μήνα, γεγονός που αφήνει ένα υπόλοιπο της τάξης του 69% να μην έχει πιεί. Άρα, αν έχετε επιλέξει να μην πίνετε, δεν είστε μόνος.

Μύθος: Το αλκοόλ σου δίνει ενέργεια

Αλήθεια: Το αντίθετο ακριβώς. Το αλκοόλ έχει κατευναστική δράση και μπορεί πραγματικά να φέρει υπνηλία. Επιβραδύνει τις κινητικές δεξιότητες, που ελέγχουν τον τρόπο που σκέφτεστε, μιλάτε, κινείστε και αντιδράτε.

Μύθος: Μόνο ο συνδυασμός ποτών μεθάει

Αλήθεια: Αυτός ο παλιός αστικός μύθος, χρησιμοποιείται ακόμα για να δικαιολογεί, γιατί οι άνθρωποι αρρωσταίνουν μετά από ένα γερό μεθύσι. Ωστόσο δεν είναι είναι τελείως αληθινός. Το ποσοστό του αλκοόλ στο σώμα είναι αυτό που καθορίζει πόσο μεθυσμένος είναι κάποιος. Με άλλα λόγια, δεν έχει σημασία τι ποτό θα πιεί ο καθένας, αλλά πόσο. Στην ποσότητα του αλκοόλ βέβαια αν προσθέσετε και τον συνδυασμό διάφορων τύπων αλκοόλ, η υπόθεση δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο.

Μύθος: Αν θέλω, μπορώ να ξεμεθύσω στο λεπτό

Αλήθεια: Αν νομίζετε ότι ένα ντους (άντε και ένας βαρύς ελληνικός) μπορούν να αποβάλλουν το αλκοόλ, που καταναλώσατε, κάνετε μεγάλο λάθος. Ο μόνος τρόπος, για να «καθαρίσει» το σώμα είναι να πάρει τον χρόνο του και αυτό εξαρτάται από τον όγκο του καθενός. Μάλιστα, ο οργανισμός χρειάζεται τουλάχιστον 3 ώρες για να αποβάλλει κάθε δύο ποτά, που είχατε καταναλώσει το περασμένο βράδυ.

Μύθος: Όσοι πίνουν αλκοόλ συμπεριφέρονται το ίδιο

Αλήθεια: Αυτό δεν ισχύει σε καμία περίπτωση. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες, που καθορίζουν τις αντιδράσεις του οργανισμού στο αλκοόλ, μεταξύ των οποίων το βάρος, η ηλικία, το φύλο, η χημεία του σώματος, η γενετική, το φαγητό και φυσικά η ποσότητα του αλκοόλ, που κατανάλωσε ο καθένας κ.λ.π. Μην ξεχνάτε ότι το αλκοόλ μπορεί να κάνει τον οποιοδήποτε απρόβλεπτο.

Μύθος: Αλκοόλ για καλύτερο sex

Αλήθεια: Άλλη μία δικαιολογία για να ξεχάσετε τα ταμπού. Το αλκοόλ μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να …απελευθερώνονται και να νιώθουν πιο άνετοι σε έναν κοινωνικό περίγυρο, αλλά στην πραγματικότητα λειτουργεί ανασταλτικά στην ανδρική στύση ενώ μειώνει και τη γυναικεία ερωτική διάθεση και απόδοση. Ωστόσο το πιο σημαντικό σε αυτόν τον μύθο, είναι ότι το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα λήψης σωστών αποφάσεων.

Μύθος: Το αλκοόλ δεν είναι επιβλαβές για το σώμα

Αλήθεια: Η αλήθεια απέχει…έτη φωτός μακριά από αυτήν την άποψη. Η κατάχρηση του αλκοόλ, μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές στον ύπνο, ναυτία ή και δηλητηρίαση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ακόμα και τον θάνατο. Επιπλέον, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, έχει ως συνέπεια τον εμετό, που σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να καταλήξει σε θάνατο από ασφυξία. Η μακροχρόνια κατάχρηση δε, οδηγεί σε εθισμό, με ενδεχόμενα εγκεφαλικά ή καρδιακά επεισόδια.

Μύθος: Αν φάω ένα καλό γεύμα πριν το αλκοόλ, δε θα μεθύσω

Αλήθεια: Η αλήθεια είναι ότι αν πιείτε αλκοόλ με ...γεμάτο στομάχι, αυτό που θα καταφέρετε είναι να καθυστερήσετε την απορρόφησή του, όχι να την αποτρέψετε. Το φαγητό πριν από το αλκοόλ δεν είναι σε καμία περίπτωση άμυνα απέναντι στο μεθύσι.