Τι σχέση μπορεί να έχει η μόδα με τη φύση;

fashioned-4
ΤΡΙΤΗ, 01 ΜΑΙΟΥ 2018

Το Μουσείο Victoria Albert στο Λονδίνο ξέρει να στήνει ιδιαίτερες εκθέσεις. Και τώρα που μόλις εγκαινιάστηκε η έκθεση με τίτλο «Fashioned from Nature», ευκαιρία να ανακαλύψουμε την περίπλοκη σχέση ανάμεσα στη μόδα και τη φύση, από το 1600 μέχρι σήμερα. Της Σάντυς Τσαντάκη.

Μέχρι τις 27 Ιανουαρίου του 2019, οι επισκέπτες του μουσείου θα μπορούν να δουν υπέροχα φορέματα δίπλα σε απρόσμενα υφάσματα, καινοτόμα υλικά, επεξεργασμένες ίνες, εικόνες που προβληματίζουν τον σύγχρονο άνθρωπο για την προέλευση και την ιστορία κάθε ρούχου.

Στις φωτογραφίες, για παράδειγμα, βλέπουμε ένα γιλέκο που χρονολογείται από το 1780-1789 και φέρει στοιχεία της φύσης, μια κεντημένη μαύρη φούστα με λουλούδια από το 1890, ένα ανάγλυφο ασημένιο παλτό της Madame Gres (1936) που μιμείται τα φύλλα ενός δέντρου, ένα γαλάζιο σακάκι, ανδρικό, φλόραλ, με μαύρο παντελόνι, που φορούσε ο John Malkovich.

Φορέματα από μουσελίνα, φορέματα με κρινολίνα, κοστούμια με αναπαραστάσεις από τη φύση, όπως ένα ανσάμπλ με άλογα, από τη συλλογή του χειμώνα για το 2017 της γνωστής για τις περιβαλλοντικές της ανησυχίες, Stella McCartney, καπέλα από σουέντ και φτερά…

Παρά το γεγονός ότι οι σχεδιαστές μόδας ανά τον κόσμο εμπνέονται για κάθε τους σχεδόν συλλογή, τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο, από τη φύση, δεν κάνουν και πολλά πράγματα για να την προφυλάξουν, κι είναι λίγοι εκείνοι που αρνούνται να συμπεριλάβουν δέρμα ή γούνα στις κολεξιόν τους.

Η έκθεση, «Fashioned from Nature», φωτίζει ακριβώς αυτή τη σχέση αγάπη και μίσους, με παραδείγματα από τον 17ο αιώνα μέχρι σήμερα, για να αποδείξει πόσο εξαρτημένοι είμαστε όλοι από τη φύση και πόσο αδιαφορούμε συχνά για την ουσία. Και δεν είναι μόνο το δέρμα και η γούνα, είναι και η αναζήτηση και εκμετάλλευση σπάνιων φτερών και πούπουλων, εξωτικών υλικών, η χρήση του ελεφαντόδοντου στα αξεσουάρ. Με τη γρήγορη μόδα και τη μαζική κατανάλωση, η φύση μοιάζει να «υποφέρει», την ίδια στιγμή που αποθεώνεται από τη μόδα του σήμερα και του χθες.

Υπάρχουν και πολλά θέματα που έχουν προκύψει και δεν τα γνωρίζουμε ως καταναλωτές. Άραγε πότε βλάπτουμε περισσότερο τον πλανήτη; Όταν αγοράζουμε μια δερμάτινη τσάντα ή ένα λευκό κοτόν μπλουζάκι; Η απάντηση δεν είναι ξεκάθαρη, οπότε καλό είναι να γίνονται εκθέσεις, να τυπώνονται λευκώματα, να ξεκινάει ένας διάλογος για θέματα που είναι μπροστά μας αλλά μοιάζουν να μην μας απασχολούν. Μόδα και φύση λοιπόν. Μήπως δεν πρέπει τελικά η φύση να είναι και τόσο της…μόδας;

ΣΑΝΤΥ ΤΣΑΝΤΑΚΗ
www.sandytsantaki.com