Πόσο κοστίζει το γραφείο της Coco Chanel και το κρεβάτι της Audrey Hepburn;

ritz-3
ΠΕΜΠΤΗ, 03 ΜΑΙΟΥ 2018

Τα ποσά είναι εξωπραγματικά. Όταν μιλάμε όμως για αντικείμενα που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία κι έχουν συνδεθεί με μυθικές προσωπικότητες, τότε και τα νούμερα συχνά είναι ανάλογα. Της Σάντυς Τσαντάκη.

Η δημοπρασία με έπιπλα συνδεδεμένα με το ξενοδοχείο Ritz στο Παρίσι, πριν από τη ριζική του ανακαίνιση, ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες. Τα 10.000 αντικείμενα έγιναν ανάρπαστα, από ενδιαφερόμενους προερχόμενους από διαφορετικά σημεία του πλανήτη που τα είχαν ήδη ξεχωρίσει στην έκθεση.

Συνολικά συγκεντρώθηκε το αστρονομικό ποσό των 9 εκατομμυρίων δολαρίων. Και τι σημαίνει αυτό; Πως στην τοπ λίστα, το πιο περιζήτητο έπιπλο της δημοπρασίας ήταν το γραφείο από τη σουίτα που έμενε η Coco Chanel, μαζί με την καρέκλα που καθόταν, που πουλήθηκε τελικά για 223.860 δολάρια, ακριβώς 300 φορές πάνω από την τιμή εκκίνησης.

Οι συλλέκτες διεκδίκησαν με επιμονή και πάθος τα σκαμπό από το ιστορικό μπαρ Ηemingway, εκεί ακριβώς που συνήθιζε να πίνει το ποτό του o Ernest Hemingway, το κρεβάτι της Audrey Hepburn από την ταινία «Love in the Afternoon», τον καναπέ και τις πολυθρόνες που αγαπούσε ο Marcel Proust.

Δεν είναι τυχαίο πως συγγραφείς, σχεδιαστές, ηθοποιοί, διανοούμενοι, αποκαλούσαν το Ritz «σπίτι» τους. Δημοπρατήθηκαν επίσης πολυέλαιοι, σεντόνια, μπουρνούζια, χαλιά, αγάλματα, έργα τέχνης…Και να σκεφτεί κανείς ότι οι ιδιοκτήτες και διακοσμητές του ξενοδοχείου θέλησαν να «διώξουν» τα συγκεκριμένα αντικείμενα, γιατί δεν θα ταίριαζαν με τη νέα του αισθητική.

ΣΑΝΤΥ ΤΣΑΝΤΑΚΗ
www.sandytsantaki.com