Ποιος είπε ότι μια γυναίκα μετά τα 40 απαγορεύεται να φοράει βολάν;

frills-2
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 04 ΜΑΙΟΥ 2018

Οι κανόνες σε παλιότερες δεκαετίες ήταν εξαιρετικά αυστηροί για γυναίκες και άνδρες. Και τώρα που οι καιροί άλλαξαν και όλα είναι στο πρόγραμμα, όλα είναι ανοιχτά, υπάρχει κάτι που θεωρείται ότι δεν θα έπρεπε να φοράμε στα 30, τα 40 ή τα 70; Της Σάντυς Τσαντάκη.

Η πρώην αρχισυντάκτρια της βρετανικής Vogue, Alexandra Shulman, έγραψε πρόσφατα στην εφημερίδα Guardian πως υπάρχει μόνο ένας κανόνας στο γυναικείο ντύσιμο. Απαγορεύονται οι φραμπαλάδες μετά τα 40.

Συμφωνείτε; Διαφωνείτε; Σας είναι αδιάφορο; H ίδια υποστηρίζει πως η εικόνα μιας σαραντάρας με νεορομαντικά φορέματα και πλουμιστά, εκκεντρικά πουκάμισα είναι παράταιρη. Κι όμως, αν το καλοσκεφτεί κανείς, θα διαπιστώσει πως η ηλικία δεν παίζει πλέον κανέναν ρόλο καθώς υπάρχουν ακόμη και 20χρονα ή 30χρονα κορίτσια που θα έδειχναν περίεργα αν φορούσαν ένα ρετρό ρούχο με βολάν αν δεν μπορούσαν να το υποστηρίξουν.

Οπότε όλα είναι μάλλον θέμα οπτικής και ρόλου. Και διάθεσης. Η ίδια λέει πως και οι φιόγκοι ακόμη είναι για απόσυρση, φέρνονταςως παράδειγμα και την Margaret Thatcher που συνήθιζε να φοράει ταγέρ με φιόγκους. Σκεφτείτε όμως πόσο κομψή μπορεί να είναι μια γυναίκα στα 50 της, πιο πριν, πιο μετά, με ένα ολομέταξο πουκάμισο που δένει στον λαιμό.

Σημασία έχει μια γυναίκα να διαθέτει αυτοπεποίθηση και να αισθάνεται καλά με αυτό που έχει επιλέξει να φορέσει. Δεν θα της ζητήσει κανείς να δείξει την ταυτότητά της, ούτε έχει σημασία τι φόρεσε και πώς. Και όσο μεγαλώνουμε, ξέρουμε καλύτερα από τον καθένα τι μας πηγαίνει και τι όχι. Οπότε, ας αφήσουμε τους φραμπαλάδες και τους φιόγκους, κι ας χτίσουμε τη γκαρνταρόμπα μας με βάση τα κομπλιμέντα που εισπράττουμε καθημερινά και τα ρούχα και αξεσουάρ που μας κάνουν να δείχνουμε πιο ξένοιαστες και χαρούμενες. Μήπως καλύτρα φόρεμα με βολάν και φιόγκο; 

ΣΑΝΤΥ ΤΣΑΝΤΑΚΗ
www.sandytsantaki.com