Πώς να πίνετε αλκοόλ χωρίς να παίρνετε βάρος

krasi-alkool-baros-kila-thermides
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 18 ΜΑΙΟΥ 2018

Όχι, δεν υπάρχει κάποιος μαγικός τρόπος να πίνετε όσες μπίρες θέλετε και να αποφύγετε τα έξτρα κιλά (που όχι, δεν πάνε μόνο στην κοιλιά, αλλά σε όλο το σώμα). Υπάρχουν, όμως, 3 πράγματα που μπορείτε να αποφύγετε, απολαμβάνοντας το ποτό σας, για να μειώσετε τις περιττές θερμίδες.

Κανόνας 1: όταν πρόκειται να πιείτε, προτιμήστε να έχετε καταναλώσει πρωτεΐνη αντί για λιπαρά
Το αλκοόλ είναι τοξικό και δεν μπορεί να αποθηκευτεί στον οργανισμό μας. Γι’ αυτό, όμως, έχει φροντίσει η Μητέρα Φύση, δίνοντάς μας την ικανότητα να παραχωρούμε προτεραιότητα στο αλκοόλ ως πηγή ενέργειας, όταν το καταναλώνουμε, που εξηγεί π.χ. τον τρελό χορό που μπορεί να κάνουμε όταν πίνουμε αλκοόλ, το οποίο μας πυροδοτεί. Η προτεραιότητα στο αλκοόλ, όμως, σημαίνει αυτόματα ότι η ικανότητα του οργανισμού να αξιοποιήσει τα λιπαρά που καταναλώνουμε ως καύσιμο, μένει πίσω. Αυτό έχει ως συνέπεια ό,τι λιπαρά έχουμε καταναλώσει πριν το αλκοόλ να αποθηκεύονται ως λιπώδης ιστός. Για να ξεφύγετε από αυτή την παγίδα, προτιμήστε να καταναλώνετε τροφές χαμηλές σε λιπαρά τις ημέρες που ξέρετε ότι θα πιείτε, και προτιμήστε την άπαχη πρωτεΐνη, η οποία θα σας κρατήσει χορτάτους για περισσότερη ώρα και μακριά από κακές διατροφικές επιλογές στη συνέχεια, μειώνοντας την έξτρα αποθήκευση λίπους.

Κανόνας 2: αποφύγετε το τσιμπολόγημα
Ένας από τους λόγους που το αλκοόλ μας παχαίνει, είναι ότι αφενός το συνδυάζουμε με τσιμπολόγημα (ξηρών καρπών και άλλων συνοδευτικών) και αφετέρου μας στέλνει για φαγητό μετά το ποτό, με όλα τα street food της πόλης να αποτελούν επιλογές μας. Ας πούμε, λοιπόν, ότι ήπιατε 3 μπίρες. Αυτό σημαίνει ότι καταναλώσατε γύρω στις 350-400 θερμίδες. Αν, όμως, οι μπίρες σας άνοιξαν την όρεξη και πάτε για σουβλάκια ή τσιμπολογήσετε πίνοντάς τες 3 μπολάκια ξηρούς καρπούς, τότε οι 3 μπίρες μπορεί να σας οδηγήσουν ακόμη και σε 1000 θερμίδες. Για να μην φορτωθείτε έξτρα θερμίδες, εκτός από το να προσέξετε το τσιμπολόγημα, προτιμήστε άπαχη πρωτεΐνη στη συνέχεια (στήθος κοτόπουλου ή ψάρι, για παράδειγμα), αν πρόκειται να φάτε.

Κανόνας 3: προτιμήστε ποτά με υψηλότερη αναλογία αλκοόλ-θερμίδων
Κάποια κοκτέιλ είναι αδιαμφισβήτητα πιο θερμιδογόνα από άλλα απλά ποτά (π.χ. μια βότκα είναι πολύ πιο «αθώα» θερμιδικά σε σχέση με μια piña colada που περιέχει ζάχαρη και γάλα καρύδας). Καλές επιλογές που μπορείτε να κάνετε είναι λικέρ, κόκκινο ή λευκό κρασί (όσο πιο ξηρό, τόσο το καλύτερο) σαμπάνια ή μια ελαφριά μπίρα. Αποφύγετε τα γλυκά κοκτέιλ, με ζάχαρη, γάλα και πολλά συστατικά, αλλά αν λιγουρεύεστε πραγματικά ένα daiquiri φράουλα, προτιμήστε το στην αρχή της βραδιάς κι αν συνεχίσετε, επιλέξτε πιο «αθώα» ποτά στη συνέχεια.