Ελληνική μόδα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

cycladic-7 Tavitian
ΔΕΥΤΕΡΑ, 07 ΜΑΙΟΥ 2018

Τι σχέση μπορεί να έχει ένα γιαπωνέζικο κιμονό με ένα παραδοσιακό καλάθι; Ή ένα πορτοκαλί καφτάνι με πρωτότυπα μαύρα μοτίβα με ένα φόρεμα με μπλε και λευκές αντιθέσεις; Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ανανεώνεται με ελληνικό αέρα, εντός κι εκτός. Της Σάντυς Τσαντάκη.

O Mιχάλης Πάντος, στυλίστας και διευθυντής μόδας στα γυναικεία περιοδικά για χρόνια, γνωρίζει καλά πώς μπορεί να συνδεθεί η ελληνικότητα με την εμπορικότητα και τον τουρισμό, στην Ελλάδα του σήμερα.

Tavitian
Κάπως έτσι μοιάζει να γεννήθηκε η ιδέα για μια έκθεση, και μαζί μια νέα συνεργασία με 14 Έλληνες σχεδιαστές για το πωλητήριο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

Tavitian
Το πρότζεκτ είναι συγκεκριμένο: κάθε σχεδιαστής ή brand εμπνεύστηκε από τα εκθέματα του Μουσείου για να σχεδιάσει και να βγάλει στην παραγωγή ένα κομμάτι, ένα ρούχο, καφτάνι, φόρεμα ή αξεσουάρ, που «μυρίζει» Ελλάδα χωρίς να είναι απαραίτητα, φολκλόρ.

Tavitian
Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν πριν από λίγες ημέρες για να δούμε από κοντά το λευκό κιμονό σαν οριγκάμι από τους Deux Hommes, ένα μπλε-λευκό φόρεμα με την υπογραφή Angelos Bratis, ένα παραδοσιακό καλάθι made in Greece από τις Zeus+Dione, ένα πορτοκαλί καφτάνι για διαφορετικούς σωματότυπους, με πρωτότυπο, εμμονικό μοτίβο, Apostolos Mitropoulos…

Tavitian
Και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι είναι αυτό τελικά που αναγνωρίζουμε οι Έλληνες ως «δικ μαςό» και τι είναι εκείνο που αναζητούν οι ξένοι επισκέπτες αλλά και της ιστοσελίδας, του Μουσείου, ως αυθεντικά ελληνικό, μοντέρνο, σημερινό, με δύναμη από το χθες.

Tavitian
Cycladic forms για το Cycladic Shop σε ένα διαφορετικό πρότζεκτ της μόδας. Θα βρείτε και γυαλιά ηλίου (Ugly Bell), εσπαντρίγιες (Di Gaia), καπέλο-περικεφαλαία (Βlanc Hats), κόσμημα (Maria Mastori), μαντήλια (Pantelis Vitaliotis-Magneto), ρούχα που αφηγούνται νοσταλγικές ιστορίες στο σήμερα (Danai Sakellari), μαζί με δημιουργίες των σύγχρονων ελληνικών brands Ergon, Digitaria, Rien…
Tavitian
Από τις 4 Μαϊου, για έναν μήνα, σε περιορισμένο αριθμό, φορμαλισμός, κυκλαδικά ειδώλια, αρχαία ελληνική τέχνη, φως του Αιγαίου, σε ένα μουσείο που φέρνει πιο κοντά την τέχνη με τη μόδα και το παρελθόν, με το παρόν και το μέλλον. 

ΣΑΝΤΥ ΤΣΑΝΤΑΚΗ
www.sandytsantaki.com