10 τροφές για λαμπερό δέρμα

10-trofes-gia-lampero-derma

ΤΡΙΤΗ, 11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Γνωρίζετε πως ό,τι τρώτε αντανακλάται στο πρόσωπο και στο δέρμα σας; Είναι πράγματι γεγονός πως κάποιες τροφές -άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο- επηρεάζουν με έναν μοναδικό τρόπο το πόσο λαμπερό είναι το πρόσωπό σας.

1. Αμύγδαλα

Μπορεί εσείς να αποφασίσατε τελευταία στιγμή να ξενυχτήσετε μένοντας στο πάρτυ λίγες ακόμη ώρες, όμως το επόμενο πρωί θα είστε και πάλι φρέσκια και δροσερή. Ποια είναι η λύση; Μα φυσικά τα αμύγδαλα και η βιταμίνη Ε που περιέχουν, η οποία φωτίζει το μονότονο και ταλαιπωρημένο από το hangover δέρμα σας, εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες και τα μόρια εκείνα που κάνουν το πρόσωπό σας να φαίνεται θαμπό. Επιπλέον, σύμφωνα με τους ειδικούς τα λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα αμύγδαλα θα σας κάνουν να λάμπετε.

2. Βερίκοκα

Μπορεί μέσα στην καρδιά του χειμών να είναι δυσεύρετα, όμως ακόμη και αποξηραμένα θα σας φανούν χρήσιμα. Το φρούτο αυτό βοηθά στη μείωση των ρυτίδων. Το σώμα μας μετατρέπει τη βιταμίνη Α που περιέχεται στα βερίκοκα, σε ρετινόλη, μια ένωση που βοηθά στην παραγωγή νέων κυττάρων. Επιστήμονες αναφέρουν, πως αυτά τα κύτταρα έχουν πολύ πιο λείο περίβλημα γεγονός που τα κάνει να μοιάζουν «20 χρόνια νεότερα».

3. Φιστίκια

Αυτό το γευστικό σνακ καταπολεμά τις ρυτίδες και τις κηλίδες που προκαλούνται στο δέρμα από τον ήλιο επειδή περιέχει ένα συστατικό που λέγεται σελήνιο. Με άλλα λόγια, πρόκειται για ένα ιχνοστοιχείο που κάνει τα κύτταρα του δέρματος πιο ανθεκτικά στις ακτίνες του ήλιου, οι οποίες παράγουν «ελαττωματικό DNA» και μπορούν τελικά να οδηγήσουν ακόμη και σε καρκίνο.

4. Ρεβίθια

Για να βοηθήσετε το δέρμα σας να επουλώσει πιο γρήγορα γρατζουνιές, ουλές ή μελανιές ξεκινήστε να τρέφεστε με ρεβίθια. Οι πρωτεΐνες που περιέχονται στα ρεβίθια μεταφέρουν γρηγορότερα από ότι άλλες τροφές τα απαραίτητα αμινοξέα για την ανάπτυξη και την επούλωση των ιστών του δέρματος, σύμφωνα με τους ειδικούς.

5. Καβούρι

Ακόμη και μια μικρή ποσότητα από καβούρι, είτε μέσα σε ένα ζεστό ψωμάκι ή σάντουιτς είτε ως συστατικό κάποιας συνταγής, συμβάλλει στο να κρατήσετε το πρόσωπό σας καθαρό από σπυράκια και στίγματα. Όταν δυσάρεστοι παράγοντες, όπως η λιπαρότητα ή τα μικρόβια φράζουν τους πόρους, τότε έχετε περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξετε ακμή ή κάποιο είδος φλεγμονής. Τοποθετήστε στην ερεθισμένη περιοχή ψευδάργυρο από καβούρι και θα δείτε τη ζημιογόνα για την επιδερμίδα του προσώπου σας φλεγμονή να υποχωρεί σταδιακά, καθώς παράλληλα θα εξαλείφει και τα σπυράκια που δημιουργήθηκαν από αυτή.

6. Πράσινο Τσάι

Μήπως το δέρμα σας δεν είναι αρκετά ελαστικό; Τα αντιοξειδωτικά του πράσινου τσαγιού μπορούν να αποκαταστήσουν αυτό το πρόβλημα. Σύμφωνα με έρευνα του "The Journal of Nutrition", γυναίκες, οι οποίες κατανάλωναν πράσινο τσάι καθημερινά, είδαν 4% αύξηση στην ελαστικότητα του δέρματός τους.

7. Πορτοκάλια

Οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια μπορεί να σας καταστρέψουν πλήρως την εικόνα του προσώπου σας. Η βιταμίνη C όμως, που βρίσκεται στα πορτοκάλια, εξαφανίζει τις αντιαισθητικές σακούλες. Ενισχύει το κολλαγόνο, την υποστηρικτική δομή του δέρματος δηλαδή και «σηκώνει» τις πεσμένες περιοχές στα μάτια που δημιουργούν αυτές τις σκιές.

8. Σολομός

Σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι κυριολεκτικά γεμάτος με λιπαρά οξέα Ω3, ένα υγιεινό λίπος που ενυδατώνει τα ξηρά σημεία του δέρματος. Το ωμέγα τρία βοηθά επίσης στην αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης, δύο βασικά συστατικά για ένα μαλακό, αψεγάδιαστο δέρμα.

9. Ηλιέλαιο

Ακόμη και ένα καλά ενυδατωμένο δέρμα θα μπορούσε να φαίνεται «τσαλακωμένο» χωρίς το λινολεϊκό οξύ αυτού του ελαίου. Πρόκειται για ένα λιπαρό οξύ που βοηθά στη δημιουργία κυττάρων με ένα πιο μαλακό και λείο περίβλημα. Σοτάρετε ή ψήστε φαγητά με αυτό για μια επιδερμίδα σαν...μωρού!

10. Ψωμί ολικής άλεσης

Ένα make up σε γήινες αποχρώσεις είναι λέτε αρκετό για να καλύψει τις κόκκινες κηλίδες στο δέρμα; Μάλλον όχι... Σύμφωνα με τους ειδικούς, η νιασίνη που βρίσκεται στα δημητριακά ολικής άλεσης όμως ή στο ψωμί, μπορεί να μειώσει την ερυθρότητα που προκαλείται από την ακμή και να παρεμποδίσει φλεγμονώδεις παράγοντες να εμφανίζονται στο δέρμα σας.