Τα αυγά στο πρωινό κάνουν καλό

augo
ΠΕΜΠΤΗ, 24 ΜΑΙΟΥ 2018

Μια ομελέτα, ένα αυγό ποσέ, αυγά μπενεντίκτ, scrambled eggs ή απλώς ένα βραστό αυγό στο πρωινό, μπορεί να σας μοιάζει σαν χοληστερίνη σερβιρισμένη στο πιάτο, αλλά στην πραγματικότητα κάνει καλό.

Η χοληστερίνη των αυγών έχει φοβίσει πολλούς στο παρελθόν, στην πραγματικότητα, όμως, τα αυγά παρέχουν στον οργανισμό μια σεβαστή ποσότητα χολίνης, ένα συστατικό της λεκιθίνης που προφυλάσσει το συκώτι από την υπερβολική συσσώρευση λίπους.

Συν τοις άλλοις, η λεκιθίνη του αυγού θεωρείται χοληστερινο-προστατευτική, που σημαίνει ότι συμβάλλει στην ισορροπία στην αύξηση της χοληστερίνης από την κατανάλωσή του.

Ακόμη, η βιταμίνη D που μας παρέχουν, συμβάλλουν σε χαμηλότερα επίπεδα της C αντιδρώσας πρωτεΐνης που αποτελεί δείκτη φλεγμονής του σώματος και παράγοντα κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, σύμφωνα με ερευνητές.

Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι να μην καταναλώνετε αυγό μαζί με άλλες πηγές χοληστερίνης, όπως κρέας και να προτιμάτε να το συνοδεύετε με φυτικές ίνες, π.χ. σε σάντουιτς με λαχανικά και ψωμί ολικής άλεσης ή στη σαλάτα λαχανικών σας, καθώς οι ίνες μπορούν και δεσμεύουν και αποβάλλουν τη χοληστερίνη που λαμβάνουμε από τις τροφές.

Αν το καταναλώσουμε έξυπνα, το αυγό αποτελεί μια θρεπτική τροφή υψηλής βιολογικής αξίας, πλούσια σε πρωτεΐνη, μέταλλα και βιταμίνες.