Πώς γιόρτασε 10 του χρόνια στη μόδα ο Στέλιος Κουδουνάρης;

koudounaris-2
ΠΕΜΠΤΗ, 10 ΜΑΙΟΥ 2018

Το κοινό τον γνώρισε ως κριτή σε μια εκπομπή-ριάλιτι για το στιλ. Και τώρα ο Στέλιος Κουδουνάρης αποδεικνύει με συνέπεια και επαγγελματισμό ότι για να είσαι κριτής, πρέπει πρώτα να έχεις διαγράψει μια ολοκληρωμένη διαδρομή στην ιστορία της ελληνικής μόδας. Της Σάντυς Τσαντάκη.

Στέλιος Κουδουνάρης, 10 χρόνια στη μόδα και η πολυτελής πρόσκληση δεν άφηνε περιθώρια αμφισβήτησης. Αυστηρά ασπρόμαυρη, αυστηρά προσωπική, δηλαδή ατομική, το μήνυμα σαφές: ελάτε μόνοι, γιατί αποκλείεται να χωρέσετε όλοι οι «φανς» του δημιουργού στην πρώτη σειρά (και τη δεύτερη, και την τρίτη). Στην Πειραιώς, χαμηλά, σε έναν βιομηχανικό χώρο, που έχουμε δει και παραστάσεις του Φεστιβάλ Αθηνών. Στην περιοχή του Ρέντη, Τετάρτη βράδυ.

Και μπορεί η ώρα έναρξης του σόου να ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τις 8 το βράδυ, όμως η επίδειξη άρχισε τελικά μετά τις 9.30μμ, για να παρακολουθήσουμε σε ένα «μαύρο κουτί», έναν στρατό από καλοκουρδισμένα μοντέλα που τα φόρεσαν όλα: χειμωνιάτικα ρούχα, μαύρα, λευκά, κόκκινα, δερμάτινα, καρό, μακριά, κοντά, ζεστά, αέρινα, βαριά, ανάλαφρα, με μπότες, σανδάλια, ατίθασα μαλλιά και ροκ διάθεση.

Πώς αλλιώς να χωρέσεις την ιστορία σου, ιστορίες μόδας που έχουν καταγραφεί μέσα σε μια δεκαετία, με ύφασμα, διαφορετικές υφές και αποχρώσεις; Με μοντέλα που έχεις συνεργαστεί στο παρελθόν, όπως η Έστερ Μαστρογιάννη, κορίτσια που δοκιμάστηκαν στην τηλεόραση για την φωτογένειά τους και τηλεπερσόνες στην πρώτη σειρά, που φοράνε τα ρούχα σου από προηγούμενες συλλογές, με μάξι, αποκαλυπτικά πατρόν, για τη δική τους στιγμή στο εγχώριο…Met Gala, χωρίς το κόκκινο χαλί.

Είχαμε αρκετή ώρα πριν από την έναρξη του σόου για να δούμε αναγνωρίσιμα πρόσωπα να φωτογραφίζονται μπροστά στο ειδικά διαμορφωμένο σκηνικό των χορηγών, με νάζι και σκέρτσο, σηκώνοντας με κάθε ευκαιρία το φόρεμα, ή ανοίγοντας το σκίσιμο για να φανεί και το παπούτσι. Η ελληνική μόδα πίνει βότκα (όταν είναι χορηγός), φοράει κρύσταλλα και στρας (κι άλλος χορηγός), βγάζει selfies, περιμένει υπομονετικά να ανάψουν οι προβολείς, ανοίγει διακριτικά την λευκή χάρτινη σακούλα με τα βερνίκια νυχιών, το κραγιόν και τα μίνι μακαρόν των χορηγών, όλα ευγενική προσφορά στους καλεσμένους.

Τι συναισθήματα θα κρατήσουμε από την επετειακή συλλογή του Στέλιου Κουδουνάρη; Το  φως μέσα στο σκοτάδι, μια επίδειξη σε ευρωπαϊκά πρότυπα, με ρυθμό, χωρίς φλυαρία, αφαιρετικό στάιλινγκ, ρούχα που φοριούνται και δεν φτιάχνονται μόνο για να εντυπωσιάσουν, καθώς η ελληνική μόδα δεν φοβάται να γεμίσει μια τεράστια αίθουσα και να χειροκροτήσει δυνατά τον ..εαυτό της. Οι φωτογραφίες από τη χθεσινή επίδειξη δεν έχουν φτάσει ακόμη… Ακολούθησε πάρτι μετά την επίδειξη στον ίδιο χώρο, οπότε η επίγευση καλύτερα να είναι νηφάλια, ασπρόμαυρη, με λίγες κόκκινες πινελιές για εντάσεις.

ΣΑΝΤΥ ΤΣΑΝΤΑΚΗ
www.sandytsantaki.com