Πώς επιλέγουμε φυτικά γάλατα;

futiko-gala-sogias
ΠΕΜΠΤΗ, 07 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018

Η Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και μετεκπαίδευση στη χορτοφαγία, Δέσποινα Μαρσέλου, μας ανοίγει το δρόμο για την αγορά διαφόρων ειδών φυτικού γάλακτος, τα οποία έχουν μπει στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν γνωρίζουμε πολύ καλά.

Είτε έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, είτε είστε vegan, είτε απλώς προτιμάτε τα γάλατα που δεν είναι ζωικής προέλευσης για διάφορους λόγους, τότε σίγουρα οι επιλογές σας είναι πολλές και έχουν αυξηθεί από την εποχή που κυριαρχούσε μόνο το γάλα σόγιας.

Στην αγορά θα βρείτε πολλές εναλλακτικές από φυτικά γάλατα και αν τα επιλέγετε συχνά, καλό είναι να κοιτάτε τις ετικέτες τους λίγο πιο προσεκτικά για τα παρακάτω.

Χωρίς BPA/BPA-free
Οι περισσότεροι συνδέουν το BPA με κονσέρβες, αλλά ενδέχεται να το βρούμε και σε διάφορες συσκευασίες, στο εσωτερικό τους, καθώς βοηθά στη διατήρηση φρεσκάδας, αλλά και στο να μην «κολλάει» το γάλα στη συσκευασία, αφού ουσιαστικά είναι σκληρυντικό πλαστικών. Επειδή, όμως, υπάρχουν κίνδυνοι που αφορούν αυτό το χημικό, όπως αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών, προτιμήστε οι συσκευασίες που αγοράζετε να αναγράφουν BPA-free.

Καραγενάνη
Η καραγενάνη είναι πολυσακχαρίτης, που χρησιμοποιείται ως προσθετικό τροφίμων. Εξάγεται από κόκκινα φύκια και χρησιμοποιείται ως σταθεροποιητής και μέσο αύξησης της πυκνότητας σε πολλά φυτικά γάλατα. Χρησιμοποιείται σε πολύ μικρές ποσότητες, αλλά κάποιοι άνθρωποι μπορεί να έχουν ευαισθησία σε κάποια πρόσθετα, γι’ αυτό μπορείτε ή να φτιάξετε το γάλα μόνοι σας ή να επιλέξετε προϊόν χωρίς καραγενάνη.

Γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί
Αυτό είναι σημαντικό όσον αφορά το γάλα σόγιας, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό της είναι μεταλλαγμένο και μέχρι να υπάρξουν επαρκείς έρευνες και στοιχεία για το κατά πόσο επηρεάζουν την υγεία μας μακροπρόθεσμα οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί, καλό είναι να αποφεύγουμε τα προϊόντα που τους περιέχουν. Προτιμήστε το γάλα σας να έχει την ένδειξη και του βιολογικού και την πιστοποίηση ότι δεν περιέχει γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.

Επίπεδα πρωτεΐνης
Τα διάφορα φυτικά γάλατα έχουν διαφορετικά επίπεδα πρωτεΐνης, με το γάλα σόγιας να έχει το υψηλότερο, στα περίπου 9 γραμμάρια ανά μερίδα, και το γάλα ρυζιού σχεδόν καθόλου. Οι ανάγκες σε πρωτεΐνη ποικίλλουν για τον καθένα από εμάς, με μια μέση προσέγγιση στα 0,8 γραμμάρια ανά κιλό βάρους, γι’ αυτό χρειάζεται να ελέγχετε το πρωτεϊνικό περιεχόμενο πριν επιλέξετε το γάλα σας.

Τι να θυμάστε
-Μπορείτε να χρησιμοποιείτε τα φυτικά γάλατα για τα smoothies και τα δημητριακά σας, αλλά ταιριάζουν και στις σάλτσες, τα παγωτά κ.ο.κ. Τα περισσότερα γάλατα του εμπορίου είναι λεπτόρρευστα, με πυκνότητα παρόμοια με το αποβουτυρωμένο γάλα και πρέπει να θυμάστε ότι δεν πήζουν εύκολα. Όταν χρησιμοποιούνται, π.χ. στην παρασκευή παγωτού, κρυσταλλώνουν και δίνουν υφή πάγου.

-Το γάλα σόγιας έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης, αλλά πρέπει να επιλέγετε βιολογικό, χωρίς γενετικά τροποποιημένους μικροοργανισμούς και χωρίς ζάχαρη ή γλυκαντικά.

-Το γάλα κάνναβης περιέχει περίπου 5 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μερίδα και έχει υψηλά επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

-Το γάλα βρώμης έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και συνήθως και σε ζάχαρη, γι’ αυτό προτιμήστε το χωρίς την προσθήκη γλυκαντικών.

-Το γάλα ρυζιού δεν περιέχει κάποια ιδιαίτερη ποσότητα πρωτεΐνης, αλλά είναι ιδανικό για όσους έχουν αλλεργία στη γλουτένη ή παρουσιάζουν αλλεργίες. Περιέχει, όμως, αρσενικό σε υψηλές ποσότητες και δεν ενδείκνυται για μικρές ηλικίες και για άτομα με αυτοάνοσα.

-Το γάλα αμυγδάλου περιέχει περίπου 2 γραμμάρια πρωτεΐνης. Το οξύμωρο είναι ότι παρ’ όλο που τα αμύγδαλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, το γάλα τους είναι κυρίως νερό.

Δέσποινα Μαρσέλου
Κλινική διαιτολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα
Ηρώων Πολυτεχνείου 67, Πειραιάς, 210 4536144
www.getactive.gr, www.notanordinarymum.gr
fb page: Getactive