Υπάρχουν και «καλά» λιπαρά;
Στο άκουσμα της λέξης «λιπαρά», το μυαλό μας πηγαίνει αμέσως σε καρδιοπάθειες, περιττές θερμίδες και ανεξέλεγκτο βάρος. Ωστόσο, πέρα από τα βλαβερά λιπαρά, υπάρχουν και τα «καλά» λιπαρά, που ωφελούν ιδιαίτερα τον οργανισμό μας.
Στο άκουσμα της λέξης «λιπαρά», το μυαλό μας πηγαίνει αμέσως σε καρδιοπάθειες, περιττές θερμίδες και ανεξέλεγκτο βάρος. Ωστόσο, πέρα από τα βλαβερά λιπαρά, υπάρχουν και τα «καλά» λιπαρά, που ωφελούν ιδιαίτερα τον οργανισμό μας.
Βασική προϋπόθεση για να «αδειάσουμε» το πιάτο μας είναι η νοστιμιά. Αν αυτή δεν υπάρχει και αν το φαγητό μας είναι άνοστο ή «νερόβραστο», τότε δεν «πάει κάτω με τίποτα», όπως δικαιολογημένα θα παραπονεθούμε. Τα «ένοχα» λιπαρά, που ευθύνονται για πολλά δεινά της υγείας μας, δεν σημαίνει πως είναι απαραίτητα και βλαβερά. Υπάρχουν και τα λεγόμενα «καλά» λιπαρά που σε αντίθεση με τα «βλαβερά», μειώνουν τη χοληστερίνη και ελαττώνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.
Τα βλαβερά λιπαρά
Βλαβερά είναι τα κορεσμένα λιπαρά, αυτά δηλαδή που εμπεριέχονται σε ζωικά προϊόντα και τα παράγωγά τους (π.χ. κρέας, αλλαντικά, βούτυρο, γιαούρτι, μαγιονέζα, μαργαρίνες, μαγειρικά λίπη κ.λπ.). Δυστυχώς βέβαια, τα περισσότερα από αυτά τα λιπαρά, αποτελούν και το Α και το Ω της νοστιμιάς του καθημερινού μας πιάτου και έτσι δύσκολα τα αποχωριζόμαστε. Όμως, ευθύνονται για ένα σωρό ασθένειες που βλάπτουν σοβαρά την υγεία: καρδιοπάθειες, χοληστερίνη, παχυσαρκία ακόμη και περιστατικά καρκίνου.
Και τα «καλά» λιπαρά...
Και όμως υπάρχουν. Και μάλιστα, είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας και τη διατήρηση της καλής μας υγείας. Αναφερόμαστε στα φυτικά λιπαρά ή αλλιώς στα ακόρεστα λιπαρά, που συναντάμε στις ελιές, τους ξηρούς καρπούς, τα δημητριακά κ.α. Τα ακόρεστα λιπαρά, διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες:
α) Τα πολυακόρεστα:
Εμπεριέχονται κυρίως στα δημητριακά και στους ξηρούς καρπούς.
β) Τα μονοακόρεστα:
Κυρίως είναι οι ελιές και τα παράγωγά τους (ελαιόλαδο)
Ο ανθρώπινος οργανισμός, έχει απόλυτη ανάγκη από τα ακόρεστα λιπαρά, καθώς ορισμένα από αυτά δεν μπορεί να τα συνθέσει μόνος του και τα προσλαμβάνει μόνο μέσα από τις τροφές. Παράλληλα, οι τροφές αυτές, θωρακίζουν τον οργανισμό απέναντι στις καρδιοπάθειες, την υψηλή χοληστερίνη και σε αρκετές περιπτώσεις και τον καρκίνο.
Και οι εξαιρέσεις του κανόνα
Το «κακό» έλαιο του κακάο...
Σε κάθε κανόνα, υπάρχει και η εξαίρεση. Έτσι και εδώ, όταν μιλάμε για «καλά» φυτικά λιπαρά, θα πρέπει να εξαιρέσουμε το λίπος του κακάο, που συνήθως είναι κορεσμένο και όχι ακόρεστο, όπως θα πιστεύαμε λόγω της φυτικής προέλευσής του. Το λίπος του κακάο, χρησιμοποιείται ευρύτατα από τη βιομηχανία τροφίμων σε γλυκίσματα, τσιπς και εκατοντάδες άλλα προϊόντα και συχνά στην ετικέτα δεν αναγράφεται η λεπτομερής σύστασή του, αλλά μόνο ένα αόριστο «φυτικά έλαια».
Και το «καλό» ψάρι και κοτόπουλο...
Και όπως υπάρχουν κορεσμένα φυτικά προϊόντα, έτσι υπάρχουν και ακόρεστα ζωϊκά. Ο λόγος για τα πουλερικά χωρίς πέτσα και τα ψάρια, προϊόντα που επιτρέπεται να καταναλώνουμε περισσότερες φορές μέσα στην εβδομάδα σε αντίθεση με το κόκκινο κρέας, η κατανάλωση του οποίου πρέπει να γίνεται με σχεδόν 2 φορές το μήνα λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά.







