Ουρικό οξύ: με ποια διατροφή θα το μειώσετε;

ouriko-oksu-me-poia-diatrofi-tha-to-meiosete

ΤΡΙΤΗ, 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Όσοι πάσχουν από ουρικό οξύ, γνωρίζουν πως θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί με τη διατροφή τους. Δείτε ένα ενδεικτικό διατροφολόγιο που θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε την υγεία σας.

Γενικές συστάσεις:

Αποφύγετε τα πλούσια σε πουρίνες τρόφιμα.

Αυξήστε την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε υδατάνθρακες (ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι, φρούτα).

Μειώστε την πρόσληψη λιπαρών από τη διατροφή σας. Επιλέξτε άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα και τυριά.

Μειώστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και προτιμήστε πουλερικά και ψάρια στις ποσότητες που ορίζονται από το διαιτολόγο.

Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ. Αυξήστε την κατανάλωση υγρών στη διάρκεια της μέρας.

Προσπαθήστε να αποκτήσετε σταδιακά και να διατηρήσετε ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος. Αποφύγετε απότομη απώλεια βάρους.

Αποφύγετε μεγάλα και βαριά γεύματα αργά τη νύχτα.

Τρόφιμα που απαγορεύονται:

Τα τρόφιμα αυτά είναι πλούσια σε πουρίνες και πρέπει να αποφεύγονται τόσο σε οξεία φάση όσο και σε φάση ύφεσης:

Εντόσθια (συκώτι, μυαλά, νεφρά), ζωμός κρέατος, γλυκάδια

Κυνήγια, χήνα

Αμύγδαλα

Θαλασσινά (Μύδια, χτένια, αυγοτάραχο), σαρδέλες, σκουμπρί, ρέγκα, αντσούγιες

Μαγιά

Τρόφιμα που επιτρέπονται σε μικρές ποσότητες:

Κοτόπουλο, γαλοπούλα, κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, κατσίκι), μπέικον

Ψάρια, οστρακοειδή (εκτός από αυτά που απαγορεύονται), αστακός, καβούρια στρείδια

Αρακάς, φασόλια, σπανάκι, φακές, σπαράγγια, μανιτάρια, ντομάτα, κουνουπίδι, σπαράγγια

Πατάτες τηγανητές, ψωμί και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Σε περίπτωση οξείας φάσης επιτρέπεται η κατανάλωση 60 – 90 γρ. κρέατος, ψαριού ή πουλερικών την ημέρα ή ½ φλιτζάνι από τα παραπάνω λαχανικά, όσπρια και δημητριακά.

Απαγορεύονται: Τα οινοπνευματώδη ποτά, οι τηγανητές πατάτες, τα θαλασσινά, είδη κυνηγίου, σπλήνα, νεφρά, συκώτι, λουκάνικα, ρέγκες, αντζούγες, όλοι οι ζωμοί κρέατος και οι σάλτσες. Από τα χορταρικά απαγορεύονται τα σπανάκια, σπαράγγια, σέλινα, σέσκουλα, μανιτάρια.

Επιτρέπονται: Το γάλα, ο καφές, το τσάι, το κακάο, τα σακχαρούχα ποτά, η σοκολάτα, το ψωμί, οι φρυγανιές, το ρύζι, οι πατάτες, τα ζυμαρικά. Κρέατα μεγάλων ζώων (ιδίως βοδινό, μοσχάρι), επίσης ψάρια και κοτόπουλα. Αυγά μέχρι 3 την εβδομάδα.

Όλα τα χορταρικά (εκτός από όσα αναφέρονται ως απαγορευμένα), τα φρούτα, επίσης οι κομπόστες και οι χυμοί φρούτων. Όλα τα τυριά εκτός από τα αλμυρά. Φακές, μπιζέλια, φασόλια σε περιορισμένη ποσότητα. Επίσης τα γλυκά καλό είναι να καταναλώνονται σε μέτρια ποσότητα.

Παράδειγμα διαιτολογίου

Πρωινό: Τσάι ή γάλα (1 φλυτζάνι), 1 φρυγανιά

10 π.μ.: 1 φρούτο ή χυμός φρούτου

Γεύμα: Κρέας άπαχο ή ψάρι έως 200 γραμμάρια, τυρί 40 γραμμάρια, σαλάτα εποχής, φρούτο – ψωμί

Απόγευμα: 1 καφέ

Δείπνο: Ρύζι, πατάτες ή ζυμαρικά, 1 γιαούρτι ή τυρί, φρούτο – φρυγανιά.

Γενικές οδηγίες

-Πρέπει να αποφεύγεται η παχυσαρκία

-Το αλάτι να χρησιμοποιείται σε περιορισμένη ποσότητα

-Το διαιτολόγιο να περιέχει καθημερινά φρούτα και λαχανικά

-Κρέας και ψάρι όχι περισσότερο από 3 φορές την εβδομάδα.

Με την επιστημονική συνεργασία του www.iator.gr .