Πώς μπορούμε να κάνουμε φυσική αποτοξίνωση με καλοκαιρινά φρούτα;

frouta-kalokairi
ΔΕΥΤΕΡΑ, 04 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018

Η Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Μαρία Ρίτσου, μας κερνάει καλοκαιρινά φρούτα και εξηγεί πώς μπορούν να συμβάλλουν στην αποβολή τοξινών από τον οργανισμό.

Αποτοξίνωση ονομάζεται η διαδικασία κατά την οποία πραγματοποιείται στον οργανισμό μας αποτελεσματική αποβολή των τοξινών, δηλαδή άχρηστων ουσιών που συσσωρεύονται και γίνονται βλαβερές. Η απέκκριση των τοξινών από το σώμα εκτελείται μέσω ορισμένων οργάνων που λειτουργούν ως φίλτρα, όπως το ήπαρ, τα νεφρά και το έντερο, μέσω φυσικών διαδικασιών όπως είναι ο ιδρώτας, η ούρηση και η αποβολή των κοπράνων.

Σε διατροφικό επίπεδο τοξίνες θεωρούνται ουσίες όπως τα συντηρητικά των τροφίμων, οι χρωστικές, γλυκαντικές ουσίες, ορμόνες που περιέχονται στο κρέας ή ακόμα και το λίπος, η ζάχαρη, το αλκοόλ. Όπως προκύπτει λοιπόν, μια ισορροπημένη και σωστή διατροφή σε συνδυασμό με καλή ενυδάτωση του οργανισμού είναι η καλύτερος τρόπος αποτοξίνωσης.

Τα φρούτα αποτελούνται στο μεγαλύτερο μέρος τους από νερό, περιέχουν φυτικές ίνες, έχουν χαμηλές θερμίδες, περιέχουν ποικιλία βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων και αντιοξειδωτικών ουσιών. Η σύσταση τους αυτή είναι που καθιστά τα φρούτα ιδανική τροφή σε περιόδους που ο οργανισμό μας χρειάζεται αποτοξίνωση.

Τα φρούτα που συναντάμε στο εμπόριο τους καλοκαιρινούς μήνες είναι κυρίως το καρπούζι, το πεπόνι, η φράουλα, τα ροδάκινα, τα βερίκοκα, τα σύκα, τα κεράσια και τα σταφύλια. Τα φρούτα αυτά αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα καρπών που είναι ιδανικοί για αποτοξίνωση λόγω του ότι περιέχουν σε μεγάλο ποσοστό τα συστατικά που προαναφέρθηκαν, σε διαφορετικές βέβαια αναλογίες το καθένα.

Το καρπούζι περιέχει κατά το μεγαλύτερο μέρος του νερό. Αποδίδει λίγες θερμίδες αλλά περιέχει λίγες φυτικές ίνες. Δεν έχει σημαντική διατροφική αξία και περιέχει αρκετή φυσική ζάχαρη ωστόσο σε μικρές ποσότητες θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε περιόδους αποτοξίνωσης λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας του σε νερό.

Το πεπόνι περιέχει παρόμοια ποσότητα νερού, φυσικών σακχάρων με το καρπούζι και αποδίδει περίπου τις ίδιες θερμίδες. Περιέχει μέτρια ποσότητα φυτικών ινών επομένως ισχύει περίπου ότι και για το καρπούζι.

Η φράουλα αποτελεί το ιδανικό φρούτο για αποτοξίνωση του οργανισμού καθώς περιέχει μεγάλο ποσοστό νερού, ικανοποιητική ποσότητα φυτικών ινών, βιταμινών και αποδίδει ελάχιστες θερμίδες. Αποτελεί γευστική και δροσιστική επιλογή για το καλοκαίρι. Δεν θα πρέπει όμως να καταναλώνεται από άτομα με ευπαθές γαστρεντερικό σύστημα ή από άτομα που έχουν αλλεργία στο συγκεκριμένο φρούτο.

Τα βερίκοκα αποδίδουν περίπου ίδιες θερμίδες με τις φράουλες (28 θερμίδες/μερίδα με 4 μέτρια βερίκοκα), περιέχουν επίσης υψηλό ποσοστό φυτικών ινών, βιταμίνη Α, κάλιο και ασβέστιο, καθώς και μεγάλο ποσοστό νερού. Μπορούν να καταναλωθούν βοηθώντας τον οργανισμό να αποτοξινωθεί.

Τα κεράσια περιέχουν και αυτά με την σειρά τους μεγάλο ποσοστό νερού, αρκετές φυτικές ίνες και βιταμίνες. Θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε ένα διαιτολόγιο αποτοξίνωσης με την προϋπόθεση να καταναλώνονται με μέτρο (1 μερίδα= 10 κεράσια), καθώς έχουν σχεδόν τις διπλάσιες θερμίδες σε σχέση με τα φρούτα που προαναφέρθηκαν.

Τα ροδάκινα περιέχουν μέτρια ποσότητα φυτικών ινών, αρκετά μεγάλο ποσοστό νερού, βιταμίνη C και ιχνοστοιχεία. Αποδίδουν αρκετές θερμίδες/μερίδα και συνίσταται η κατανάλωση του με μέτρο. Το γεγονός αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως δεν αποτελεί μια καλή επιλογή φρούτου σε περίοδο αποτοξίνωσης.

Τα σύκα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και περιέχουν αρκετά σημαντικό ποσοστό νερού. Περιέχουν όμως μεγάλη ποσότητα φυσικών σακχάρων και παρέχουν αρκετές θερμίδες σε σχέση με άλλα φρούτα. Σε περίοδο αποτοξίνωσης του οργανισμού θα μπορούσαν να καταναλωθούν συγκριτικά περιορισμένα και καλύτερα φρέσκα.

Τα σταφύλια αν και αποτελούν συχνή επιλογή των Ελλήνων αποτελούν μάλλον ένα από τα ελάχιστα φρούτα που δεν ενδείκνυται για αποτοξίνωση. Περιέχουν μικρότερη ποσότητα νερού σε σχέση με άλλα φρούτα, χαμηλές φυτικές ίνες και αποδίδουν πολλές θερμίδες, ακόμα και αν καταναλωθεί μια μικρή ποσότητα.

Τα καλοκαιρινά φρούτα αποτελούν αγαπημένη τροφή κατά τους θερινούς μήνες. Όταν ο οργανισμός μας χρειάζεται αποτοξίνωση κατά την περίοδο αυτή, εκτός των άλλων που προαναφέρθηκαν, μπορούμε να εντάξουμε στην προσπάθεια μας την κατανάλωση τέτοιων φρούτων. Οι φράουλες και τα βερίκοκα αποτελούν την καλύτερη επιλογή είτε καταναλωθούν ως φρούτα, είτε ως φυσικός χυμός ακόμα και με την μορφή smoothies με την προσθήκη λίγης ποσότητας άπαχου γιαουρτιού.

Συμπληρωματικά μπορούμε να καταναλώσουμε σε μικρότερες ποσότητες καρπούζι και πεπόνι, ενώ η προσθήκη μικρών μερίδων κερασιών, ροδάκινου και σύκου σε μια φρουτοσαλάτα θα ήταν ασφαλής επιλογή.

Μαρία Ρίτσου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
https://www.diaitologoszografou.gr