Οι κιρσοί είναι θέμα αισθητικής αλλά και υγείας

gunaika-andras-podia-paralia-kirsoi
ΠΕΜΠΤΗ, 24 ΜΑΙΟΥ 2018

Η προσεγμένη εμφάνιση είναι δείγμα αυτοσεβασμού και αυτοεκτίμησης. Στην περίπτωση που αναφερόμαστε στους κιρσούς, ένα πρόβλημα που αφορά εξίσου άνδρες και γυναίκες, η καλή εικόνα της επιδερμίδας αντικατροπτρίζει και την καλή υγεία του οργανισμού.

Οι ειδικοί μας διαβεβαιώνουν πως οι κιρσοί, πέρα από πρόβλημα αισθητικής φύσεως είναι και ιατρικό. Για να καταλάβουμε πώς ακριβώς το εννοούν, αρκεί να σκεφτούμε πως πρόκειται για τμήματα φλεβών στα οποία το αίμα δεν κυκλοφορεί σωστά.

Με πιο απλά λόγια, αποτελούν τμήματα φλεβών στα οποία δεν κυκλοφορεί καλά το αίμα το λεγόμενο φλεβικό, αυτό δηλαδή που ταξιδεύει από τα κάτω άκρα προς την καρδιά. Επισήμως ορίζονται ως «οι διατεταμένες φλέβες των κάτω άκρων που έχουν οφιοειδή πορεία» και δεν είναι τίποτε άλλα παρά πιο μεγάλες φλέβες που προεξέχουν του δέρματος και όταν εμφανίζονται συνιστούν ένα σοβαρό στάδιο φλεβικής ανεπάρκειας.

Τα αίτια και τι μπορεί να προκαλέσουν
Η πρωταρχική αιτία δημιουργίας κιρσών στα πόδια είναι συνήθως μια «δομική αδυναμία» του φλεβικού τοιχώματος, γι' αυτό και η κληρονομικότητα παίζει εδώ μεγάλο ρόλο στη δημιουργία τους (πρωτογενείς κιρσοί). Υπάρχει επίσης περίπτωση η αιτία δημιουργίας των κιρσών να είναι μια παλιά εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (δευτερογενείς κιρσοί).  Με τον καιρό επιφέρουν αίσθημα κόπωσης, πόνους δυσκολία στην κίνηση και μπορεί να καταλήξουν σε επικίνδυνα φλεβικά έλκη.

Το lifestyle η βοήθεια στο πρόβλημα
Υπάρχουν κάποιες συνήθειες που αν υιοθετηθούν και ενταχθούν στον καθημερινό τρόπο ζωής, θα βοηθήσουν σημαντικά στην πρόληψη ή και την επιβράδυνση της ανάπτυξης των κιρσών, όπως:

-Η άσκηση

-Η διακοπή του καπνίσματος

-Ο έλεγχος του βάρους

-Η διατροφή

-Ο κατάλληλος ρουχισμός

-Η αποφυγή της ορθοσταστίας

Το σπουδαιότερο όμως όλων είναι η απόφαση για οριστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση. Τα καλά νέα είναι πως η αντιμετώπιση των κιρσών γίνεται εύκολα, ανώδυνα κι αποτελεσματικά με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους όπως laser, steam, αφρός, μικροφλεβεκτομές, στις περισσότερες περιπτώσεις.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε 

-Πρέπει πάντα να γίνεται ασφαλής διάγνωση με triplex φλεβών κι αιμοδυναμικός έλεγχος.

-Η επέμβαση από αγγειοχειρουργό εξειδικευμένο στις σύγχρονες τεχνικές γίνεται με τοπική αναισθησία μόνο. 

-Αμέσως μετά την επέμβαση, κανονικά ο ασθενής σηκώνεται από την κλίνη και περπατά, χωρίς πόνους και χωρίς να χρειάζεται η παραμονή του στην κλινική.

-Η κατάλληλη στιγμή να απαλλαγείτε από τους κιρσούς είναι τώρα που το καλοκαίρι βρίσκεται μια ανάσα μακριά.   

Για να είστε σίγουροι ότι στοχεύετε σωστά στην αντιμετώπιση των κιρσών, πρέπει να είστε σίγουροι και με τον Ιατρό σας.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.veincenter.gr ή επικονωνήστε με τον επιστημονικό υπεύθυνο κ. Αθανάσιο Σιαφάκα, Αγγειοχειρουργό, εκ των κορυφαίων στην αντιμετώπιση φλεβικών παθήσεων στην Ελλάδα, με ειδική και πολύχρονη εμπειρία στη διάγνωση και αντιμετώπιση ελάχιστα επεμβατικών μεθόδων που μπορεί να σας προτείνει μέσα από τη σωστή διάγνωση και τον κατάλληλο σχεδιασμό, την επέμβαση που ταιριάζει αποκλειστικά σε εσάς.