5 χριστουγεννιάτικες φράσεις από την προ κρίσης εποχή…

5-xristougenniatikes-fraseis-apo-tin-pro-krisis-epoxi-xristougenniatikes-fraseis-apo-tin-pro-krisis-epoxi

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 21 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Τα Χριστούγεννα ξανάρθαν αλλά μαζί τους ήρθε και η χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων ετών. Δείτε, τι άλλαξε σε σχέση με μερικά χρόνια πριν και πως οι φράσεις που ξεστομίζαμε τότε, πλέον φαντάζουν εξωπραγματικές…

1) Θα τους πάρω το ακριβότερο δώρο-μη νομίζουν πως δεν έχουμε λεφτά…

Οι εποχές που τα ρεβεγιόν στα σπίτια αποτελούσαν ένα γόνιμο πεδίο ανταλλαγής δώρων έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Οι ουρές αγχωμένων καταναλωτών με τεράστιες σακούλες με ψώνια αποτελούν εικόνα που θα αργήσουμε πολύ να ξαναδούμε ενώ πλέον η αγωνία να αγοράσουμε ένα πολύ ακριβό δώρο προκειμένου να μην φανούμε «παρακατιανοί» σε σχέση με τους υπόλοιπους καλεσμένους ανήκει στο μακρινό παρελθόν. Πλέον, η αξία των δώρων έχει μειωθεί αισθητά και πολλοί είναι εκείνοι που καταφεύγουν σε χειροποίητες λύσεις τονίζοντας μάλιστα, πως η σκέψη μετράει σ’ ένα δώρο και όχι η τιμή του…

2)Το ρεβεγιόν μου, θ’ αφήσει εποχή…

Μόλις μερικά χρόνια πριν, η διοργάνωση πολυτελών ρεβεγιόν στα σπίτια τις μέρες των γιορτών αποτελούσε γεγονός που απαιτούσε τεράστια προετοιμασία από την πλευρά του οικοδεσπότη αλλά και πακτωλό χρημάτων. Το σπίτι έπρεπε να είναι διακοσμημένο στην εντέλεια, τα φαγητά να είναι τα καλύτερα και τα ακριβότερα, η σαμπάνια να ρέει άφθονη και τα ακριβά δώρα των καλεσμένων να περιμένουν στις πολυτελείς συσκευασίες του κάτω από το μεγαλοπρεπές δέντρο… Σήμερα, τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά. Με «κουτσουρεμένους» μισθούς και συντάξεις, με το τελευταίο χριστουγεννιάτικο δώρο για μια μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας και με δεκάδες οικονομικές υποχρεώσεις να «τρέχουν» καθημερινά, η ψυχολογία δεν είναι και τόσο ανεβασμένη και τα τραπεζώματα είτε περιορίζονται σε αυστηρά οικογενειακό κύκλο είτε γίνονται «ρεφενέ»…

3) Θα ξεκινήσουμε από το τάδε μπαράκι και μετά θα τα πάρουμε με τη σειρά…

Μπαρότσαρκα παραμονή Χριστουγέννων; Σίγουρα θα την έχετε κάνει έστω μια φορά στη ζωή σας και θα σας έχει μείνει αξέχαστη. Ωστόσο και η μπαρότσαρκα, όπως και πολλές άλλες συνήθειες της… παλιάς μας ζωής αποτελούν παρελθόν! Τα μαγαζιά δεινοπαθούν να μαζέψουν έστω και λίγους πελάτες καθημερινά προκειμένου να βγάλουν τα έξοδά τους ενώ και οι πελάτες αδυνατούν πια να κάνουν τους λογαριασμούς που έκαναν παλιότερα..Πολλοί είναι εκείνοι που πλέον περιορίζονται στο ένα και μοναδικό ποτό καθ’ όλη τη διάρκεια της βραδιάς αναπολώντας τις νύχτες που έβγαιναν από το ένα μαγαζί και έμπαιναν στο άλλο…

4) Μην σβήσεις ούτε λεπτό το καλοριφέρ μέσα στις γιορτές. Άστο να καίει…

Άλλη μια φράση που τα νέα παιδιά θα αργήσουν πολύ να ξανακούσουν. Τις μέρες των γιορτών, τα σπίτια όφειλαν να αποπνέουν ζεστασιά και θαλπωρή. Και έτσι, τα καλοριφέρ δεν έσβηναν σχεδόν ποτέ ενώ για όσους διέθεταν αυτόνομη θέρμανση, ο θερμοστάτης ήταν μόνιμα αναμμένος «για να μην πέφτει η θερμοκρασία όλη μέρα στο σπίτι…». Σήμερα, όλα αυτά μας ακούγονται τουλάχιστον αστεία και πολλοί από εμάς δεν ξέρουν αν πρέπει να κλάψουν ή να γελάσουν με τα νέα δεδομένα που χαρακτηρίζουν την καθημερινότητά μας. Η τιμή του πετρελαίου έχει φτάσει στα ύψη και η πλειοψηφία των πολυκατοικιών δεν έβαλε καν φέτος πετρέλαιο στους καυστήρες, προτιμώντας για τη θέρμανση τις ηλεκτρικές θερμάστρες, τα κλιματιστικά και τα τζάκια.

5) Θα πάρουμε το jeep ν’ ανέβουμε μερικές μέρες στην Αράχωβα να δούμε λίγο χιόνι…

Ας ξεκινήσουμε με δύο βασικές ερωτήσεις: 1) ποιο jeep; και 2) ποια Αράχωβα; Τα θηριώδη, υπερπολυτελή και πανάκριβα jeep που γέμισαν πριν μερικά χρόνια τους δρόμους της πρωτεύουσας, πλέον ρημάζουν παρατημένα σε κάποιο γκαράζ και βγαίνουν στους δρόμους μόνο σε ημέρες απεργίας του μετρό ή έχουν ήδη αλλάξει χέρια ταξιδεύοντας για το εξωτερικό καθώς η συντήρησή τους είναι πλέον οικονομικά ασύμφορη. Πολλοί ιδιοκτήτες τέτοιων αυτοκινήτων, προτίμησαν να χάσουν χιλιάδες ευρώ πουλώντας τα σε εξευτελιστικές τιμές προκειμένου να μην επιβαρυνθούν με ακριβά καύσιμα και υψηλά τέλη κυκλοφορίας ενώ δεν είναι λίγοι και εκείνοι που κατέθεσαν τις πινακίδες στην εφορία. Όσο δε για την Αράχωβα, το Πήλιο, το Μέτσοβο, την ορεινή Αρκαδία και δεκάδες άλλους πανέμορφους προορισμούς της χώρας μας που άλλοτε έσφυζαν από ζωή μέσα στις γιορτές; Οι ξενοδόχοι φέτος μιλούν για την χειρότερη εορταστική περίοδο των τελευταίων ετών ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που επέλεξαν να κρατήσουν κλειστούς τους ξενώνες τους λόγω περιορισμένης ζήτησης.

Αλλά μην στεναχωριέστε αναπολώντας τα περασμένα μεγαλεία μας. Σήμερα, 21 Δεκεμβρίου, καταστρέφεται ο κόσμος, οπότε αποχαιρετάμε οριστικά το ζοφερό αύριο μένοντας με τη λαμπερή ανάμνηση του χθες...

ΛΙΛΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ

[email protected]