Τι συμβουλεύουν οι διατροφολόγοι για να αποφύγουμε τα περιττά κιλά των εορταστικών τραπεζιών;

ti-sumbouleuoun-oi-diatrofologoi-gia-na-apofugoume-ta-peritta-kila-ton-eortastikon-trapezion

ΠΕΜΠΤΗ, 27 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Μπορεί να σας ακούγεται εξωπραγματικό, όμως την ημέρα των Χριστουγέννων μπορεί να πάρουμε ακόμη και 6.000 θερμίδες και μάλιστα χωρίς καλά καλά να το καταλάβουμε...Δείτε, τι συμβουλεύουν οι διατροφολόγοι για γιορτές χωρίς στερήσεις αλλά κυρίως χωρίς υπερβολές.

Οι γιορτές ήρθαν και μαζί τους ξεκινάει η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τροφών. Χαρακτηριστικό των εορτών είναι γεύματα σε φιλικά σπίτια, σε οικογενειακές συγκεντρώσεις, στους χώρους εργασίας με αποτέλεσμα την αυξημένη πρόσληψη θερμίδων, την αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης και αλατιού και την αυξημένη πρόσληψη οινοπνευματωδών ποτών.

Την περίοδο των εορτών από μελέτες φαίνεται, ότι οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν 2-3 κιλά μέσα στην περίοδο των χριστουγέννων και μετά τις γιορτές δεν χάνονται αυτά τα κιλά, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται κάθε χρόνο.

Υπολογίζεται ότι την ημέρα των Χριστουγέννων μπορεί κάποιος να καταναλώσει μέχρι και 6.000 θερμίδες σε μία μέρα δηλαδή τριπλάσια πρόσληψη ενέργειας από αυτή που καταναλώνει σε καθημερινή βάση.

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να καταναλώσουμε κάποια από τα πατροπαράδοτα γλυκίσματα ή τα πατροπαράδοτα γεύματα. Μπορούμε να καταναλώσουμε τα γλυκίσματα ή τα φαγητά κατόπιν ειδικού διατροφικού σχεδιασμού.

Γι αυτούς που εύκολα «ατασθαλούν», δίνονται παρακάτω εύκολες λύσεις με σκοπό την πρόληψη της πρόσληψης των κιλών την περίοδο αυτή και την διατήρηση της καλής σωματικής κατάστασης:

-Μην παραλείπετε γεύματα μέσα στην ημέρα και μην υποβάλλετε τον εαυτό σας σε αφαγία με σκοπό την κατανάλωση ενός επικείμενου εορταστικού δείπνου, στο οποίο υποτίθεται θα μπορείτε να καταναλώσετε ελεύθερα τις τροφές. Δηλαδή, είναι λάθος αυτό που λέγεται ότι δεν θα φάω όλη μέρα γιατί θα φάω το βράδυ που θα πάω σε ένα φιλικό ή οικογενειακό σπίτι μέσα στις γιορτές.

-Φροντίστε το γεύμα σας να συνοδεύεται πάντα με σαλάτα διότι η κατανάλωση των λαχανικών μέσα στο γεύμα, σας αποτρέπει από την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητού και τα λαχανικά ενισχύουν τον οργανισμό σας και τον μεταβολισμό σας με τα αντιοξειδωτικά και τις βιταμίνες που περιέχουν.

-Αντικαταστήστε στις συνταγές σας τα πλήρη γαλακτοκομικά (γάλα, γιαούρτι, τυρί) με γαλακτοκομικά χαμηλών σε λιπαρά.

-Αντικαταστήστε όσο μπορείτε το βούτυρο με το ελαιόλαδο διότι το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (δηλαδή σε καλά λιπαρά, που προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις και ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα) ενώ το βούτυρο περιέχει κορεσμένα λιπαρά (δηλαδή κακής ποιότητας λιπαρά, τα οποία αυξάνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και την αύξηση της κακής χοληστερόλης στο αίμα).

Πίνακας θερμιδικής περιεκτικότητας τροφίμων που καταναλώνουμε μέσα στις γιορτές

-Αμύγδαλα (1 χούφτα):612 θερμίδες

-Αμύγδαλα με τσόφλι: 229 θερμίδες

-Βασιλόπιτα (100 g): 384 θερμίδες

-Γαλοπούλα γεμιστή (270 γραμμάρια): 300 θερμίδες

-Καρύδια: 688 θερμίδες

-Κάσσιους: 611 θερμίδες

-Κουραμπιές (100g): 463 θερμίδες

-Κουραμπιές (30g): 138 θερμίδες

-Μελομακάρονο (100g): 365 θερμίδες

-Μελομακάρονο (60 g): 219 θερμίδες

-Σοκολάτα γάλακτος (100 gr): 529 θερμίδες

-Φιστίκια Αιγίνης με τσόφλια: 331 θερμίδες

-Φιστίκια Αράπικα ψημένα και αλατισμένα: 602 θερμίδες

-Φουντούκια (100 γραμμάρια): 650 θερμίδες

Πηγή: Πίνακες σύνθεσης ελληνικών τροφίμων και ελληνικών φαγητών Αντωνίας Τριχοπούλου.

Από την Όλγα Τσαγκαράκη, Διαιτολόγο-Διατροφολόγο, Πτυχιούχο του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας ΤΕΙ Κρήτης, Μέλος της ΄Ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος και επιστημονικού συνεργάτη του www.iator.gr .