O δεκάλογος του «σωστού» μαυρίσματος

maurisma-ilios-kalokairi-thalassa
ΤΕΤΑΡΤΗ, 13 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018

Ο ήλιος κάνει καλό; Δεν κάνει; Να κάνουμε ηλιοθεραπεία; Να φοράμε υψηλό δείκτη προστασίας; Να μην φοράμε; Μύθοι και πραγματικότητα. Κι εμείς που θέλουμε ένα διακριτικό άγγιγμα ήλιου; Της Σάντυς Τσαντάκη.

Δεν υπάρχει «υγιές» μαύρισμα, αυτό είναι το μόνο σίγουρο, επιμένουν οι δερματολόγοι.
 

Αν καούμε πέντε φορές σε έναν χρόνο, τότε οι πιθανότητες είναι να αντιμετωπίσουμε σοβαρό πρόβλημα στην υγεία μας και δεν είναι να παίζουμε με την υγεία μας μόνο για τη ματαιοδοξία.
 

Ούτε βέβαια η λύση είναι να υιοθετήσουμε τη λύση του τεχνητού μαυρίσματος, γιατί μπορεί να βλάψουμε το δέρμα μας ακόμη περισσότερο. Και με πρόωρη γήρανση.
 

Τα καλά νέα είναι ότι τα προϊόντα που έχουν να κάνουν με τον ήλιο βελτιώνονται διαρκώς. Οπότε μπορούμε να αναζητήσουμε αυτό που μας ταιριάζει περισσότερο.
 

Να ξεκινήσουμε με τα…μπουκαλάκια που υπόσχονται να μας «μαυρίσουν» προτού καν εκτεθούμε στην παραλία;
 

Αλλά πώς μπορείς να αντισταθείς στο μαγικό άγγιγμα του ήλιου; Δύσκολα. Οπότε, η μόνη λύση είναι να αγαπάμε τον ήλιο με μέτρο. Δηλαδή να μη το παρακάνουμε, καθώς 15 λεπτά είναι αρκετά για να έχουμε όση βιταμίνη D χρειάζεται ο οργανισμός μας.
 

Οπότε την υπόλοιπη μέρα θα πρέπει να είμαστε εξαιρετικά σχολαστικοί με το αντιηλιακό που χρησιμοποιούμε σε τακτά χρονικά διαστήματα.
 

Ο ιδανικός δείκτης προστασίας είναι το 30, ούτε λιγότερο, ούτε περισσότερο. Και ναι, ακόμη κι όταν έχει συννεφιά ή φυσάει, θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε στο σώμα μας και το πρόσωπό μας, ακριβώς όπως θα κάναμε κι αν ο ήλιος ήταν εκτυφλωτικός.
 

Η σκιά είναι πάντα η ιδανική λύση, καπέλο, γυαλιά, ομπρέλα, τέντα, ξέρετε εσείς. Σταματήστε να πασαλείβεστε με ...μαρμελάδες και λάδια. Άλλαξαν οι εποχές.
 

Και μην ξεχνάτε ότι το υπερβολικό μαύρισμα θεωρείται εδώ και καιρό ντεμοντέ. Δεν είπαμε να είμαστε σαν το …γάλα, αλλά δεν υπάρχει τίποτα πιο διαχρονικό και  cool, από την υγεία.

ΣΑΝΤΥ ΤΣΑΝΤΑΚΗ
www.sandytsantaki.com