Πώς ψήνουμε υγιεινό και νόστιμο κρέας: όλες οι συμβουλές που θα χρειαστούν

mparmpekiou-bbq
ΠΕΜΠΤΗ, 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018

Τώρα που ο καιρός όχι μόνο το επιτρέπει, αλλά το «τραβάει», βγάλτε την ψηστιέρα και οργανώστε ένα υπέροχο μπάρμπεκιου, με τη διαφορά ότι το κρέας σας αυτή τη φορά θα ‘ναι πιο νόστιμο και υγιεινό, με τις παρακάτω συμβουλές.

Αέριο ή κάρβουνο; Ιδού η απορία
Πρόκειται για ένα ντιμπέιτ που κρατά χρόνια και αφορά το ποια μέθοδος είναι η καλύτερη, με βάση διάφορους παράγοντες, από τη γεύση, μέχρι το κόστος και την ευκολία. Αν και δεν υπάρχουν μελέτες που να αποδεικνύουν ότι κάποιο από τα δύο είναι πιο υγιεινό, το υγραέριο φαίνεται να ψήνει πιο «καθαρά». Οι ψηστιέρες με κάρβουνο εκλύουν περισσότερο μονοξείδιο του άνθρακα, αφήνοντας σωματίδια και καπνό στην ατμόσφαιρα, συμβάλλοντας στη μόλυνση του περιβάλλοντος και σε αυξημένη συγκέντρωση όζοντος. Από πλευράς γεύσης, οι περισσότεροι προτιμούν την καπνιστή, πλούσια γεύση που δίνει στο φαγητό το κάρβουνο, που σημαίνει ότι η τελική απόφαση είναι δική σας.

Κάντε «ζέσταμα»
Όπως με όλα τα πράγματα, έτσι κι εδώ η ψησταριά σας χρειάζεται προθέρμανση για 15 με 25 λεπτά πριν ξεκινήσετε να ψήνετε. Βεβαιωθείτε ότι έχει πιάσει τη σωστή θερμοκρασία, που θα σκοτώσει και πιθανά βακτήρια, η οποία πρέπει να είναι 205-230°C βαθμοί (υψηλή), 175-205°C (μέτρια προς υψηλή), 150-175°C (μέτρια) και 120-150°C (χαμηλή). Οι σχάρες που έχουν ζεσταθεί σωστά, ψήνουν το φαγητό, κρατώντας το εξωτερικό τραγανό και το εσωτερικό ζουμερό, χωρίς να κολλάει.

Επιλέξτε το καλύτερο κάρβουνο
Αν τελικά ψήσετε σε κάρβουνο, το κάρβουνο από ξύλο δημιουργεί πιο καθαρή και πιο έντονη θερμότητα, είναι εύκολο να ανάψει και παράγει λιγότερη στάχτη. Η μπρικέτα είναι πιο φθηνή, καίει για περισσότερη ώρα, αλλά περιέχει –συνήθως- περισσότερο πριονίδι και άλλα πρόσθετα που ενδεχομένως επηρεάσουν τη γεύση του κρέατος.

Σκουπίστε
Είναι πιο εύκολο να καθαρίσετε τη σχάρα σας όταν είναι ζεστή, γι’ αυτό μετά την προθέρμανση, χρησιμοποιήστε μια βούρτσα με μεγάλη λαβή, ώστε να διώξετε απομεινάρια από το προηγούμενο ψήσιμο. Μόλις τελειώσετε με το ψήσιμο, επαναλάβετε την ίδια διαδικασία.

Κάντε το τεστ με το χέρι
Για να ελέγξετε τη θερμοκρασία της ψησταριάς χωρίς θερμόμετρο, τοποθετήστε την ανοιχτή παλάμη σας περίπου 12 εκατοστά πάνω από τη σχάρα. Αν χρειαστεί να ανεβάσετε το χέρι σας σε 2 δευτερόλεπτα, η θερμοκρασία είναι υψηλή, αν αντέξετε 5 δευτερόλεπτα η θερμοκρασία είναι μέτρια και αν το κρατήσετε 10 δευτερόλεπτα, είναι χαμηλή.

Λαδώστε τη σχάρα σας
Ακόμη και σε μια καθαρή σχάρα, οι άπαχες τροφές μπορεί να κολλήσουν αν τοποθετηθούν απευθείας πάνω της. Για να αποφύγετε κάτι τέτοιο, μπορείτε να λαδώσετε τη σχάρα με χαρτί βουτηγμένο σε λάδι, το οποίο θα χρησιμοποιήσετε για να την τρίψετε. Μην χρησιμοποιήσετε ποτέ μαγειρικό σπρέι σε ζεστή ψησταριά.

Κρατήστε τη διαδικασία ασφαλή
Η ασφάλειά σας είναι προτεραιότητα σε όλη τη διαδικασία, γι’ αυτό τηρήστε όλους τους κανόνες ασφαλείας. Για να αποφύγετε την επιμόλυνση, χρησιμοποιήστε ξεχωριστά ξύλα κοπής, πιατέλες και εργαλεία για τα ωμά και μαγειρεμένα κρεατικά σας, αφήστε τα τρόφιμα στην ψύξη όσο τα μαρινάρετε και ποτέ μην αλείφετε το κρέας με το υγρό της μαρινάδας. Αν θέλετε, φτιάξτε έξτρα ή βράστε τη μαρινάδα που έχει απομείνει, πριν τη χρησιμοποιήσετε.

Μαρινάρετε το κρέας σας
Το μαρινάρισμα κάνει πολύ περισσότερα από το να δίνει γεύση στο φαγητό. Αποτρέπει τη δημιουργία ετεροκυκλικών αμίνων που σχηματίζονται όταν ψήνουμε κρέατα όπως πουλερικά, κόκκινο κρέας και ψάρι και είναι τοξικές. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον καρκίνο, το μαρινάρισμα του κρέατος βοηθά στη μείωση αυτών των ενώσεων μέχρι και 92-99%.

Χρησιμοποιήστε θερμόμετρο
Ο καλύτερος τρόπος να διαπιστώσετε αν το κρέας σας έχει μαγειρευτεί σωστά είναι να ελέγξετε την εσωτερική του θερμοκρασία με θερμόμετρο τροφίμων. Προμηθευτείτε ένα από το εμπόριο και αξιοποιήστε το!

«Δαμάστε» τις φλόγες
Όταν λίγο λίπος στάξει στη φωτιά, τότε αυτή θα φουντώσει κι αυτό οδηγεί στη δημιουργία πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονάνθρακων (PAHs) στο φαγητό. Επίσης, οι φλόγες μπορεί να καψαλίσουν αρκετά το εξωτερικό του κρέατος, πριν το εσωτερικό μαγειρευτεί και να έχετε ένα άσχημο αποτέλεσμα.Για να μειώσετε τις φλόγες, προτιμήστε άπαχες κοπές κρέατος, κόψτε το πλεονάζον λίπος και αφαιρέστε την πέτσα. Επίσης, έχετε πάντα εύκαιρο ένα μπουκαλάκι νερό κοντά στην ψηστιέρα, για να σβήνετε γρήγορα τις φλόγες. 

Αφήστε το κρέας να ξεκουραστεί
Μόλις το κρέας σας ψηθεί, αφήστε το να ξεκουραστεί σε μια καθαρή πιατέλα για περίπου 10 λεπτά, πριν αρχίσετε να το κόβετε, έτσι ώστε οι χυμοί του να διανεμηθούν σωστά και να έχετε ένα απολαυστικό αποτέλεσμα.