Σοκολάτες για...στρουμφάκια;

sokolates-giastroumfakia

ΤΡΙΤΗ, 16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

«Φρένο» στην κατανάλωση ζάχαρης προσπαθεί να βάλει η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Βρετανίας καθώς ζητά από τις εταιρείες γλυκισμάτων να κατασκευάσουν ατομικές μπάρες σοκολάτας στο μέγεθος μπουκιάς προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της παχυσαρκίας που καλπάζει...

«Φρένο» στην κατανάλωση ζάχαρης προσπαθεί να βάλει η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Βρετανίας καθώς ζητά από τις εταιρείες γλυκισμάτων να κατασκευάσουν ατομικές μπάρες σοκολάτας στο μέγεθος μπουκιάς προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της παχυσαρκίας που καλπάζει...

Ξεχάστε τις πλάκες σοκολάτας που καταναλώναμε στα παιδικά μας χρόνια. Τα νέα ήθη επιβάλλουν οι σοκολάτες να έχουν πλέον το μέγεθος...μπουκιάς καθώς φαίνεται, πως οι ζυγαριές σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν πάρει την ανιούσα!

Σοκολάτα μια μπουκιά!

Ισχυρές πιέσεις δέχονται πλέον οι περισσότερες βιομηχανίες παραγωγής γλυκισμάτων από την Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Βρετανίας (Food Standards Agency), να μειώσουν το μέγεθος στις σοκολάτες που κατασκευάζουν έτσι ώστε το μέγεθός τους να μην ξεπερνά τα 50 εκ. από τα 58 εκ. που είναι σήμερα.

Οι λιλιπούτειες σοκολάτες δεν θα είναι μόνο μικρές σε μέγεθος αλλά και σε βάρος καθώς δεν θα ξεπερνούν τα 40 γρ.! Σκοπός της Αρχής είναι να ενθαρρύνει τις βιομηχανίες τροφίμων να κατασκευάζουν μικρότερες σοκολάτες έτσι ώστε οι καταναλωτές να... γλυκαίνονται με τις λιγότερες δυνατές θερμίδες.

Τα συσσωρευμένα κορεσμένα λιπαρά, που «κρύβονται» έντεχνα μέσα σε φαγητά και γλυκά, ευθύνονται κατά κύριο λόγο-μαζί με την καθιστική ζωή- για την παχυσαρκία μεγάλου μέρους των λαών της Δύσης. Έτσι, οι Αρχές ασφάλειας τροφίμων αρκετών χωρών, θεωρούν, πως πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου, ακόμη και αν συναντούν έντονες αντιδράσεις από τους βιομήχανους.

Αναψυκτικά για λιλιπούτειους καταναλωτές

Στο πλαίσιο της σμίκρυνσης των συσκευασιών, δεν συρρικνώνονται μόνοι οι σοκολάτες αλλά και τα αναψυκτικά που… μπαίνουν στο πλύσιμο και από 330 ml που είναι σήμερα, προτείνεται να γίνουν 250 ml.

Παράλληλα, η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Βρετανίας, δεν προτείνει να μικρύνουν μόνο οι συσκευασίες των αναψυκτικών αλλά και να μειωθεί σταδιακά η ποσότητα ζάχαρης κατά 4% μέσα στα επόμενα 3 χρόνια.

Και οι αναμενόμενες αντιδράσεις

Όλα είναι θέμα συνήθειας, υποστηρίζουν οι ειδικοί και μάλλον έχουν δίκιο. Εκεί που είχαμε συνηθίσει να πίνουμε τα αναψυκτικά μας σε κουτάκια χωρητικότητας 330 ml, κάλλιστα θα συνηθίσουμε και τα 250 ml. Το ίδιο θα γίνει και με τις σοκολάτες- αν και εδώ μάλλον θα αντιδράσουν και οι καταναλωτές, εκτός και αν πλέον αγοράζουν τρείς- τρείς τις λιλιπούτειες σοκολάτες προκειμένου να γλυκαθούν.

Οι Αρχές Ασφάλειας Τροφίμων αρκετών χωρών, με πρωτοπόρο αυτή της Βρετανίας, πιστεύουν, πως οι βιομηχανίες τροφίμων, σε ένδειξη καλής θέλησης θα συμμορφωθούν με τις υποδείξεις και σταδιακά θα προσαρμόσουν τα προϊόντα και τις συσκευασίες τους στα νέα δεδομένα. Ωστόσο, αν συνεχίσουν να πωλούν τα προϊόντα τους με την υπάρχουσα μορφή, η μέρα που οι σχετικοί νόμοι θα ψηφιστούν δεν θα είναι μακριά...

Τη δυσαρέσκειά της για τα νέα μέτρα εξέφρασε η Ομοσπονδία Τροφίμων και Ποτών της Βρετανίας, η οποία χαρακτήρισε τις πρωτοβουλίες «αυθαίρετες» λόγω του ότι στοχοποιούν συγκεκριμένες ουσίες σε συγκεκριμένα τρόφιμα αντί να ενθαρρύνουν τους καταναλωτές να υιοθετήσουν μια ισορροπημένη διατροφή.

Live your-expensive-myth...

Για την Ελλάδα, ωστόσο, το ερώτημα παραμένει: αν μικρύνουν οι συσκευασίες των προϊόντων, θα μειωθούν αντίστοιχα και οι τιμές τους, όπως θα γίνει σε όλη την Ευρώπη; Η πικρή μας πείρα, δυστυχώς άλλα λέει. Ευχόμαστε μόνο, έστω για μία φορά, να κάνουμε λάθος...