Τα οφέλη ψαριών και θαλασσινών στη διατροφή

psaria-thalassina
ΔΕΥΤΕΡΑ, 16 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021

Τώρα το καλοκαίρι, η όρεξη μας «ανοίγει» συχνά για ψάρια και θαλασσινά, στέλνοντάς μας σε διάφορα ταβερνάκια κοντά στη θάλασσα για να τα απολαύσουμε. Τι άλλο καλό μας κάνουν, όμως, εκτός από το να μας χαρίζουν απόλαυση;

Μας παρέχουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά
Τα θαλασσινά αποτελούν φυσικές πηγές βιταμινών και μετάλλων, με τις βιταμίνες συμπλέγματος Β και τη βιταμίνη D να πρωταγωνιστούν ανάμεσά τους. Οι βιταμίνες αυτές έχουν πολλές διαφορετικές λειτουργίες, επηρεάζοντας τον μεταβολισμό, την παραγωγή ενέργειας, τη συγκέντρωση, την υγεία των οστών, ακόμη και την ομορφιά. Κάποια ψάρια, μάλιστα, όπως ο σολομός, περιέχουν και βιταμίνη Α, που βοηθά στην προστασία της όρασης και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και αναπαραγωγικού συστήματος, ενώ πλούσια σε βιταμίνη D είναι οι σαρδέλες, το σκουμπρί, ο σολομός, ο τόνος, το χέλι, η πέστροφα.

Προωθούν τη υγεία της καρδιάς
Με χαμηλά κορεσμένα λιπαρά και υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη τα θαλασσινά έχουν μεγάλη διατροφική αξία. Σε αυτά προσθέστε και τα υψηλά επίπεδα ωμέγα-3, τα καλά αυτά λιπαρά, και έχετε άλλον ένα σύμμαχο για την υγεία της καρδιάς σας. Σύμφωνα με μελέτες, τα καλά αυτά λιπαρά παίζουν ρόλο στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων, όπως αρρυθμιών, εγκεφαλικών και εμφραγμάτων. Αν και πολλοί προτιμούν να λαμβάνουν την απαραίτητη δόση από συμπληρώματα, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών είναι προτιμότερη.

Κάνουν καλό στις αρθρώσεις
Αν τρώτε θαλασσινά και λιπαρά ψάρια σε τακτική βάση, θα προσφέρετε οφέλη στις αρθρώσεις σας, καθώς βοηθούν στην ελάφρυνση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας. Έρευνες δείχνουν ότι τα ωμέγα-3 μπορούν να απαλύνουν τον πόνο και να μειώσουν την πρωινή δυσκαμψία σε όσους πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Διατηρούν την υγεία της όρασης
Μελέτη του 2014 που δημοσιεύτηκε στο Journal Investigative Ophthalmology & Visual Science δείχνει ότι όσοι καταναλώνουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από ψάρια και θαλασσινά, παρουσιάζουν μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν στο μέλλον εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, μια πάθηση των ματιών που μπορεί να οδηγήσει και σε απώλεια όρασης. Πέραν αυτού, τα ωμέγα-3 βελτιώνουν και τη νυχτερινή όραση, γι’ αυτό βάλτε τα στο εβδομαδιαίο διατροφικό σας πλάνο.

Κάνουν καλό στο δέρμα
Η πρωτεΐνη, τα καλά λιπαρά, αλλά και η βιοτίνη που συναντάμε σε ψάρια όπως τον σολομό, βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου, χαρίζοντάς σας λάμψη και υγεία στο δέρμα. Συν τοις άλλοις, τα ωμέγα-3 προστατεύουν ενάντια στις ακτίνες UV, ενώ πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι τα ιχθυέλαια μπορούν να μειώσουν την εμφάνιση και έξαρση της ακμής.

Τονώνουν τη δύναμη του εγκεφάλου
Η επαρκής πρόσληψη καλών λιπαρών, και κυρίως DHA και EPA, έχει φανεί ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόσληψη του Αλτσχάιμερ και προωθεί τη σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου σε μωρά και παιδιά. Αν και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, φαίνεται πως μπορούν να κάνουν καλό και στην προώθηση γνωστικής λειτουργίας σε ηλικιωμένες γυναίκες.

Δρουν κατά της κατάθλιψης
Σύμφωνα με έρευνες, υπάρχει διασύνδεση μεταξύ κατανάλωσης ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και μειωμένου κινδύνου εμφάνισης κατάθλιψης. Πέραν αυτού, τα ωμέγα-3 λιπαρά μπορούν να αποτελέσουν μέρος της θεραπείας της. Η κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών, λοιπόν, όσο κι αν φαίνεται περίεργο, μπορούν να συμβάλλουν σε πιο αισιόδοξη στάση ζωής. 

Ενισχύουν το ανοσοποιητικό
Με περιεκτικότητα σε βιταμίνες, πρωτεΐνη και ωμέγα-3, τα ψάρια και τα θαλασσινά συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού, ενώ τα καλά λιπαρά τους μπορούν να μειώσουν συμπτώματα άσθματος και κάποιων αλλεργιών. Το σελήνιο, μάλιστα, είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βρίσκουμε στα θαλασσινά και παίζει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της ενίσχυσης του οργανισμού.

Δείτε εδώ ποια ψάρια μπορείτε να τρώτε άφοβα και ποια πρέπει να προσέχετε.