Ο ύπνος είναι φάρμακο

dialogismos-upnos-biblio-dioptra
ΠΕΜΠΤΗ, 21 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018

Διαβάστε ένα απόσπασμα από το βιβλίο που μας βοηθά να επιτύχουμε τον διαλογισμό χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια και χωρίς κόπο! Με εξαιρετικά αποτελέσματα για την ηρεμία του πνεύματος, διαύγεια και καλή υγεία.

Στον Δυτικό κόσμο είμαστε σε μεγάλο βαθμό στερημένοι από ύπνο – και η έλλειψη ύπνου επηρεάζει έντονα και άμεσα τη σωματική και ψυχική υγεία μας. Δεν μπορούμε να θυμηθούμε πολλά πράγματα, δεν μπορούμε να συγκεντρωθούμε, δεν έχουμε γρήγορα αντανακλαστικά, ούτε και μπορούμε να επικοινωνήσουμε σωστά. Η καρδιαγγειακή υγεία μας δεν είναι και τόσο καλή, αλλά ούτε και το πεπτικό μας σύστημα, η γονιμότητά μας, το βάρος μας και πολλά ακόμα. Η αϋπνία μπορεί ακόμα και να σκοτώσει – σκεφτείτε τον εντυπωσιακό αριθμό ατυχημάτων που προκαλούν οδηγοί οι οποίοι αποκοιμιούνται στο τιμόνι: περισσότερα από εκατό χιλιάδες τον χρόνο.

Μια έρευνα που έκανε το Ίδρυμα ΑΑΑ για την Οδική Ασφάλεια συνέκρινε νυσταγμένους οδηγούς με μεθυσμένους οδηγούς και βρήκε ότι οι μεθυσμένοι μπορούν να οδηγήσουν κάνοντας κύκλους γύρω από τους νυσταγμένους οδηγούς σε ειδικά τεστ. Η μελέτη σημειώνει επίσης ότι η οδήγηση σε κατάσταση νύστας είναι η πρώτη αιτία τροχαίων ατυχημάτων, τα περισσότερα από τα οποία συμβαίνουν ανάμεσα στις δύο και τις τρεις τα ξημερώματα, την ώρα της νύχτας που είμαστε περισσότερο κουρασμένοι.

Η έλλειψη ύπνου έχει αθροιστικά αποτελέσματα. Μια χαμένη ώρα. Ένα ξενύχτι. Μια πτήση μέσα στη νύχτα. Το μωρό που ξυπνάει κλαίγοντας τρεις νύχτες στη σειρά. Ξενύχτι για παρακολούθηση μιας ταινίας στην τηλεόραση. Στριφογύρισμα λόγω σκέψεων για μια συζήτηση που δεν πήγε καλά μέσα στη μέρα. Για να μην αναφερθούμε σε όλα τα πάρτι και τα ξενύχτια στο πανεπιστήμιο. Υπάρχει ένα πείραμα που αναφέρεται συχνά σε μαθήματα ψυχολογίας, το οποίο δείχνει την έμμεση αλλά καταστροφική επίδραση της έλλειψης ύπνου στο μυαλό και το σώμα μας – μια ιστορία που μοιράζομαι συχνά με τους μαθητές μου.

Μιλώντας για τη διαχείριση του στρες, ένας καθηγητής κρατάει ψηλά ένα ποτήρι νερό και ρωτάει τους φοιτητές, «Πόσο βαρύ είναι αυτό;». Οι απαντήσεις συνήθως κυμαίνονται από διακόσια ως πεντακόσια γραμμάρια. Ο καθηγητής τότε εξηγεί ότι, παρόλο που μπορεί να έχουν μαντέψει σωστά, για να καθοριστεί πραγματικά το βάρος στο χέρι του ατόμου που το κρατάει, δεν είναι τόσο σημαντικό το απόλυτο βάρος του ποτηριού, όσο το χρονικό διάστημα κατά το οποίο κρατάει το ποτήρι.

Σκεφτείτε το ως εξής: αν κρατήσετε ένα ποτήρι για ένα λεπτό, ακόμα κι αν είναι πεντακόσια γραμμάρια, θα σας φανεί ελαφρύ. Αλλά αν το κρατήσετε για μία ώρα, ακόμα κι αν είναι μόλις διακόσια γραμμάρια, θα σας φανεί τόσο βαρύ, ώστε το πιθανότερο είναι ότι θα πονέσει το χέρι σας. Και αν αναγκαστείτε να το κρατάτε όλη μέρα, προφανώς θα χρειαστείτε ιατρική φροντίδα.

Σε κάθε περίπτωση, το ποτήρι με το νερό μπορεί να έχει το ίδιο βάρος, αλλά όσο περισσότερο το κρατάτε, τόσο περισσότερο κουράζει το μυαλό και το σώμα σας. Και αυτή είναι η επίδραση που έχει το μακροχρόνιο στρες στο σώμα μας. Αν τρέχουμε συνέχεια –κάνουμε αυτό, κάνουμε εκείνο, όλο κάνουμε κάτι– με λίγη ή καθόλου ανάπαυση, τότε, αργά ή γρήγορα, καθώς τα μικρά βάρη της ζωής συσσωρεύονται και μας φαίνονται όλο και πιο βαριά, θα δυσκολευόμαστε να αντεπεξέλθουμε ακόμα και σε κάτι φαινομενικά ασήμαντο.

Για να είμαστε πιο παραγωγικοί, πρέπει να αναπαυόμαστε συχνά. Η ανάπαυση ήταν ανέκαθεν η βάση για να ανακουφιστούμε από τις αρνητικές επιδράσεις του στρες, να πετύχουμε μια αίσθηση ισορροπίας και να εκδηλώσουμε ολόκληρο το δυναμικό μας.

Το απόσπασμα είναι από το βιβλίο Διαλογισμός εύκολα και αποτελεσματικά του Light Watkins που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. Ένας οδηγός για να ξεκλειδώσετε τα μυστικά του διαλογισμού.