Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να μαγειρεύουμε το καστανό ρύζι;

kastano-ruzi
ΤΡΙΤΗ, 03 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018

Κάποιοι το λατρεύουν, καθώς είναι πιο πλούσιο σε φυτικές ίνες, άλλοι το... μισούν, προτιμώντας το κλασικό λευκό ρύζι. Επειδή, όμως, ταιριάζει στο καλοκαίρι, ας δούμε πώς να το μαγειρέψουμε σωστά, καθώς μπορεί να αποτελέσει ένα ελαφρύ γεύμα αν το συνδυάσουμε με λαχανικά.

Το καστανό ρύζι, όπως είναι γνωστό, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνη και αντιοξειδωτικά, αποτελώντας την «ακατέργαστη» εκδοχή του κλασικού λευκού. Είναι κλάσεις ανώτερο σε θρεπτική αξία, καθώς, διατηρώντας το κέλυφος είναι πιο εύπεπτο και ελαφρύ για το στομάχι.

 Η φλούδα και το πίτουρο που διατηρεί το καστανό ρύζι το καθιστούν μία πλούσια πηγή σε πρωτεΐνες, θειαμίνη, ασβέστιο, μαγνήσιο, φυτικές ίνες και κάλιο.

Το αρνητικό του είναι πως όταν το μαγειρεύουμε, χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο, με αποτέλεσμα κάποιοι από αυτούς που το μισούν, απλώς να μην το έχουν μαγειρέψει σωστά.

Με τα παρακάτω βήματα, όμως, το καστανό ρύζι σας θα βγει εξαιρετικό την επόμενη φορά. Ακολουθήστε τις οδηγίες!

Μάθετε τις αναλογίες
Το καστανό ρύζι απαιτεί την ίδια αναλογία ρυζιού-νερού που θέλει και το λευκό. Δεν χρειάζεται, λοιπόν, να θυμάστε τίποτα παραπάνω, από το ότι χρειάζεστε 2 φλιτζάνια νερό για κάθε μία κούπα ρυζιού, δηλαδή αναλογία 2 προς 1.

Ξεπλύνετέ το
Πιθανόν να μην είχατε ποτέ σκεφτεί να ξεπλύνετε το ρύζι σας, αλλά όπως και με άλλα τρόφιμα, είναι απαραίτητο βήμα. Ο λόγος είναι ότι στο ρύζι ανιχνεύονται πολλά μικρά σωματίδια και αν το ξεπλύνετε θα βελτιώσετε κατά πολύ την υφή του.

Βράστε το
Τηρώντας τις αναλογίες, βάλτε το ρύζι σας σε νερό με λίγο αλάτι σε μια κατσαρόλα και βράστε το. Μόλις αρχίσει να βράζει, κλείστε το καπάκι και χαμηλώστε τη φωτιά, ώστε στη συνέχεια να σιγοβράσει.

Βάλτε χρόνο
Το καστανό ρύζι θέλει λίγο χρόνο παραπάνω στο μαγείρεμα από το λευκό ρύζι. Υπολογίστε 45 λεπτά και μην σηκώνετε συνεχώς το καπάκι της κατσαρόλας όσο μαγειρεύεται, γιατί έτσι θα χάσετε ατμό και θα επηρεάσετε το αποτέλεσμα. Κρατήστε το καπάκι κλειστό όλη την ώρα κι όταν περάσουν τα 45 λεπτά, τσεκάρετε να δείτε αν έχει απορροφηθεί το νερό. Αν όχι, και το ρύζι δεν είναι ακόμη όσο μαλακό θα έπρεπε, αφήστε το ακόμη 5 λεπτά.

Αφήστε το να ξεκουραστεί
Σβήστε τη φωτιά, αλλά αφήστε το καπάκι στην κατσαρόλα κι αφήστε το ρύζι σας να ξεκουραστεί για περίπου 15 λεπτά. Αυτό θα το εμποδίσει από το να κολλήσει και θα σας δώσει ένα απόλυτα τρυφερό αποτέλεσμα.

Δείτε εδώ τα 10 οφέλη από την κατανάλωση καστανού ρυζιού.