Παν μέτρον άριστον και στον ύπνο

upnos
ΤΡΙΤΗ, 26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018

Ο πολύς ύπνος, όπως και ο ελλιπής, μπορεί να κάνει κακό στην υγεία.

Όταν ένα άτομο υποφέρει από στέρηση ύπνου μέσα στην εβδομάδα, η απόλαυση μιας πολύωρης παράδοσης στην αγκαλιά του Μορφέα μέσα στο Σαββατοκύριακο μπορεί να φαίνεται ως η λογική αντίδραση, για να καλύψει τα… κενά. Είναι όμως ευεργετικό αυτό για τον οργανισμό; 

Αντιθέτως, φαίνεται πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποδειχθεί εξαιρετικά επιζήμιο για την υγεία: Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση BMC Public Health διαπίστωσε ότι τόσο ο υπερβολικά πολύς όσο και ο υπερβολικά λίγος ύπνος θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ποικιλία προβλημάτων υγείας, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση ή αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης.

Η ομάδα που διεξήγαγε την έρευνα, από το Εθνικό Πανεπιστημιακό Κολέγιο της Σεούλ, ανέλυσε τα στοιχεία 133.608 ανδρών και γυναικών ηλικίας μεταξύ 40 και 69 ετών. Οι 44.930 άνδρες και 88.678 γυναίκες τοποθετήθηκαν σε τέσσερις κατηγορίες ύπνου: λιγότερο από έξι ώρες ύπνου, έξι έως οκτώ ώρες ύπνου, οκτώ έως δέκα ώρες ύπνου και πάνω από δέκα ώρες ύπνου.

Τα αποτελέσματα της μελέτης ανέφεραν ότι οι άνδρες που κοιμούνταν για λιγότερο από έξι ώρες τη νύχτα είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μεταβολικό σύνδρομο από εκείνους που κατάφερναν να κοιμούνται για οκτώ ώρες. Το μεταβολικό σύνδρομο αναφέρεται σε διάφορες καταστάσεις υγείας, όπως αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, υψηλή αρτηριακή πίεση και λίπος γύρω από την περιοχή της μέσης.

Επιπλέον, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες που κοιμούνταν συνήθως λιγότερο από έξι ώρες είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να έχουν μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης.

Ενώ μερικοί μπορεί να υποθέσουν ότι οι συμμετέχοντες που κοιμούνταν για περισσότερο από δέκα ώρες ήταν σε καλύτερη κατάσταση, η έρευνα απέδειξε το αντίθετο: Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες στη συγκεκριμένη κατηγορία είχαν επίσης μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου, ενώ οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό να έχουν περιττό λίπος γύρω από τη μέση.

«Αυτή είναι η μεγαλύτερη μελέτη που εξετάζει τη σχέση μεταξύ της διάρκειας του ύπνου και του μεταβολικού συνδρόμου και των συστατικών του ξεχωριστά για άνδρες και γυναίκες», δήλωσε η Claire E. Kim, επικεφαλής της μελέτης. Οι συντάκτες της μελέτης σημείωσαν, ωστόσο, ότι η έρευνά τους είναι μόνο παρατήρησης και ως εκ τούτου δεν μπορεί να εξαγάγει οριστικά συμπεράσματα σχετικά με την αιτία και το αποτέλεσμα.

Πηγή: iatrikanews