Βάζουμε το κρίταμο στο μικροσκόπιο

kritamo
ΤΡΙΤΗ, 24 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018

Το κρίταμο είναι ένα φυτό που συναντάμε σε βραχώδεις παραθαλάσσιες περιοχές και το συναντάμε συχνά στις σαλάτες, σε ψάρια και κρέατα, σε μεζέδες, αλλά και ως τουρσί. Ας το γνωρίσουμε λίγο καλύτερα.

Ίσως να μην είναι ευρέως γνωστό, αλλά το κρίταμο ανήκει στην ίδια οικογένειαμε τον μαϊντανό, το σέλινο, το καρότο, το μάραθο, τον άνηθο κ.λπ. και μπορούμε να καταναλώσουμε τόσο τα φύλλα όσο και τους σπόρους του. Ταιριάζει ιδανικά σε σαλάτες, όπως και σε κρέας ή ψάρι, ενώ με τα φύλλα και τους σπόρους του μπορείτε να φτιάξετε τουρσί. Τα οφέλη του; Ουκ ολίγα.

Συγκεκριμένα:

-Τα φύλλα του είναι πλούσια σε βιταμίνες, όπως C, E και Κ που σημαίνει ότι και ενισχύει το ανοσοποιητικό και μας παρέχει αντιοξειδωτική προστασία

-Κάνει καλό στο συκώτι κι έχει «καθαριστική» δράση στο αίμα 

-Είναι διουρητικό, βοηθώντας τον οργανισμό να αποβάλει τα πλεονάζοντα υγρά 

-Έχει αντιμικροβιακή δράση

-Είναι πλούσιο σε μεταλλικά άλατα, ιώδιο, ενώ το αιθέριο έλαιό του χρησιμοποιείται πολύ σε καλλυντικά

-Ωφελεί την πέψη