Dior τώρα και στο Λονδίνο

dior-3
ΤΡΙΤΗ, 03 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018

Ο Φεβρουάριος του 2019 θα είναι αφιερωμένος στα σχέδια, τα πατρόν και τη μόδα του Christian Dior. Να δώσουμε από τώρα ραντεβού στο Μουσείο Victoria&Albert; Της Σάντυς Τσαντάκη.

Mας αρέσουν πολύ οι εκθέσεις, όπως και οι ρετροσπεκτίβες που είναι αφιερωμένες στη μόδα και το έχουμε αποδείξει.

Και φαίνεται πως όλο και περισσότεροι οίκοι έχουν την τιμητική τους κάθε χρόνο, κάθε σεζόν, με ορισμένους σχεδιαστές που «πουλάνε» περισσότερο από τους υπόλοιπους να αποκαλύπτονται ξανά και ξανά.

Και τώρα που το Μουσείο Victoria&Albert μόλις ανακοίνωσε πως πρόκειται να φιλοξενήσει την μεγαλύτερη έκθεση που πραγματοποιήθηκε ποτέ για το συνολικό έργο του σημαντικού κουτυριέ στο Λονδίνο, αρχίζουμε ήδη να σκεφτόμαστε το στήσιμο.

Ο σχεδιαστής των ονείρων, θα είναι ο τίτλος της έκθεσης και σίγουρα θα αποτελέσει ένα ακόμη μπεστ-σέλερ για τη βρετανική παράδοση που μας έχει συνηθίσει σε εξαιρετικά στημένες ιστορίες γύρω από την υψηλή ραπτική και το πρετ-α-πορτέ, σα να επρόκειτο για αληθινή τέχνη, χωρίς την εμπορική της διάσταση.

Όπως δηλαδή αξίζει να βλέπουμε και να χαιρόμαστε τη μόδα, να τη θαυμάζουμε, να την χειροκροτούμε και όχι απαραίτητα να τη φοράμε πάντα.

Και δεν θα δούμε μόνο το έργο του 

Christian Dior, αλλά και των έξι καλλιτεχνικών διευθυντών που ανέλαβαν τα ηνία, στις εξίσου χρυσές και λαμπερές στιγμές του οίκου. Σε μια έκθεση που φιλοξενήθηκε αρχικά στο Παρίσι, γενέτειρα του δημιουργού, για να τη δούμε τώρα να εμπλουτίζεται και με τις επιρροές που είχε ο ίδιος από τη βρετανική κουλτούρα.

Christian Dior λοιπόν, με 500 εκθέματα, 200 φορέματα υψηλής ραπτικής, αρώματα, σπάνια μπουκάλια, διαφημίσεις, ένα μάθημα μόδας για λίγους, για την εποχή που η μόδα δεν στηριζόταν σε likes αλλά σε αληθινά ταλέντα που δεν φοβήθηκαν να ξετυλίξουν λίγο τόπι ακόμη, για να λανσάρουν πρώτοι το New Look, σε μια εποχή που η σπατάλη δεν ήταν της μόδας.

ΣΑΝΤΥ ΤΣΑΝΤΑΚΗ
www.sandytsantaki.com