5 «γιατί» δε χάνετε κιλά

5-giati-de-xanete-kila-giati-de-xanete-kila

ΠΕΜΠΤΗ, 10 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Μετράτε θερμίδες, ζυγίζεστε κάθε μέρα, ελέγχετε τις ετικέτες των προϊόντων που καταναλώνετε για «κρυφά» λιπαρά και πάλι δε μπορείτε να εξηγήσετε, γιατί δεν έχετε καταφέρει να χάσετε κιλά; Απαντήστε στις 5 ερωτήσεις που ακολουθούν και ίσως βρείτε τη λύση.

Τρώτε πάντα «υγιεινά»;

Όταν βάζετε τα δυνατά σας για να διαλέξετε και να ακολουθήσετε την ιδανική δίαιτα, ώστε να χάσετε κιλά, συμβαίνει το εξής παράδοξο: αν απλά «σκεφτείτε» το γεύμα σας ως μία ελαφριά διατροφική επιλογή, μπορεί ο εγκέφαλός σας να παράγει περισσότερη γκρελίνη, την ορμόνη δηλαδή που ενεργοποιεί εκτός από το αίσθημα της πείνας και κάποια συγκεκριμένα σημεία του εγκεφάλου, που σχετίζονται με συμπεριφορές διατροφικής επιβράβευσης (δηλαδή άτομα με αυξημένα επίπεδα της ορμόνης αυτής έχουν την τάση να καταναλώνουν τρόφιμα αυξημένα σε λιπαρά και ζάχαρη).

Για να διατηρήσετε τη γκρελίνη σε φυσιολογικά επίπεδα, επικεντρωθείτε στα πιο «παχυντικά» και δελεαστικά συστατικά του γεύματός σας. Με απλά λόγια σκεφτείτε το τυρί και όχι το μαρούλι της σαλάτας σας.

Σκέφτεστε κάθε μέρα την άσκηση;

Εδώ υπάρχει ένα είδος «αντίστροφης» ψυχολογίας, σύμφωνα με γαλλική έρευνα. Έστω και η απλή σκέψη της γυμναστικής, μπορεί να σας κάνει να φάτε 50% περισσότερο. Ο λόγος είναι ότι, οι άνθρωποι θεωρούν ότι η άσκηση που..θα κάνουν, τους δίνει το δικαίωμα να καταναλώσουν περισσότερο φαγητό.

Ωστόσο, οι μελέτες αναφέρουν ότι, πριν από τη γυμναστική το σνακ που θα καταναλώσετε δεν πρέπει να ξεπερνά τις 150 θερμίδες. Άρα, επικεντρωθείτε στην πράξη (δηλαδή τη γυμναστική) και όχι στη σκέψη καλύτερα.

Είστε μπροστά σε μία οθόνη στη δουλειά;

Όταν κάθεστε για αρκετή ώρα, όπως για παράδειγμα οι 8 ώρες στο χώρο εργασίας, μπροστά σε μία οθόνη, το σώμα σταματά να παράγει ένα ένζυμο, τη λιπάση, η οποία είναι υπεύθυνη για τη διάσπαση των λιπιδίων, συγκεκριμένα των τριγλυκεριδίων.

Μία καλή διαδικασία ενεργοποίησής της, είναι να τεντώνεστε τουλάχιστον κάθε μία ώρα, ενισχύοντας τον μεταβολισμό σας, μέχρι και 13%. Εναλλακτικά, μπορείτε να κινείστε όλη μέρα στην…καρέκλα σας, αλλάζοντας θέση, χτυπώντας τα πόδια σας, αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό το «κάψιμο» των θερμίδων μέχρι και 54%.

Μήπως δεν κοιμάστε αρκετά;

Οι λίγες ώρες ύπνου βάζουν το σώμα σας σε μία διαδικασία «επιβίωσης», αναζητώντας λίπος και υδατάνθρακες για να διατηρηθεί. Έρευνα μάλιστα, του Αμερικανικού Ινστιτούτου Διατροφής, έδειξε ότι οι γυναίκες, οι οποίες κοιμούνται λιγότερο από τέσσερις ώρες, καταναλώνουν 300 θερμίδες επιπλέον και 21 γραμμάρια λίπους την αμέσως επόμενη μέρα.

Δοκιμάστε να… μετρήσετε τις ανάγκες του ύπνου σας: για μια εβδομάδα, πηγαίνετε για ύπνο 7,5 ώρες πριν να χρειαστεί να σηκωθείτε. Αν ξυπνήσετε πριν από αυτές τις ώρες, ίσως να χρειάζεστε περισσότερο ύπνο. Αν πάλι κοιμηθείτε περισσότερο, μπορεί ο οργανισμός σας να χρειάζεται 8 ίσως και 9 ώρες ύπνου, προκειμένου να ξεκουραστεί και να σηκωθεί έπειτα έτοιμος να …καταναλώσει το λίπος.

Πληρώνετε με κάρτα;

Μπορεί να ακούγεται αστείο στη σημερινή εποχή, αλλά η αλήθεια είναι ότι, η κάρτα είναι πιο πρακτική από το να κουβαλά κανείς μετρητά. Παρόλα αυτά, όταν κάποιος χρησιμοποιεί την κάρτα του, τείνει να αγοράζει περισσότερα ανθυγιεινά προϊόντα από εκείνον που πληρώνει με μετρητά.

Ο λόγος είναι ότι, αν και όταν κάποιος χρησιμοποιεί κάρτα, έχει πλήρη επίγνωση της διατροφικής «βόμβας» που αγοράζει, το γεγονός ότι δεν χρειάζεται να βγάλει χρήματα και να τα δώσει στο ταμείο, τον «βοηθά» να δικαιολογεί την πράξη του, κάνοντας πιο εύκολα παρορμητικές αγορές.