Ποιες γυναίκες αγοράζουν σήμερα υψηλή ραπτική;

couture-2
ΠΕΜΠΤΗ, 05 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018

Το ίδιο ερώτημα επαναλαμβάνεται κάθε έξι μήνες, στις επιδείξεις κουτύρ στο Παρίσι. Πόσες είναι αυτές οι γυναίκες που μπορούν να αγοράσουν ένα ή περισσότερα φορέματα από τα λιγοστά σαλόνια υψηλής ραπτικής; της Σάντυς Τσαντάκη

υψηλή ραπτική αντέχει. Και όχι μόνο επειδή είναι παραμυθένια, στήνει επιδείξεις μόδας με σενάριο, αρχή, μέση, τέλος, προκαλεί ανατριχίλα στα σόου, όπως συμβαίνει σε μια καλοστημένη παράσταση όπερας…

Αλλά γιατί φαίνεται πως σήμερα οι γυναίκες που αγοράζουν κουτύρ δεν είναι αυτές που έχουμε στο μυαλό μας. Ο μέσος όρος ηλικίας έχει κατέβει αισθητά, ο χρόνος αναμονής για ένα φόρεμα που ξέρεις πως δεν θα έχει καμία άλλη γυναίκα στον πλανήτη, ξεπερνά τους 12 μήνες, κάθε φουστάνι αφηγείται μια ιστορία με ξενύχτια, χρυσά χέρια, χάντρες κεντημένες με αγάπη και προσήλωση.

Τώρα λοιπόν οι πελάτισσες που διαθέτουν αυτά τα χρήματα για να επενδύσουν σε κάτι μοναδικό, αντιστέκονται στον μαζικό υπερκαταναλωτισμό με ένα κλικ, και θέλουν κάτι που έχει φτιαχτεί από μια ομάδα ανθρώπων ειδικά για εκείνες, είναι απαιτητικές και ιδιαίτερες.

Κι αν στην εποχή των μεγάλων κουτυριέ οι γυναίκες αυτές ήταν περίπου 20.000 παγκοσμίως, σήμερα είναι 4.000, αλλά αυτές οι 4.000 μπορεί να μην αγοράσουν μόνο ένα φόρεμα τη σεζόν αλλά ολόκληρη τη συλλογή.

Υπερβολές; Όχι αν κρίνουμε από την πρώτη σειρά στις πρόσφατες επιδείξεις μόδας στο Παρίσι, αυτές οι γυναίκες ξέρουν πολύ καλά τι θέλουν. Και μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε 14 δημιουργούς που είναι μέλη του Συνδικάτου της Υψηλής Ραπτικής, ή ακόμη 14 σχεδιαστές που απλώς δεν έχουν σαν έδρα τους το Παρίσι.

Πόσες εργατοώρες αντιστοιχούν στη δημιουργία ενός φορέματος; 6.000. Kαι πώς μεταφράζεται αυτό σε χρήματα; Oι τιμές ξεκινούν από τις 9.000 ευρώ και μπορεί να φτάσουν και το 1 εκατομμύριο ευρώ για ένα νυφικό από τον οίκο Dior.

ΣΑΝΤΥ ΤΣΑΝΤΑΚΗ

www.sandytsantaki.com