Τι τρώμε (και πίνουμε) στις διακοπές;

frouta-kalokairi-diatrofi
ΤΕΤΑΡΤΗ, 04 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021

Η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Κάλλια Γιαννιτσοπούλου, μας προσέχει στις διακοπές, ώστε να τις περάσουμε υγιείς, με ενέργεια και χωρίς περιττά κιλά.

Τις ημέρες που λείπουμε τείνουμε να αλλάζουμε τις διατροφικές μας συνήθειες, είτε γιατί δεν μαγειρεύουμε, είτε γιατί λέμε να το «ρίξουμε έξω». Παρακάτω θα βρείτε πιο υγιεινές, αλλά εξίσου γευστικές επιλογές για τα καλοκαιρινά σας γεύματα.

Frozen yogurt αντί για παγωτό
Το παγωτό παίζει κυρίαρχο ρόλο στα καλοκαιρινά τσιμπολογήματα. Αν θέλετε, όμως, να περιορίσετε την κατανάλωσή του, θα μπορούσατε να επιλέξετε  ένα frozen yogurt με λίγα υλικά. Ίδια απόλαυση, λιγότερες θερμίδες!

Κρέπα αλμυρή αντί για γλυκιά
Στη βραδινή μας βόλτα συνηθίζεται να επιλέγουμε μια γλυκιά κρέπα με σοκολάτα, ίσως και παγωτό. Μπορούμε να απολαύσουμε την κρέπα πολύ πιο υγιεινά, με τυρί χαμηλών λιπαρών και γαλοπούλα. Με αυτόν τον τρόπο εξοικονομούμε τουλάχιστον 150 θερμίδες.

Μπύρα ή κρασί αντί για κοκτέιλ
Η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνεται κατά πολύ στις διακοπές. Για να αποφύγετε τις περιττές θερμίδες που επιφέρει ένα κοκτέιλ (τουλάχιστον 350 ανά ποτήρι) προτιμήστε μια μπύρα ή 1-2 ποτήρια λευκό ή κόκκινο κρασί.

Φρούτα αντί για επιδόρπιο
Δροσερά και πλούσια σε γεύση και βιταμίνες τα καλοκαιρινά φρούτα, σίγουρα θα βρείτε από τοπικούς παραγωγούς στην επαρχία που θα επισκεφθείτε. Προτιμήστε τα με λίγο μέλι, κανέλα  και τριμμένους ξηρούς καρπούς ή και σκέτα αντί για κάποιο επιδόρπιο πλούσιο σε ζάχαρη και λιπαρά.

Καλαμάκια κοτόπουλο με αλάδωτη πίτα αντί για σουβλάκι
Το σουβλάκι δεν λείπει από τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων. Για να γλιτώσετε θερμίδες χωρίς να το στερηθείτε, προτιμήστε καλαμάκια κοτόπουλο με αλάδωτη πίτα αντί για κάποιο τυλιχτό με τζατζίκι, σος και πατάτες.

Πίτσα μαργαρίτα αντί για σπέσιαλ
Αν επιλέξετε να φάτε πίτσα, ο μόνος τρόπος για να αποφύγετε περιττές θερμίδες είναι να βάλετε όσο το δυνατόν λιγότερα υλικά. Προτιμήστε, λοιπόν, μια απλή πίτσα με σάλτσα ντομάτας και τυρί.

Γρανίτα αντί για milkshake
Μια γρανίτα φρούτων όχι μόνο έχει λιγότερες θερμίδες, αλλά είναι και πιο θρεπτική. Σκεφθείτε, λοιπόν, τη διατροφή σας όταν θα έρθει η ώρα να παραγγείλετε στην καφετέρια.

Τοστ ή αραβική πίτα αντί για κλαμπ σάντουιτς
Αντικαταστήστε τα βαριά, γεμάτα λιπαρά κλαμπ σάντουιτς με κάτι πιο ελαφρύ, όπως ένα τοστ ή μια αραβική πίτα με γαλοπούλα και τυρί ή με κοτόπουλο και μαρούλι.

Μακαρόνια με κόκκινη σάλτσα αντί για καρμπονάρα
Οι σάλτσες ντομάτας είναι αρκετά χαμηλότερες θερμιδικά από τις λευκές σάλτσες ή τα μακαρόνια με κιμά. Μπορείτε, μάλιστα, να διαλέξετε κόκκινη σάλτσα με διάφορα λαχανικά. 

Μοιραστείτε ένα γλυκό
Αν θελήσετε να πάρετε επιδόρπιο σε κάποιο εστιατόριο, επιλέξτε να το μοιραστείτε με την συντροφιά σας. Έτσι εξοικονομείτε χρήματα και φροντίζετε τη διατροφή σας!

Κάλλια Γιαννιτσοπούλου
Kλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος MSc, MBA, SRD
Επιστημονικό Διαιτολογικό Κέντρο «Σώμα Υγιές» www.somaygies.gr
Κωνσταντινουπόλεως 22 & Γρ. Λαμπράκη 315, Νίκαια
[email protected], fb page