Πρέπει να τρώμε πρωινό αμέσως μόλις ξυπνήσουμε;

proino
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 27 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018

O Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Βασίλειος Ε. Κατσίλας, λύνει την απορία σε αυτούς που δεν πεινούν αμέσως μόλις σηκωθούν από το κρεβάτι ή απλώς δεν προλαβαίνουν να φάνε αμέσως πρωινό.

Το πρωινό είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα σημαντικότερα γεύματα της ημέρας, ίσως το σημαντικότερο. Πολλοί άνθρωποι, όμως, που είναι δραστήριοι ή πολυάσχολοι δεν προλαβαίνουν να φάνε πρωινό πριν πάνε στη δουλειά τους, ενώ πολλές φορές δεν έχουν όρεξη να φάνε κάτι μέσα στη βιασύνη, λίγα λεπτά αφότου έχουν ξυπνήσει.

Μπορούμε να φάμε το πρωινό μας αργότερα;
Μπορούμε να παρατείνουμε το πρώτο γεύμα της ημέρας και να γίνει η κατανάλωση του την ώρα που βρισκόμαστε στο γραφείο, για παράδειγμα, έστω και αν έχει περάσει πάνω από μια ώρα μετά το πρωινό μας ξύπνημα.

Υπάρχουν επίσης πολλοί άνθρωποι που δεν νιώθουν πείνα το πρωί διότι ξυπνούν με πρωινό σάκχαρο, κάτι που σημαίνει ότι ο εγκέφαλος ανιχνεύει υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και δεν μπαίνει στην διαδικασία αναζήτησης τροφής. Σε αυτούς τους ανθρώπους είναι ωφέλιμο φάνε το πρωινό τους αργότερα, έτσι ώστε να πέσει η γλυκόζη στο αίμα σε πιο φυσιολογικά επίπεδα. Το ίδιο ισχύει και για τα άτομα που παρουσιάζουν αντίσταση στην ινσουλίνη, όπου το κύριο χαρακτηριστικό είναι η αυξημένη περιφέρεια μέσης, ενώ το υπόλοιπο σώμα μπορεί να έχει ακόμη και φυσιολογική εικόνα.

Τι μπορούν να καταναλώσουν για πρωινό όσοι το τρώνε αργότερα;
Για τους πολυάσχολους ανθρώπους που δεν έχουν αρκετό χρόνο για το πρωινό στην καθημερινότητά τους, υπάρχουν κάποιες γευστικές προτάσεις που θα προσφέρουν πολλά θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό τους. Μερικές από αυτές είναι:

  • Πολυδημητριακά μπισκότα πρωινού, με σοκολάτα, μούσλι, κακάο χωρίς ζάχαρη ή γάλα
  • Κράκερ με κριθάρι, βρώμη και β’ γλυκάνη, σίτου, με σίκαλη ολικής άλεσης ή χωρίς ζάχαρη

Λόγω του ότι το πρωινό είναι κυρίως γεύμα, είναι επίσης ωφέλιμη η προσθήκη μιας ζωικής τροφής, ώστε να γίνει ολοκληρωμένη λήψη των θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται τα σώμα για την εύρυθμη λειτουργία του. Συνοδεύοντας το πρωινό μαζί με κάποιο ζυμωμένο γαλακτοκομικό (κεφίρ, πλήρες γιαούρτι, γραβιέρα, παρμεζάνα, φέτα) ή οποιαδήποτε άλλη πηγή πρωτεΐνης, επιτυγχάνουμε να λάβουμε και τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός, ενώ η προσθήκη κάποιου φρούτου ή λαχανικού μας παρέχει πολύτιμες βιταμίνες, φυτικές ίνες και φυσικά σάκχαρα.

Συμπέρασμα
Δεν χρειάζεται να βιάζεστε το πρωί για να φάτε πρωινό, ούτε πρέπει να αναγκάζετε τον εαυτό σας να φάει σε περίπτωση που δεν πεινάτε. Πάρτε το γεύμα σας και κατανάλωστε το αργότερα, προσφέροντας στο σώμα σας τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να συνεχίσει να δουλεύει στο έπακρο των δυνατοτήτων του. Οι επιλογές πλέον είναι πολλές, το μόνο που μένει είναι να τις αξιοποιήσετε και ασφαλώς να τις απολαύσετε.

Βασιλειος E. Κατσίλας, Διατροφολόγος-Διαιτολόγος, BSc
www.diatrofi.gr