6 απολαυστικά καλοκαιρινά γεύματα που δεν βαραίνουν

soublakia-laxanikon
ΤΡΙΤΗ, 18 ΙΟΥΛΙΟΥ 2023

Θα έχετε παρατηρήσει ότι το καλοκαίρι, η χοιρινή με τις τηγανητές πατάτες και το παστίτσιο δεν φαντάζουν το ίδιο δελεαστικά με τον χειμώνα, καθώς λόγω ζέστης μας πέφτουν «βαριά». Τι μπορούμε να φάμε στη θέση τους και να δροσιστούμε το καλοκαίρι, παίρνοντας τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε, χωρίς να «βαραίνουμε»;

Σουβλάκια λαχανικών
Το τυλιχτό σουβλάκι «απ’ όλα» μοιάζει λίγο δύσκολη υπόθεση όταν έξω έχει 40 βαθμούς Κελσίου. Μπορείτε να απαρνηθείτε το κλασικό σουβλάκι και να φτιάξετε μια πιο ελαφριά παραλλαγή του σε καλαμάκι με λαχανικά της αρεσκείας σας. Ψήστε λίγο καλαμπόκι, ντομάτα, κολοκύθι, μελιτζάνα, καρότο, αφού τα κόψετε σε ροδέλες, περάστε τα σε ένα καλαμάκι και έχετε ένα γεύμα πλούσιο σε φυτικές ίνες με λίγες θερμίδες και λιπαρά.

Τορτίγια με ψητό κοτόπουλο
Άλλη μια εναλλακτική στο τυλιχτό σουβλάκι είναι η τορτίγια, στην οποία μπορείτε να βάλετε γέμιση ψητό κοτόπουλο με λαχανικά και λίγο γιαούρτι ή τζατζίκι. Έτσι το γεύμα σας θα είναι ελαφρύ, αλλά θρεπτικό, με άπαχη πρωτεΐνη και υδατάνθρακα, φυτικές ίνες και βιταμίνες από τα λαχανικά.

Ταμπουλέ
Μπορείτε να φτιάξετε τη γνωστή αραβική σαλάτα με βάση το πλιγούρι, το μαϊντανό και την ντομάτα, να της προσθέσετε ελιές, κρεμμύδι και φέτα και αν θέλετε να αντικαταστήσετε το πλιγούρι με κινόα. Η κινόα είναι πλούσια σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, ενώ το αποτέλεσμα είναι φουλ αρωματικό, δροσερό και γευστικό. Μπορείτε, μάλιστα, να τη διατηρήσετε για 2-3 μέρες μέσα στο ψυγείο, αν φτιάξετε μεγαλύτερη ποσότητα. Δείτε εδώ πώς να μαγειρέψετε σωστά το κινόα.

Μπρουσκέτες με φρούτα
Αν δεν σας είναι εύκολο να καταναλώνετε τα φρούτα σας σκέτα, μπορείτε να αφήσετε τη φαντασία σας να «οργιάσει» και να συνθέσετε όμορφες μπρουσκέτες, με διάφορα φρούτα εποχής, όπως φράουλα, ροδάκινο, βερίκοκο. Ψήστε το ψωμάκι σας να γίνει τραγανό (προτιμήστε να είναι ολικής άλεσης), αλείψτε το με τυρί κρέμα και ως τόπινγκ βάλτε φρούτα, μπαχαρικά και ξηρούς καρπούς της αρεσκείας σας. Τέλειο και ως σνακ, αλλά και σας ένα ελαφρύ βραδινό.

Χορτοφαγική πίτσα
Το «βαρύ πυροβολικό» της πίτσας είναι τα αλλαντικά και τα τυριά, τα οποία την κάνουν λιγότερο ελκυστική τώρα το καλοκαίρι, αφού μας βαραίνει με πολλά λιπαρά. Αν, όμως, πείτε όχι στα τυριά, τα σαλάμια, τα λουκάνικα και το πεπερόνι και φτιάξετε μια πίτσα με λαχανικά και σάλτσα πέστο, θα έχετε ένα πολύ πιο ελαφρύ, χορταστικό και θρεπτικό αποτέλεσμα. Τη σάλτσα πέστο μπορείτε να τη φτιάξετε με ένα ματσάκι βασιλικό, 3 σκελίδες σκόρδο, 2 κ.σ. κουκουνάρι, ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και λίγη παρμεζάνα. Πολτοποιήστε σε γουδί τον βασιλικό με το σκόρδο και το κουκουνάρι, προσθέστε ελαιόλαδο και παρμεζάνα συνεχίζοντας το χτύπημα και αλατοπιπερώστε. Μπορείτε, αν θέλετε, στην πίτσα σας να προσθέσετε και μανιτάρια, για έξτρα πηγή πρωτεΐνης.

Φρούτα με γιαούρτι και μπισκότο
Για επιδόρπιο, μπορείτε να δοκιμάσετε έναν δροσερό συνδυασμό με γιαούρτι, λίγο τριμμένο μπισκότο και φρούτα, κάτι σαν ατομικό τσιζκέικ, με φυτικές ίνες, χωρίς πολλά λιπαρά.