Πωλείται τo σπίτι όπου γυρίστηκε η θρυλική ταινία Blade Runner

frank-lloyd-wrights-ennis-house
ΤΡΙΤΗ, 24 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018

Έγινε γνωστό ως το σπίτι του Blade Runner γιατί εκεί ακριβώς γυρίστηκε η ταινία του 1982. Μήπως ο αρχιτέκτονας είναι πιο σημαντικός ακόμη και από το στόρι του φιλμ; Της Σάντυς Τσαντάκη.

Δεν βγαίνει στην αγορά κάθε μέρα ένα αρχιτεκτονικό θαύμα με την υπογραφή του Frank Lloyd Wright. Γι' αυτό και η τιμή πώλησης είναι εντυπωσιακή (31 εκατομμύρια δολάρια), και ο σημερινός ιδιοκτήτης είναι μάλλον απαιτητικός.

Και πώς να μην είναι, όταν έχει ζήσει σε ένα σπίτι που σου κόβει την ανάσα για την απόλυτη γεωμετρία, τη φουτουριστική αισθητική, την μοναδική απλότητα μέσα στο μεγαλείο της αρχιτεκτονικής αρμονίας.

Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μια έπαυλη που θυμίζει ναό, χτίστηκε το 1924 από τον διάσημο αρχιτέκτονα και τα σχέδια έχουν βασιστεί στη φιλοσοφία ενός βουδιστικού μοναστηριού.

Και μπορεί να καταστράφηκε από δύο σεισμούς, το 1994 και το 2005, όμως όταν αγοράστηκε από τον δισεκατομμυριούχο Ron Burkle, εκείνος ξόδεψε μια περιουσία για να το επαναφέρει στην αρχική του αίγλη. Ωστόσο, σήμερα τίποτα δεν μαρτυρά την ιστορία του παρελθόντος.

Γνωστό και ως Ennis House (από το όνομα του πρώτου ιδιοκτήτη, Charles Ennis), το σπίτι έχει συνδεθεί με κινηματογραφικές ταινίες, τηλεοπτικές παραγωγές, φωτογραφήσεις μόδας, βίντεο κλιπ και φυσικά το Blade Runner.

Τέσσερις κρεβατοκάμαρες, τρία μπάνια, 6000 τ.μ. και εντυπωσιακή θέα στο Λος Άντζελες. Για να μην ξεχάσουμε τα ψηφιδωτά στα μπάνια, την λίμνη, την πισίνα που χτίστηκε το 1940, το σπίτι που μοιάζει να χτίστηκε μέσα στον βράχο. Ένα θαύμα που αναζητά νέο σεναριογράφο... 

ΣΑΝΤΥ ΤΣΑΝΤΑΚΗ
www.sandytsantaki.com