Τελικά η κατανάλωση καφέ βοηθά στην απώλεια βάρους;

kafes-diaita
ΔΕΥΤΕΡΑ, 03 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Μάλλον όχι, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics έδειξε ότι μετά την κατανάλωση μικρής ποσότητας καφεΐνης, οι συμμετέχοντες κατανάλωναν 10% λιγότερο φαγητό στο πρωινό τους, αλλά ότι αναπλήρωναν αυτή τη μείωση αργότερα μέσα στην ημέρα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, μετά την κατανάλωση χυμού και καφεΐνης, οι συμμετέχοντες στη μελέτη κατανάλωναν περίπου 70 λιγότερες θερμίδες, κάτι που δεν συνέβαινε μόνο με την κατανάλωση χυμού και ελάχιστου ή καθόλου καφέ.

Στη συνέχεια, όμως, της ημέρας, η μικρή μείωση στην πρόσληψη φαγητού δεν συνεχίστηκε, ενώ κάποιοι συμμετέχοντες αναπλήρωσαν αργότερα τις θερμίδες που δεν πήραν στο πρωινό, λόγω της κατανάλωσης καφέ. Επιπρόσθετα, η κατανάλωση καφεΐνης δεν μετέβαλλε την όρεξή τους κατά τη διάρκεια της ημέρας, που σημαίνει ότι η καφεΐνη τελικά δεν επιδρά στην όρεξη, ούτε συμβάλλει στην απώλεια βάρους.

Ο στόχος της έρευνας αυτής ήταν να καθορίσει το αν η καφεΐνη μπορεί από μόνης της να επηρεάσει τελικά την πρόσληψη φαγητού και την όρεξη. Αυτό σημαίνει ότι τον κύριο λόγο στην απώλεια βάρους έχει ένας υγιεινός τρόπος ζωής και διατροφής κι όχι η εναπόθεση των ελπίδων σε μια τροφή, ουσία ή συμπλήρωμα.