Το σκόρδο καταπολεμά την υπέρταση
Μπορεί πολλοί να το αποφεύγουν λόγω της δυσάρεστης μυρωδιάς που αφήνει στην αναπνοή, όμως φαίνεται πως τα οφέλη του είναι περισσότερα από τα μειονεκτήματά του. Ο λόγος για το σκόρδο, που σύμφωνα με μια νέα έρευνα αποτελεί σημαντικό όπλο για την καταπολέμηση της υπέρτασης.
Μπορεί πολλοί να το αποφεύγουν λόγω της δυσάρεστης μυρωδιάς που αφήνει στην αναπνοή, όμως φαίνεται πως τα οφέλη του είναι περισσότερα από τα μειονεκτήματά του. Ο λόγος για το σκόρδο, που σύμφωνα με μια νέα έρευνα αποτελεί σημαντικό όπλο για την καταπολέμηση της υπέρτασης.
Νέα αυστραλιανή μελέτη του πανεπιστημίου της Αδελαΐδας, υπό την Κάριν Ριντ, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Maturitas", σύμφωνα με το BBC, απέδειξε πως η υπέρταση μπορεί να καταπολεμηθεί χάρη στις ευεργετικές ιδιότητες του σκόρδου.
Οι ερευνητές έκαναν δοκιμές με 50 εθελοντές που έπασχαν από υψηλή πίεση του αίματος. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ασθενείς κλήθηκαν να πάρουν τέσσερις κάψουλες από εκχύλισμα σκόρδου ημερησίως και αποδείχτηκε ότι μετά από 12 εβδομάδες είχαν χαμηλότερη πίεση - περίπου 10mmHg χαμηλότερη η συστολική - σε σχέση με όσους είχαν πάρει εικονική κάψουλα (placebo).
Η έρευνα άνοιξε έναν ακόμη δρόμο στην σχέση ανάμεσα στην υγιεινή διατροφή και την καλή υγεία και απέδειξε περίτρανα πως τα… περιφρονημένα τρόφιμα αποτελούν ενδεχομένως και τα ισχυρότερα γιατρικά της φύσης.
Οι ερευνητές αναφέρουν πως σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει η κατανάλωση σκόρδου να υποκαταστήσει την φαρμακευτική θεραπεία, όμως τονίζουν πως μπορούν να δράσουν συμπληρωματικά. Ωστόσο. ανέφεραν πως αν το σκόρδο ληφθεί με τη μορφή κάψουλας, θα πρέπει πρώτα να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη θεράποντα ιατρού.







