Ποια τρόφιμα καταστρέφουν την τεστοστερόνη;

testosterone
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 07 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Ξέρετε τι να φάτε για να συμπληρώσετε τα επίπεδα τεστοστερόνης σας. Ξέρετε, όμως, τι πρέπει να αποφύγετε; H Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Κάλλια Γιαννιτσοπούλου, μας ενημερώνει για τις τροφές που κάνουν κακό στη σημαντική αυτή ορμόνη.

Μπορεί να μην το γνωρίζετε, αλλά υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που μπορούν να κάνουν τα επίπεδα τεστοστερόνης σας να... πιάσουν πάτο. Όπως ορισμένα τρόφιμα μπορούν να σας βοηθήσουν να παράγετε περισσότερη τεστοστερόνη, υπάρχουν τρόφιμα που μπορούν να μειώσουν τα επίπεδά της. Διαβάστε παρακάτω ποιες τροφές είναι αυτές που πρέπει να αποφεύγετε.

1. Πρωινά γλυκίσματα
Κάποια γλυκά που συνηθίζουμε να καταναλώνουμε για πρωινό, όπως τα κρουασάν, εξακολουθούν να περιέχουν trans λιπαρά. Αυτά είναι τα έλαια που υπάρχουν σε προϊόντα, όπως η μαργαρίνη, που χρησιμοποιείται στα ψημένα βουτυρώδη προϊόντα και έχουν αποδειχθεί ότι καταστρέφουν την παραγωγή τεστοστερόνης.

2. Ζαχαρούχα ποτά
Αυτό θα μπορούσε να επεκταθεί επίσης σε γλυκά, ντόνατς και όλα τα είδη τροφίμων που περιέχουν αρκετή ποσότητα ζάχαρης, αλλά τα ζαχαρούχα ποτά είναι μακράν μεταξύ των χειρότερων εχθρών της τεστοστερόνης.

3. Λιναρόσποροι
Αν και οι σπόροι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, μελέτες έδειξαν ότι το λινάρι είναι πλούσιο σε μια χημική ουσία που ονομάζεται λιγνάνη, η οποία συνέβαλε στη μείωση της τεστοστερόνης σε όλους τους άνδρες συμμετέχοντες.

4. Αλκοόλ
Οι ίδιες ενδορφίνες που απελευθερώνονται κατά την κατανάλωση οινοπνεύματος, που σας κάνουν να αισθάνεστε καλά κατά την χρονική περίοδο που γίνεται η λήψη του αλκοόλ, είναι οι ίδιες χημικές ουσίες που ευθύνονται για την καταστροφή των επιπέδων τεστοστερόνης. Όλες αυτές οι υγρές θερμίδες μειώνουν περαιτέρω την τεστοστερόνη σας.

5. Προϊόντα σόγιας
Δυστυχώς, η σχέση μεταξύ σόγιας και τεστοστερόνης είναι γεμάτη από επιστημονικές συγκρούσεις. Πολλές μελέτες που δημοσιεύτηκαν υποστηρίζουν ότι η σόγια μειώνει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων και μειώνει την τεστοστερόνη. Μια έρευνα λοιπόν, συνδέει την κατανάλωση σόγιας με ένα υψηλό ποσό χημικής ουσίας στο έντερο που ονομάζεται ισόλογο, το οποίο κλείνει την παραγωγή της τεστοστερόνης.


Κάλλια Γιαννιτσοπούλου
Kλινική διαιτολόγος- διατροφολόγος MSc, MBA, SRD
Επιστημονικό Διαιτολογικό Κέντρο «Σώμα Υγιές» www.somaygies.gr
Κωνσταντινουπόλεως 22 & Γρ. Λαμπράκη 315, Νίκαια
[email protected], fb page