Γρίπη: 8 «λάθη» που νομίζετε όμως ότι σας προστατεύουν

gripi-8-lathi-pou-nomizete-omos-oti-sas-prostateuoun-lathi-pou-nomizete-omos-oti-sas-prostateuoun

ΠΕΜΠΤΗ, 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) ανακοίνωσε, ότι η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα αρχίζει να παρουσιάζει ανοδική τάση, βρίσκεται όμως ακόμα σε χαμηλά επίπεδα. Το click@Life σας επισημαίνει τα 8 «λάθη» που κάνετε, νομίζοντας ότι προστατεύετε τον εαυτό σας.

Το αντιγριπικό εμβόλιο καλύπτει τα πάντα

Αν και σε γενικές γραμμές, το αντιγριπικό εμβόλιο είναι η καλύτερη δυνατή άμυνα του οργανισμού, απέναντι σε μία επιδημία γρίπης, αυτό δε σημαίνει, ότι αν εμβολιαστείτε είστε πλήρως καλυμμένοι. Το εμβόλιο είναι μεν καλό, αλλά δεν είναι τέλειο.

Είναι περισσότερο σαν μία δικλείδα ασφαλείας, αφού στην ουσία, ο εμβολιασμός δεν εμποδίζει τη γρίπη, αλλά συμβάλλει σημαντικά στην ίασή σας από αυτή. Οι ειδικοί επιμένουν, ότι έστω και αν κάποιος έχει εμβολιαστεί, είναι πιθανό να προσβληθεί από τον ιό της γρίπης, προστατεύεται όμως από τα βαριά συμπτώματα.

Καλύπτετε το φτέρνισμα με το χέρι σας

Φυσικά αυτός είναι ένας ευγενικός και πολιτισμένος τρόπος να εμποδίσετε τα μικρόβια να εισχωρήσουν απευθείας στο λαιμό του συνομιλητή σας, αλλά στην ουσία αυτό που συμβαίνει, είναι, ότι τα μικρόβια παραμένουν στα χέρια σας, άρα κάθε φορά που θα ανοίγετε μία πόρτα ή θα χρησιμοποιείτε ένα τηλέφωνο στο γραφείο σας, θέτετε σε κίνδυνο τους συνεργάτες σας. Ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος είναι να καλύπτετε το στόμα σας με ένα χαρτομάντιλο αντί για τα χέρια σας.

Πλένετε τα χέρια σας βιαστικά

Γνωρίζετε ήδη, ότι όταν πλένετε τα χέρια σας, θέτετε σε ισχύ μία από τις καλύτερες άμυνες απέναντι στα μικρόβια και τους ιούς. Αλλά το κάνετε σωστά; Ο υγιεινός και σωστός τρόπος να πλένετε τα χέρια σας είναι να σαπουνίζετε όλες τις πλευρές, ανάμεσα στα δάχτυλα και κάτω από τα νύχια σας για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.

Αντιβακτηριδιακά σαπούνια

Παρά το γεγονός ότι οι ασθενείς ζητούν αντιβιοτικά για τα συμπτώματά τους, τα κρυολογήματα και η γρίπη μεταδίδονται από ιούς. Αλλά ακόμα και τα αντιβακτηριδιακά σαπούνια δεν παρέχουν τόση προστασία, όση νομίζουν οι περισσότεροι.

Σύμφωνα με τους New York Times, η σαπουνάδα, όχι μόνο δεν αποτρέπει την μετάδοση του ιού της γρίπης, αλλά ενδέχεται να αφήσει «το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθεκτικών βακτηρίων στα χέρια σας».

Προσποιείστε ότι δεν είστε άρρωστος;

Όταν αγνοείτε τον επίπονο και επίμονο βήχα και την αίσθηση κατάπτωσης του οργανισμού σας, συνεχίζοντας να πηγαίνετε στη δουλειά σας, θέτετε σε κίνδυνο, όχι μόνο τη δική σας υγεία, αλλά και των συνεργατών σας.

Πάρτε λίγες μέρες άδεια, ώσπου να θεραπευτείτε πλήρως και επιστρέψτε στη δουλειά σας απολύτως υγιείς.

Μη βασίζεστε μόνο στη βιταμίνη C

Αν και μπορεί να αποδειχτεί ισχυρός σύμμαχος στη μάχη κατά της γρίπης, η βιταμίνη C δε μπορεί να εγγυηθεί, ότι δε θα νοσήσετε. Μία έρευνα του 2007 έδειξε, ότι ο μέσος άνθρωπος δεν επωφελείται τόσο πολύ σε καθημερινή βάση από την πρόσληψη βιταμίνης C, όσο νομίζει.

Ωστόσο, παραμένει ένα ισχυρό θρεπτικό συστατικό για την ανθρώπινη διατροφή, ειδικά μάλιστα εάν προσθέσετε και άλλα φρούτα και λαχανικά.

Υπερβολικός χυμός πορτοκαλιού

Μπορεί ο χυμός πορτοκαλιού να είναι ευεργετικός για τον άνθρωπο αλλά, όπως και στην περίπτωση της βιταμίνης C, δεν μπορεί να εγγυηθεί, ότι θα σας προστατεύσει από τον ιό της γρίπης. Αυτό που πρέπει να προσέξετε μάλιστα είναι η ποσότητα της ζάχαρης, που περιέχει, καθώς μπορεί να εμποδίσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Πανικός

Όταν τα περισσότερα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στο άκουσμα μίας επιδημίας, κινδυνολογούν με βαρύγδουπους τίτλους περί «πανδημίας», καλό θα ήταν να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και να μη πανικοβάλλεσθε.

Ο πανικός και το άγχος εξάλλου, δε μπορούν να σας προστατεύσουν. Άρα καλό θα είναι να ενημερωθείτε προκειμένου να προστατευτείτε, αλλά μέσα σε λογικά πλαίσια.