Γιώργος Ελευθεριάδης: Η ελληνική μόδα που θα θέλαμε να ταξιδεύει το σύγχρονο ντιζάν εκτός συνόρων

giorgos-eleutheriadis
ΠΕΜΠΤΗ, 06 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018

O σχεδιαστής έχει εδώ και δεκαετίες το βλέμμα στραμμένο προς τα έξω. Και τώρα που μόλις μας έστειλε τη νέα του συλλογή, δεν έχουμε παρά να την αποκρυπτογραφήσουμε.

Η υπογραφή είναι Yesympony-Yiorgos Eleftheriades και τα ρούχα ακροβατούν ανάμεσα στο σήμερα και στο αύριο, το τώρα και το λίγο μετά. Η αρμονία στις αποχρώσεις συνωμοτεί με τα υλικά και τα πολυχρηστικά πατρόν που δεν επαναλαμβάνονται αλλά ενισχύονται και εξελίσσονται. Γεωμετρία και ασιατική αισθητική.

Τι θα δούμε στη συλλογή για τον χειμώνα του 2019 που έχει ήδη ξεκινήσει το ταξίδι της εκτός συνόρων; Γήινα ζιβάγκο, φούστες με παντελόνια, ροκ μποτάκια, τρίχρωμα σακάκια με ζώνη στη μέση σαν σύγχρονα κιμονό, αποδομημένα με ρίσκο, δερμάτινες μπότες που γίνονται ένα με το σώμα, υφές που «φωνάζουν» ασφάλεια και θαλπωρή.

Ειδικά στην εποχή που ζούμε, έχουμε ανάγκη από ρούχα που δεν μας προδίδουν αλλά λειτουργούν σαν στολή, γίνονται σύμμαχος σε διαφορετικές περιστάσεις, αγκαλιάζουν, δεν αποκαλύπτουν τίποτα που δεν θα θέλαμε.

Φούστες μέχρι τη μέση της γάμπας, κασκόλ-ζώνες, για έξτρα θαλπωρή, μαζί με «έξυπνα» πουλόβερ, παντελόνες και φορέματα με ζώνες-κόσμημα, άναρχα τοποθετημένες, σήμα κατατεθέν στη δουλειά του σχεδιαστή. Ιστορίες μόδας από μεταξωτή μουσελίνα, κρεπ, κοτόν…

Να μην ξεχάσουμε και τις τσάντες που χωράνε σχεδόν τα πάντα, μαζί με τα υπερμεγέθη παλτό και τα παντελόνια, δανεικά από την ανδρική γκαρνταρόμπα για έξτρα θηλυκότητα, λευκά φορέματα που αφήνουν γυμνούς τους ώμους, κίτρινες αναλαμπές, και στα μπεστ-σέλερ οι ολόσωμες φόρμες. Άνετες, με τσέπες, φέρνουν την απόλυτη αρμονία και λένε ναι στη συμφωνία, μέσα μας. Η ελληνική μόδα που θα θέλαμε να ταξιδεύει το σύγχρονο ντιζάν εκτός συνόρων.

ΣΑΝΤΥ ΤΣΑΝΤΑΚΗ
www.sandytsantaki.com