Η οικολογία είναι της μόδας

gouna-pasarela
ΔΕΥΤΕΡΑ, 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Τη γούνα πολλοί εμίσησαν, το κέρδος κανείς. Ή κάπως έτσι. Και τώρα που οι σχεδιαστές δεν θα μπορούν να παρουσιάζουν αληθινή γούνα στην πασαρέλα του Λονδίνου, ποιους θα ψεκάζουν με κόκκινο σπρέι;

Mόλις ανακοινώθηκε πως θα απαγορευτεί η χρήση και παρουσίαση αληθινής γούνας στη διάρκεια της επίσημης Εβδομάδας Μόδας του Λονδίνου, οι αντιδράσεις, όπως ήταν αναμενόμενο, υπήρξαν αρκετά έντονες.

Εμείς δεν θα αναρωτηθούμε πώς αντέδρασαν όλοι όσοι ζουν από την εκμετάλλευση των ζώων και υποστηρίζουν εδώ και δεκαετίες τις συλλογές με γούνα, αλλά πόσο ανακουφισμένοι και χαρούμενοι είναι δημιουργοί όπως η Stella McCartney για τη συγκεκριμένη απόφαση.

Και ποιος το αποφάσισε; Το Βρετανικό Συμβούλιο Μόδας, όπως μαθαίνουμε, ζήτησε να συναντηθούν όλοι οι σχεδιαστές μόδας που παράγουν στιλ κάθε έξι μήνες στο Λονδίνο, για να αποφασίσουν ποια θα είναι η φιλοσοφία και η προσέγγιση προς το περιβάλλον, από δω και πέρα, σε έναν πλανήτη που δοκιμάζεται.

Και ποια είναι η ετυμηγορία; Πως η γούνα θα απαγορευτεί από την Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου, ξεκινώντας ήδη από τον μήνα που διανύουμε.

«To BFC στηρίζει τη δημιουργικότητατων σχεδιαστών και διατηρεί ένα ανοιχτό διάλογο με τη βιομηχανία μόδας, από τους σχεδιαστές, τα μίντια, τους ηγέτες της βιομηχανίας μόδας, μέχρι την κυβέρνηση και τα διεθνή brands, ενώ προτρέπει τους σχεδιαστές να κάνουν πιο ηθικές επιλογές σ' ό,τι αφορά τα υλικά που χρησιμοποιούν και την αλυσίδα παραγωγής».

Και τι θα φορεθεί σε έξι μήνες από τώρα; Ακτιβισμός. Μας πάει πολύ. Όπως και η οικολογία.

ΣΑΝΤΥ ΤΣΑΝΤΑΚΗ
www.sandytsantaki.com