Κοιλιακοί: 6 μύθοι (καταρρίπτονται) και 4 βήματα (για να τους αποκτήσετε)

koiliakoi-6-muthoi-katarriptontai-kai-4-bimata-gia-na-tous-apoktisete-bimata-gia-na-tous-apoktisete

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 01 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Η απώλεια βάρους γύρω από τη μέση και το ιδανικό 6 pack με την κοιλιά σανίδα, όπου οι κοιλιακοί μυς διαγράφονται, προκαλώντας τη ζήλια των υπολοίπων, είναι κοινό (και συνήθως) άπιαστο όνειρο των περισσότερων. Ποιοι είναι οι μύθοι γύρω από αυτό και ποια τα βήματα για να αποκτήσετε τους κοιλιακούς, που πάντα ονειρευόσασταν;

6 μύθοι καταρρίπτονται

Μηχανήματα κοιλιακών

Θαύματα με τους κοιλιακούς μυς δεν υπάρχουν. Όλα τα μηχανήματα που υπόσχονται «φέτες» στο στομάχι με 10 λεπτά άσκηση τη μέρα και απώλεια του λίπους στην περιοχή της κοιλιάς, δεν είναι τίποτα περισσότερο από μηχανήματα ψεύτικης ελπίδας. Η κοινή λογική λέει, ότι δε μπορεί ένα τόσο δύσκολο (και σπάνιο) «αθλητικό επίτευγμα», όπως είναι το «6 pack» να μπορεί να δημιουργηθεί τόσο εύκολα, όσο υπόσχονται τα ειδικά μηχανήματα.

Πάνω –κάτω

Ο «αστικός» μύθος επιμένει, ότι αν κάνετε εκατοντάδες ή ακόμα και χιλιάδες καθίσματα και κοιλιακούς, θα αποκτήσετε την επίπεδη κοιλιά, που ονειρεύεστε. Ωστόσο, τελευταίες έρευνες αναφέρουν, ότι αυτό είναι εφικτό, μόνο όταν κάποιος ακολουθεί ειδικό πρόγραμμα κοιλιακής προπόνησης σε συνδυασμό με καρδιαγγειακή άσκηση, η οποία μπορεί να ωθήσει το σώμα να κάψει περισσότερο λίπος.

Μόνο η άσκηση αρκεί

Ελάχιστα (έως σπάνια) είναι τα παραδείγματα ανθρώπων, οι οποίοι μπορούν να χάσουν το «σωσίβιο» γύρω από την κοιλιά, μόνο με την άσκηση. Μερικοί μάλιστα πιστεύουν, ότι αν ασκηθούν αρκετά, μπορούν μετά να καταναλώνουν όσο φαγητό θέλουν. Οι γενετικά «ευλογημένοι» μπορούν, οι κοινοί άνθρωποι όμως πρέπει να συνδυάσουν φυσική άσκηση με μία ειδική δίαιτα, που θα τονώσει τον μεταβολικό ρυθμό.

Cardio, cardio, cardio

Ορισμένοι ισχυρίζονται, ότι μπορεί κάποιος να κάψει λίπος κάνοντας εντατικά ασκήσεις cardio. Ωστόσο, η υψηλή ένταση τείνει να αυξάνει τον μυϊκό ιστό και τους υδατάνθρακες, που χρησιμοποιούνται ως καύσιμα του οργανισμού. Αντίθετα, εάν μειώσετε την ένταση των ασκήσεων cardio, μπορείτε να κάψετε άμεσα περισσότερες θερμίδες.

Μπλόκο στην κορτιζόλη

Πολλά προϊόντα υπόσχονται, ότι μπλοκάροντας την ορμόνη του στρες, την κορτιζόλη, θα κάψετε το κοιλιακό λίπος. Αν και η αλήθεια είναι, ότι το στρες αυξάνει την παραγωγή κορτιζόλης, η οποία με τη σειρά της επιβραδύνει το κάψιμο του λίπους και αυξάνει την αποθήκευσή του, αυτό δε σημαίνει αυτόματα, ότι σε αντίθετη περίπτωση, η μείωση δηλαδή των επιπέδων του στρες, θα συμβάλει στην απώλεια κοιλιακού λίπους.

Δίαιτα χαμηλών λιπαρών

Υπάρχει η άποψη, ότι μία διατροφή με χαμηλά ποσοστά σε υδατάνθρακες είναι ο μόνος γρήγορος και αποτελεσματικός τρόπος να χάσετε το κοιλιακό λίπος. Ωστόσο, πιο ενδεδειγμένη μέθοδος είναι η συντηρητική προσέγγιση των υδατανθράκων. Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει, ότι η διατροφή σας πρέπει να περιέχει υδατάνθρακες, τους οποίους ο οργανισμός χρησιμοποιεί ως «ενέργεια».

Τα 4 βήματα για τους κοιλιακούς

Βήμα 1ο

Καταναλώνετε περισσότερες θερμίδες, όταν τρώτε υγιεινά φαγητά. Μία δίαιτα με χαμηλά λιπαρά μπορεί να συμβάλει στην απώλεια βάρους, αλλά θα κρατήσει το λίπος στο σώμα σας, εάν τα φαγητά που καταναλώνετε έχουν υψηλά ποσοστά λίπους και χαμηλά ποσοστά θρεπτικών ινών. Εάν καταναλώνετε 400 θερμίδες υγιεινού φαγητού καθημερινά, μειώνετε στο μισό (και κάτι παραπάνω) τον κίνδυνο εμφάνισης του κοιλιακού λίπους.

Βήμα 2ο

Επικεντρωθείτε στον κορμό. Αντί να εστιάζετε τις ασκήσεις σας σε καθίσματα και αποκλειστικές ασκήσεις κοιλιακών, καλό θα ήταν να επικεντρωθείτε στον κορμό, ο οποίος είναι βάση όλων των μυϊκών ομάδων. Με τον τρόπο αυτό, θα μπορέσετε να ενισχύσετε το μυϊκό σας σύστημα και να μειώσετε το λίπος.

Βήμα 3ο

Μειώστε το στρες. Το στρες απελευθερώνει την ορμόνη κορτιζόλη, η οποία συνδέεται άμεσα με την αύξηση του κοιλιακού βάρους. Πάρτε βαθιές αναπνοές, κάντε έναν περίπατο και «καθαρίστε» το μυαλό σας από τις σκέψεις που σας αγχώνουν.

Βήμα 4ο

Καταναλώστε περισσότερα Ω3 λιπαρά οξέα. Τα τρόφιμα πλούσια σε Ω3 λιπαρά οξέα είναι η ιδανική διατροφική πηγή του καλού λίπους, συμβάλλοντας παράλληλα στη μείωση της αδρεναλίνης, της οποία η αύξηση συνδέεται με το κοιλιακό λίπος.