Πέντε έξυπνα κόλπα που θα μας κάνουν να αγαπήσουμε τα λαχανικά

laxanika-anoiksi
ΠΕΜΠΤΗ, 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Δεν είναι λίγοι αυτοί που ξέρουν ότι τα λαχανικά κάνουν καλό και πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά και σε πολλαπλές μερίδες, αλλά δεν μπορούν να τα ενσωματώσουν τόσο εύκολα λόγω δυσαρέσκειας. Αυτό συμβαίνει, επίσης, συχνά και σε περιπτώσεις μικρών παιδιών που αντιστέκονται σε λαχανικά όπως το σπανάκι και το μπρόκολο. Τι μπορούμε να κάνουμε; Τα παρακάτω tips θα φανούν σε πολλούς σωτήρια, είτε για τους ίδιους, είτε για τα παιδιά τους.

Αναμείξτε τα λαχανικά σας με άλλες τροφές σε ένα γεύμα
Μην βράσετε ένα μπρόκολο και πιεστείτε να το φάτε σκέτο. Μπορείτε να το συνδυάσετε με τα ζυμαρικά σας, μαζί με σάλτσα ντομάτας και λίγη παρμεζάνα ή να το συνδυάσετε με πουρέ και κοτόπουλο. Αν βάλετε και λίγο σκόρδο στον πουρέ σας, το γεύμα θα έχει ακόμη περισσότερη γεύση και το μπρόκολο ίσως διαπιστώσετε ότι προσθέτει έξτρα γεύση στο πιάτο.

«Παίξτε» με διαφορετικές γεύσεις
Τα βότανα, τα μπαχαρικά και οι σάλτσες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι τόσο της μαγειρικής, όσο και της κατανάλωσης λαχανικών και μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στη γεύση τους. Αν, για παράδειγμα, έχετε δοκιμάσει λαχανάκια Βρυξελλών και σας φαίνονται πικρά, δοκιμάστε να τα πασπαλίσετε με μπαλσάμικο ή να τα ψήσετε με ελαιόλαδο και λίγο αλάτι κι έπειτα να τους προσθέσετε βασιλικό, μαϊντανό, πράσο κ.ά.

Δοκιμάστε διαφορετικές μαγειρικές μεθόδους
Μπορεί ως παιδιά να τρώγατε με το ζόρι ντομάτες και τώρα να μην τις αντέχετε ούτε στη σκέψη ή να μισούσατε πάντα την ωμή λαχανίδα, αλλά αν τα δοκιμάσετε με διαφορετικό τρόπο, μπορεί να τα δείτε και από άλλη οπτική, καθώς διαφορετικές μέθοδοι μαγειρικής βγάζουν διαφορετικές γεύσεις στα λαχανικά. Για παράδειγμα, αν σοτάρετε κινέζικο λάχανο ή άλλα λαχανικά συγγενικά του λάχανου, θα γίνουν πιο απαλά και τρυφερά κι αν ψήσετε λαχανικά όπως κουνουπίδι και λαχανάκια Βρυξελλών, θα τους χαρίσετε μια απολαυστική τραγανή υφή, που δεν θα πάρετε από το μαγείρεμα στον ατμό ή το βράσιμο, ενώ βγάζει και τη φυσική τους γλυκύτητα στην επιφάνεια.

Πειραματιστείτε με γλυκές γεύσεις
Πολλά λαχανικά ταιριάζουν ιδανικά με γλυκές γεύσεις και αξίζει να τα συνδυάσετε. Δοκιμάστε να τους προσθέσετε κρέμα μπαλσάμικου, κανέλα ή ακόμη και σιρόπι σφενδάμου και δείτε πώς μπορεί να σας αλλάξει η άποψη. Ένα εξαιρετικό λαχανικό για γλασάρισμα που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι τα καρότα, που είναι και πλούσια σε βιταμίνη Α.

Γίνετε πιο δημιουργικοί
Τα λαχανικά δεν είναι μόνο για τη σαλάτα, αλλά μπορούν να αντικαταστήσουν και άλλα συστατικά ενός πιάτου, σε μια πίτσα, στα ζυμαρικά ή τα μπέργκερ. Μπορείτε, για παράδειγμα, να φτιάξετε πίτσα με ζύμη από κουνουπίδι, ζυμαρικά από κολοκύθι ή μπέργκερ από μανιτάρια ή κολοκύθια ή παντζάρια ή άλλα λαχανικά, ακόμη και όσπρια. Αφήστε τη φαντασία σας να οργιάσει και το umami των πιάτων με λαχανικά σας εγγυόμαστε ότι θα απογειωθεί.