Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά κάνουν καλό (και) στον εγκέφαλο

prasina-fullodi-laxanika-xortofagia
ΤΡΙΤΗ, 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

Αν και τα ωμέγα-3 έχουν τη φήμη όσον αφορά στην υγεία του εγκεφάλου, παρ’ όλ’ αυτά τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά παίζουν κι αυτά το ρόλο τους, στη γνωστική φθορά του εγκεφάλου, την οποία και κρατούν μακριά.

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής, μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της γνωστικής φθοράς, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal Neurology.

Ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Rush στο Σικάγο ανέλυσαν δεδομένα από 960 συμμετέχοντες ηλικιών 58 έως 99, χωρίς άνοια στην αρχή της έρευνας. Οι συμμετέχοντες έλαβαν μέρος στο Rush Memory and Aging project και οι ερευνητές βρήκαν ότι όσοι κατανάλωναν τα περισσότερα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, παρουσίαζαν σημαντικά πιο αργή γνωστική φθορά σε μια περίοδο 5 ετών, σε σχέση με όσους τα κατανάλωναν σπάνια ή ποτέ. Η διαφορά, μάλιστα, τη γνωστικής γήρανσης αξιολογήθηκε στα 11 χρόνια.

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, η λαχανίδα, το μαρούλι κ.ο.κ., που περιέχουν νευροπροστατευτικές ουσίες όπως φυλλικό οξύ, βιταμίνες Κ και Ε και καροτενοειδή, αποτελούν βασικό στοιχείο και της διατροφής MIND, που έχει στόχο την πρόληψη της άνοιας και του Αλτσχάιμερ και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει ξηρούς καρπούς, μούρα, φασόλια, ελαιόλαδο κ.ά.