Αϋλο Πολιτιστικό Αγαθό της Ανθρωπότητας η μεσογειακή διατροφή σύμφωνα με την UNESCO

aϋlo-politistiko-agatho-tis-anthropotitas-i-mesogeiaki-diatrofi-sumfona-me-tin-unesco-mesogeiaki-diatrofi-sumfona-me-tin-unesco

ΠΕΜΠΤΗ, 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Τα ευεργετήματα της μεσογειακής διατροφής είναι ήδη γνωστά και έχουν πολλές φορές υμνηθεί από τον Τύπο. Ωστόσο, η ανακήρυξη από την UNESCO, της μεσογειακής διατροφής ως Άυλο Πολιτιστικό Αγαθό της Ανθρωπότητας, φαίνεται πως σφράγισε οριστικά την ανεκτίμητη διατροφική της αξία.

Τα ευεργετήματα της μεσογειακής διατροφής είναι ήδη γνωστά και έχουν πολλές φορές υμνηθεί από τον Τύπο. Ωστόσο, η ανακήρυξη από την UNESCO, της μεσογειακής διατροφής ως Άυλο Πολιτιστικό Αγαθό της Ανθρωπότητας, φαίνεται πως σφράγισε οριστικά την ανεκτίμητη διατροφική της αξία.

Κατά την 5η Σύνοδο της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO, που πραγματοποιείται στο Ναϊρόμπι της Κένυας, αξιολογήθηκε στις 16 Νοεμβρίου το αίτημα που υπέβαλε η Ελλάδα από κοινού με την Ισπανία, την Ιταλία και το Μαρόκο και αποφασίστηκε η εγγραφή της στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας .

Η Ελλάδα ταυτόσημη με τη Μεσογειακή Διατροφή

Μετά την απόφαση της UNESCO, τα αρμόδια Υπουργεία δήλωσαν, πως η Ελλάδα με μια σειρά ενεργειών θα γίνει ταυτόσημη με τη μεσογειακή διατροφή. Στο πλαίσιο αυτό ανακηρύχθηκε ως έδρα της χώρας για τη Μεσογειακή διατροφή το αγρόκτημα «Τριανταφυλλίδειο Κληροδότημα» στη Βυτίνα, που θα αποτελέσει το εφαλτήριο μιας σειράς δράσεων για τη διάδοση των τοπικών προϊόντων της ελληνικής γης.

Τα αρμόδια Υπουργεία των συνεργαζόμενων μεσογειακών χωρών, ανακήρυξαν στο πλαίσιο της κοινής υποψηφιότητας συγκεκριμένες εμβληματικές πόλεις για την προώθηση της μεσογειακής διατροφής. Οι πόλεις αυτές είναι Κορώνη για την Ελλάδα, η Soria για την Ισπανία, το Cilento για την Ιταλία και το Chefchaouen για το Μαρόκο. Σύντομα, θα οργανωθούν στην Κορώνη, συναντήσεις γνωριμίας και διαλόγου μεταξύ των τεσσάρων εμβληματικών κοινοτήτων, με σκοπό την άμεση προώθηση και διάδοση της μεσογειακής διατροφής.