Ποιο είδος αλκοόλ είναι καλύτερο για τον έλεγχο του σακχάρου;

kokteil
ΠΕΜΠΤΗ, 04 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

Μπορεί να ρίχνουμε το βάρος στα γλυκά και τη ζάχαρη, αλλά και το αλκοόλ παίζει ρόλο στις αυξομειώσεις του σακχάρου, ανάλογα με τις επιλογές που κάνουμε. Τι πρέπει να ξέρουμε πριν τσουγκρίσουμε το επόμενό μας ποτό;

Αν έχετε συχνά το αίσθημα της κόπωσης, που συνοδεύεται από πείνα, το πιθανότερο είναι ότι το σάκχαρο στο αίμα σας και η ινσουλίνη στον οργανισμό δεν βρίσκονται σε ισορροπία και σημειώνουν απότομες αυξομειώσεις. Η ινσουλίνη εκκρίνεται από το πάγκρεας και ρυθμίζει το επίπεδο της γλυκόζης, του σακχάρου που μας χαρίζει ενέργεια, ενώ αποτρέπει τη διάσπαση των λιποκυττάρων. Όταν αυξάνουμε συνεχώς την ινσουλίνη μας τρώγοντας ή πίνοντας, μπορεί να οδηγηθούμε σε χρόνια ανεβασμένη ινσουλίνη, αντίσταση στην ινσουλίνη, μεταβολικό σύνδρομο και αυξημένη πείνα και λιγούρες. 

Οι περισσότεροι ξέρουν τι να αποφεύγουν όσον αφορά τις τροφές και μένουν μακριά από γλυκά, επεξεργασμένες τροφές, ζάχαρη. Τι συμβαίνει, όμως, με το αλκοόλ;

Δεν είναι όλα τα είδη αλκοόλ τα ίδια
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: το αποσταγμένο αλκοόλ, δηλαδή το τζιν, η βότκα, το ρούμι, το ουίσκι, περιέχει 0 γραμμάρια ζάχαρης και 0 γραμμάρια υδατανθράκων που σημαίνει ότι έχουν μηδαμινή επίδραση στο σάκχαρο. Το κρασί και η μπίρα, από την άλλη, περιέχουν ζάχαρη και υδατάνθρακες που ο οργανισμός επεξεργάζεται όπως και την απλή ζάχαρη. Αυτό σημαίνει ότι με την κατανάλωσή τους, το σάκχαρο αυξάνεται απότομα, ο οργανισμός απελευθερώνει ινσουλίνη για να σταθεροποιήσει τα επίπεδα γλυκόζης κι έπειτα αισθανόμαστε μια σχετική πτώση και κόπωση, όπως και πείνα.

Μεταξύ του κρασιού και της μπίρας, η ποσότητα ζάχαρης ποικίλλει, με τα πιο ξηρά κρασιά να περιέχουν λιγότερη ζάχαρη, λόγω των μυκήτων που κατανάλωσαν τα σάκχαρα που βρίσκονται στα φρούτα κατά τη ζύμωση, και τους επιδόρπιους οίνους να περιέχουν περισσότερη. Τα πιο φθηνά κρασιά, επίσης, συνήθως περιέχουν περισσότερη ζάχαρη, καθώς υπόκεινται σε μικρότερης διάρκειας ζύμωση. 

Γιατί παχαίνει η κατανάλωση αλκοόλ;
Πολλοί ίσως έχετε παρατηρήσει έπειτα από μια βραδιά κατανάλωσης αλκοόλ, ότι ο ύπνος είναι διακεκομμένος και ξυπνάτε πολλές φορές. Ένας ένοχος για όλο αυτό είναι σίγουρα το σάκχαρο, το οποίο πέφτει δραματικά κι εμείς ξυπνάμε από υπογλυκαιμία. Για να γλιτώσετε αυτή την παρενέργεια, καλό θα ήταν να φάτε καλά λιπαρά, όπως αβοκάντο και ξηρούς καρπούς, κι όχι αμυλώδεις τροφές.

Τι συμβαίνει, όμως, στο συκώτι; Ένας από τους μεγαλύτερους μύθους είναι ότι το αλκοόλ μετατρέπεται πάντα σε ζάχαρη. Το θέμα είναι πώς μεταβολίζεται και πώς μπορεί να αυξήσει το βάρος μας. Το συκώτι προτιμά να μεταβολίσει το αλκοόλ πριν από οτιδήποτε άλλο, που σημαίνει ότι θα του δώσει προτεραιότητα πριν τα λιπαρά, την πρωτεΐνη και τους υδατάνθρακες. Αυτό σημαίνει ότι επειδή ασχολείται με τον μεταβολισμό του αλκοόλ, μειώνει την καύση του λίπους που με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους.

Τι ποτό να επιλέξετε για καλύτερη ισορροπία στο σάκχαρο;
Αν η μπίρα και το κρασί επηρεάζουν το σάκχαρο του αίματος και τα αποστάγματα επηρεάζουν το συκώτι, ποια είναι η καλύτερη επιλογή; Το μέτρο! Μείνετε στα 1-2 ποτά οι άντρες και στο ½ με 1 ποτό οι γυναίκες, προτιμώντας σκέτο αποσταγμένο αλκοόλ ή σε συνδυασμό με σόδα. Καλές επιλογές είναι μιας καλής ποιότητας βότκα ή τζιν με σόδα και λίγο bitters, που βοηθά στην πέψη και χαρίζει έξτρα γεύση. Έτσι θα μπορείτε να πιείτε πραγματικά στην υγειά σας, χωρίς παρατράγουδα.