Το Κτήμα Βόλβη και μια πρωτοποριακή ενέργεια φέρνουν το αγριέλαιο στο προσκήνιο

ktima-bobli4
ΤΡΙΤΗ, 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη, στη λίμνη Βόλβη, συντελείται μια προσπάθεια που μας ξανασυστήνει τον απόλυτο σύμμαχο της υγείας: το αγριέλαιο.

Το Κτήμα Βόλβη και το αγριέλαιό του

Το σπάνιο και πολύτιμο αγριέλαιο παράγεται από αγριελιές του Κτήματος Βόλβη που φυτρώνουν εδώ και αιώνες στο εν λόγω Κτήμα. Δεν είναι τυχαίο πως ο χώρος, έκτασης πάνω από 4.000 στρέμματα, βρίσκεται εντός του εθνικού πάρκου και της προστατευόμενης ζώνης Natura. Εκεί, περίπου 70.000 ελαιόδεντρα συγκροτούν τον μεγαλύτερο ιδιωτικό αγριελαιώνα στη χώρα αλλά και τον παλαιότερο. Η απόδειξη; Το Βυζαντινό ελαιοτριβείο που βρίσκεται στο κέντρο του! 

Οι αγριελιές (Olea Europaea sylvestris) μεγαλώνουν στο κτήμα, με μοναδική ανθρώπινη παρέμβαση το αναγκαίο κλάδεμα και με την προστασία του ήπιου μικροκλίματος της λίμνης. Τα δέντρα καρποφορούν με την πιο φυσική διαδικασία, με τη βοήθεια μόνο του ήλιου και της βροχής. Εξάλλου, εκ φύσεως το δέντρο της αγριελιάς είναι ανθεκτικό και επιβιώνει σε αντίξοες συνθήκες χωρίς να χρειάζεται βοήθεια φαρμάκων, βιταμινών κλπ. Σήμερα στο κτήμα συνυπάρχουν περίπου 70.000 αγριελιές, από τις οποίες παράγεται το αγριέλαιο, μια από τις υπερτροφές της ελληνικής φύσης, και 5.000 ήμερες ελιές, που παράγουν έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.  

Τα χαρακτηριστικά του που το καθιστούν το απόλυτο superfood είναι πως πρόκειται για το το μοναδικό αγριέλαιο που είναι βιολογικό και αυτό οφείλεται στο ότι το δασαγρόκτημα είναι ιδιόκτητο. Επιπλέον, είναι αφιλτράριστο και με υψηλότατη συγκέντρωση φαινολών με τον ισχυρισμό υγείας σύμφωνα με τον Κανονισμό 432/2012 της Ε.Ε. για την προστασία των λιπιδίων του αίματος και άλλα οφέλη. 

Γιατί το αγριέλαιο Κτήμα Βόλβη είναι κάτι παραπάνω από superfood

Η διατροφική αξία του ελαιόλαδου είναι γνωστή και επιστημονικά αποδεδειγμένη. Μάλιστα, είναι τόσο μεγάλα τα οφέλη από την κατανάλωσή του που τοποθετείται μεταξύ τροφίμου και φαρμάκου. Ο λόγος ακούει στο όνομα φαινόλες, ουσίες με ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις που προστατεύουν τον οργανισμό και συμβάλλουν στην προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος. Επιπλέον, πρόσφατες μελέτες ερευνούν τα οφέλη του ελαιολάδου στην πρόληψη της νόσου του Αλτσχάιμερ, ενώ η επιστήμη αναζητά πιθανή συμβολή των φαινολών στη μάχη κατά διαφόρων ειδών καρκίνου.

Ο ανεξάρτητος κατάλογος έξτρα παρθένων ελαιολάδων aristoleo με υψηλές φαινόλες που βασίζεται στο τεστ των Καθηγητών του Πανεπιστημίου Αθηνών Μαγιάτη και Μέλλιου κατατάσσει το αγριέλαιο Κτήμα Βόλβη στις υψηλότερες θέσεις.

Το αγριέλαιο Κτήμα Βόλβη έχει λάβει διακρίσεις και βραβεύσεις διεθνώς 

Τα φύλλα αγριελιάς 

Τα φύλλα αγριελιάς έχουν τις ίδιες φαινόλες με το αγριέλαιο με επιπλέον την ελευρωπαίνη. Η κατανάλωση των φύλλων ελιάς έχει δείξει οφέλη στην καταπολέμηση της αρτηριακής πίεσης. Τα φύλλα αγριελιάς έχουν τις φαινόλες σε πολύ μεγαλύτερη συγκέντρωση από τα φύλλα της ήμερης ελιάς. Ένα φλυτζάνι αφεψήματος φύλλων αγριελιάς την ημέρα βοηθάει στην ενίσχυση της υγείας του καρδιαγγειακού συστήματος.    

Διαβάστε περισσότερα για το Κτήμα Βόλβη