Βιταμίνη Β12: γιατί μας είναι απαραίτητη και πού τη βρίσκουμε

bitamini-b12
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για την εκτέλεση αρκετών σημαντικών λειτουργιών του οργανισμού.

Η βιταμίνη Β12 είναι μια βασική βιταμίνη που χρειάζεται το σώμα για να λειτουργήσει σωστά – αλλά δεν μπορεί να την παράγει το ίδιο. Βρίσκεται κυρίως σε ζωικά προϊόντα, πράγμα που σημαίνει ότι η έλλειψη της βιταμίνης είναι συχνές μεταξύ των vegan και των χορτοφάγων.

Η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για την εκτέλεση αρκετών σημαντικών λειτουργιών του οργανισμού, όπως η υποστήριξη του νευρικού συστήματος. Χρειάζεται επίσης για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο μέσω της αιμοσφαιρίνης.

Γιατί μας χρειάζεται;

Μαζί με το φυλλικό οξύ και τη βιταμίνη Β6, η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια – είναι απαραίτητη για την πρόληψη της αναιμίας και τη διατήρηση ενός υγιούς νευρικού συστήματος. Μια ανεπάρκεια σε βιταμίνη Β12 μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή ασυνήθιστα μεγάλων ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οποία δεν μπορούν να μεταφέρουν το αίμα στο σώμα όσο πιο αποτελεσματικά χρειάζεται. Αυτό μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει σε μια σειρά προβλημάτων υγείας όπως η υπερβολική κόπωση, η έλλειψη ενέργειας, τα στοματικά έλκη, η μυϊκή αδυναμία και η διαταραγμένη όραση.

 Μπορεί επίσης να επηρεάσει την πνευματική υγεία μας, σύμφωνα με μελέτες, οδηγώντας σε προβλήματα με τη μνήμη και την κρίση και σε μερικές περιπτώσεις σε κατάθλιψη.

Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι τα άτομα με ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 είχαν χαμηλότερη από την κανονική οστική πυκνότητα, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης. Σε σοβαρές περιπτώσεις, η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές όπως η παροδική στειρότητα, οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη και τα καρδιακά προβλήματα.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις έγκυες γυναίκες να εξασφαλίζουν ότι έχουν επαρκή επίπεδα βιταμίνης Β12, καθώς αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου γενετικών ανωμαλιών. Παρόλο που πολλά από τα συμπτώματα βελτιώνονται με τη θεραπεία, ορισμένα προβλήματα που προκαλούνται από την έλλειψή της μπορεί να είναι μη αναστρέψιμα, αν αφεθούν χωρίς θεραπεία.

Τι να φάτε για να αποτρέψετε την ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12;
Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται σε ζωικά προϊόντα όπως το κρέας, το γάλα, το τυρί και τα αυγά. Προφανώς, αυτό μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα για όσους ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή ή για εκείνους που απλά δεν καταναλώνουν πολλά από τα προαναφερθέντα τρόφιμα, καθώς δεν λαμβάνουν φυσικά τη βιταμίνη μέσω της διατροφής τους.

Ενώ οι περισσότεροι διατροφολόγοι θα συνιστούσαν ένα συμπλήρωμα διατροφής με Β12 για την καταπολέμηση της ανεπάρκειας, υπάρχουν και ορισμένα εμπλουτισμένα τρόφιμα που την περιέχουν: δημητριακά για πρωινό, σόγια, ρύζι και φυτικά γάλατα συχνά εμπλουτίζονται με βιταμίνη Β12.

Πηγή: iatrikanews.gr