Τελικά πρέπει οι έγκυες «να τρώνε για δύο»;

egkuos-fagito
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Πόση αλήθεια κρύβεται στο παλιό γνωμικό;

Ενώ είναι εύκολο να πιστέψουμε ότι η εγκυμοσύνη δικαιολογεί ένα ακόμη κομμάτι κέικ για πρωινό, το παλιό γνωμικό που λέει ότι οι γυναίκες πρέπει «να τρώνε για δύο», όταν περιμένουν παιδί, δημιουργεί κινδύνους για την υγεία του εμβρύου και της μητέρας, σύμφωνα με νέα έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Diabetologia.

Η μελέτη δείχνει ότι εάν μια γυναίκα πάρει πάρα πολύ ή πολύ λίγο βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να υπάρξουν δυσμενείς επιπτώσεις για το παιδί της.

Σύμφωνα με την ανάλυση 905 ζευγαριών μητέρων-παιδιών, η οποία διεξήχθη στο Χονγκ Κονγκ, η αύξηση του σωματικού βάρους θα μπορούσε να θέσει τα παιδιά σε αυξημένο κίνδυνο αντίστασης στην ινσουλίνη και υψηλής αρτηριακής πίεσης. Το έμβρυο μπορεί επίσης να έχει μεγαλύτερες πιθανότητες για μακροσωμία, κατά την οποία το νεογέννητο είναι σημαντικά μεγαλύτερο από τον μέσο όρο. Επιπλέον, μπορεί τα νεογέννητα να έχουν υψηλότερο από το φυσιολογικό Δείκτη Μάζας Σώματος –  οι ερευνητές λένε ότι όλα αυτά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω καρδιομεταβολικούς κινδύνους αργότερα στη ζωή τους.

 Η αύξηση του σωματικού βάρους των συμμετεχόντων μετρήθηκε σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του Ινστιτούτου Ιατρικής και οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι έγκυες γυναίκες που πήραν περισσότερο βάρος από το συνιστώμενο είχαν παιδιά με υψηλότερη αρτηριακή πίεση και χειρότερο έλεγχο σακχάρου από εκείνες που πήραν το συνιστώμενο βάρος.

Τις ίδιες ανεπιθύμητες επιπτώσεις είχαν τα παιδιά και των γυναικών που πήραν λιγότερο βάρος από το συνιστώμενο.

Κατά μέσο όρο, η αλλαγή στο βάρος από την περίοδο πριν από την εγκυμοσύνη μέχρι τον τοκετό ήταν 15kg για τις γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη, με το 41% ​​να έχει υπερβεί το συνιστώμενο εύρος βάρους και το 17% να έχει λιγότερο, ενώ με τις γυναίκες στην πρώτη περίπτωση να είναι πιο νέες και να έχουν υψηλότερο ΔΜΣ.

Ενώ ο επικεφαλής ερευνητής ο καθηγητής, Wing Hung Tam, δεν πιστεύει ότι τα αποτελέσματα σημαίνουν ότι πρέπει να επιστρέψουμε στην πρακτική των τακτικών ζυγίσεων των εγκύων, δήλωσε ότι είναι ζωτικής σημασίας να ενημερώνονται σωστά για τις επιπτώσεις της αύξησης βάρους κατά την εγκυμοσύνη και να απορρίψουν τη θεωρία που λέει ότι πρέπει «να τρώνε για δύο».

«Η εγκυμοσύνη απαιτεί επιπλέον 300 kcal ανά ημέρα. Αυτό που χρειάζεται μια έγκυος γυναίκα είναι μια ισορροπημένη διατροφή που ικανοποιεί αυτές τις απαιτήσεις με τα κατάλληλα μικροθρεπτικά συστατικά. Πρέπει επίσης να κάνει μέτρια άσκηση, για να αποφύγει την υπερβολική αύξηση βάρους».

Αν και η μελέτη επικεντρώνεται στην επισήμανση των δυσμενών επιπτώσεων που μπορεί να έχει το υπερβολικό βάρος στην εγκυμοσύνη στα παιδιά, ο Wing Hung Tam εξηγεί ότι υπάρχει επίσης μια σειρά κινδύνων για την υγεία της μητέρας, όπως ένας υψηλότερος κίνδυνος σακχαρώδου διαβήτη κύησης.

Πηγή: iatrikanews.gr