Τι συμβαίνει με τον ενεργό άνθρακα στη διατροφή;

mpergker-energos-anthrakas
ΔΕΥΤΕΡΑ, 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

Η Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και μετεκπαίδευση στη χορτοφαγία, Δέσποινα Μαρσέλου, μας εξηγεί τι συμβαίνει με τη νέα τάση που θέλει τη διατροφή μας… μαύρη.

Μια από τις τάσεις στη διατροφή παγκοσμίως των τελευταίων ετών είναι τα εμπλουτισμένα με ενεργό άνθρακα τρόφιμα και η χρήση του στις διάφορες τροφές, στις οποίες χαρίζει μαύρο χρώμα, απωθητικό για πολλούς. Έτσι, βλέπουμε μαύρους καφέδες, μαύρα παγωτά, μαύρα smoothies, μαύρα ψωμιά κι όλα αυτά καθώς ο ενεργός άνθρακας θεωρείται ότι είναι αποτοξινωτικός, τονώνοντας το ανοσοποιητικό και δίνοντας ώθηση στη συνολική υγεία.

Ο ενεργός άνθρακας είναι ένα 100% φυσικό προϊόν που παράγεται με υψηλή θερμότητα σε ελεγχόμενο περιβάλλον, σε κενό αέρα, από πρώτη ύλη όπως φλοιό καρύδας, ξύλο, μπαμπού, πυρήνες ελιάς, τύρφη. Είναι μια άγευστη και άοσμη μαύρη σκόνη, που θεωρείται ότι έχει μεγάλη απορροφητική και αποτοξινωτική ικανότητα, γι’ αυτό και βλέπετε ολοένα και περισσότερα τρόφιμα να βγαίνουν και σε… μαύρη εκδοχή, αποτελώντας πλέον άλλο ένα food trend.

Χρησιμοποιείται από καλλυντικά, φίλτρα νερού και οδοντόπαστες, όπου όντως δεσμεύει ρύπους, μέχρι διάφορες τροφές και λόγω της απορροφητικότητάς του συγκρατεί χημικά και τοξίνες, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται στα νοσοκομεία για την αντιμετώπιση της οξείας δηλητηρίασης. Θεωρείται ότι όταν παραμένει στον εντερικό σωλήνα, μπορεί να απορροφήσει όλες αυτές τις ανεπιθύμητες ουσίες που περνούν στον οργανισμό μας από τα διάφορα τρόφιμα, όπως π.χ. τα φυτοφάρμακα, αλλά και τοξικά βακτήρια, ρυθμίζοντας το έντερο και την υγεία του και αντιμετωπίζοντας εντερικές και πεπτικές διαταραχές. Οι «υπερδυνάμεις» του ενεργού άνθρακα, λοιπόν, παρατηρούνται στο πεπτικό, δεσμεύοντας τοξικές ουσίες από την πέψη, μέχρι την αποβολή.

Υπάρχουν, όμως, και κάποια πράγματα ακόμη που πρέπει να ξέρετε όσον αφορά τη θεωρία ότι ο ενεργός άνθρακας μπορεί να απορροφήσει κάθε τοξική ουσία και να βελτιώσει τη συνολική υγεία. Η προσθήκη του συστηματικά στο φαγητό και η συχνή κατανάλωση τροφών ενεργού άνθρακα μπορεί στην πραγματικότητα να οδηγήσει σε διατροφικές ελλείψεις, καθώς μαζί με τις τοξίνες, απορροφά και βιταμίνες και μέταλλα, αφού δεν μπορεί να διαχωρίσει ανάμεσα στα θρεπτικά συστατικά και τα βλαβερά. Αυτό σημαίνει ότι η συχνή λήψη του θα σας οδηγήσει σε ελλείψεις, κόπωση, αδυναμία και άλλα συμπτώματα, ενώ μπορεί να επιφέρει και δυσκοιλιότητα.

Ακόμη, η μακροχρόνια χρήση του μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση κάποιων δραστικών συστατικών των φαρμάκων που ενδεχομένως λαμβάνετε, πράγμα επικίνδυνο, ενώ δεν συστήνεται κατά την περίοδο εγκυμοσύνης ή θηλασμού, ούτε σε άτομα με αιμορραγία στο γαστρεντερικό. Αν, για παράδειγμα, λαμβάνετε χάπι ή άλλη βιταμίνη μαζί με ενεργό άνθρακα, το πιθανότερο είναι να δεσμεύσει την απορρόφησή τους. Αν λαμβάνετε ποσότητα ενός φακελίσκου το βράδυ, μακριά από λήψη άλλων βιταμινών, δεν υπάρχει θέμα διατροφικών ελλείψεων.

Γενικότερα, όμως, θα ήταν καλύτερα να βασιστείτε στα φρούτα και τα λαχανικά για την αποτοξίνωση του οργανισμού σας και να μην υιοθετείτε άκριτα όλες τις νέες τάσεις, τουλάχιστον όχι χωρίς καθοδήγηση.

Δέσποινα Μαρσέλου
Κλινική διαιτολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και μετεκπαίδευση στη χορτοφαγία
Ηρώων Πολυτεχνείου 67, Πειραιάς
www.getactive.gr, www.notanordinarymum.gr
FB page: getactive