Πώς να φτιάξετε τα τέλεια βραστά αυγά και μια υπέροχη συνταγή

brasta-auga
ΔΕΥΤΕΡΑ, 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

Ταιριάζουν στο πρωινό, σαν σνακ, στη σαλάτα, στο μεσημεριανό ή το βραδινό και αποτελούν σημαντική πηγή ζωικής πρωτεΐνης με μόλις 80 θερμίδες το ένα αυγό. Κι αν μέχρι τώρα προσπαθούσατε να τα βράσετε, αλλά σας έβγαιναν μελάτα ή παραβρασμένα, δείτε τι πρέπει να κάνετε για το τέλειο αποτέλεσμα.

Αυγά σκραμπλ, τηγανητά, ποσέ… Υπάρχουν άπειροι τρόποι να μαγειρέψει και να απολαύσει κανείς τα αυγά του. Το βραστό αυγό, όμως, είναι ίσως ο πιο παραδοσιακός και μπορεί να ταιριάξει σε διάφορα γεύματα. Δείτε πώς να τα πετύχετε εύκολα, χωρίς ατυχήματα και τόσο σφιχτά όσο το θέλετε.

Βάλτε τα αυγά σας σε ένα κατσαρολάκι και καλύψτε τα με νερό που να ξεπερνά τα αυγά κατά 3 εκατοστά. Βάλτε στο κατσαρολάκι σας το καπάκι και αφήστε το νερό να βράσει. Μόλις αρχίσει να βράζει, αφαιρέστε το κατσαρολάκι αμέσως από τη φωτιά και αφήστε το για 15 λεπτά. Έπειτα χύστε το νερό και βάλτε τα αυγά σας σε κρύο νερό με παγάκια ή εναλλακτικά αφήστε κρύο νερό να πέσει επάνω τους, μέχρι να κρυώσουν τελείως.

Για να αφαιρέσετε το τσόφλι, χτυπήστε απαλά το κάθε αυγό στον πάγκο σας μέχρι να σπάσει σε κάθε πλευρά του και ρολάρετέ το με το χέρι σας ώστε το τσόφλι του να χαλαρώσει. Βγάλτε το τσόφλι κάτω από το τρεχούμενο νερό βρύσης, το οποίο θα σας βοηθήσει να το αφαιρέσετε.

Χρήσιμες συμβουλές για τα αυγά σας
-Αποθηκεύστε τα στη χάρτινη συσκευασία τους σε ράφι του ψυγείου κι όχι στην πόρτα
-Χρησιμοποιήστε αυτά που έχουν καθαρό τσόφλι, χωρίς ρωγμές και μην τα πλύνετε πριν τα αποθηκεύσετε ή τα μαγειρέψετε
-Να τα μαγειρεύετε πάντα μέχρι τόσο το ασπράδι όσο και ο κρόκος να είναι σφιχτά κι όχι ρευστά. Η θερμοκρασία στο κέντρο του αυγού πρέπει να είναι 71 βαθμοί
-Τα μελάτα αυγά δεν συστήνονται, καθώς η θερμοκρασία τους είναι πιο χαμηλή
-Αποφύγετε να διατηρείτε τα βραστά αυγά σας σε θερμοκρασία δωματίου για πάνω από 2 ώρες. Αν τα ξεχάσετε για περισσότερη ώρα, καλύτερα να μην τα καταναλώσετε

Συνταγή με αυγά για ορεκτικό
Θα χρειαστείτε

6 βρασμένα, σφιχτά αυγά, καθαρισμένα
3 κ.σ. μαγιονέζα ή ντρέσινγκ σαλάτας
½ κ.γ. τριμμένη μουστάρδα
1/8 κ.γ. αλάτι
1/8 κ.γ. πιπέρι

Οδηγίες
Κόψτε τα αυγά σας στη μέση κατά μήκος. Βγάλτε τους κρόκους τους και λιώστε τους με ένα πιρούνι. Ανακατέψτε τους με μαγιονέζα, μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι και έπειτα προσθέστε το μείγμα σας στη θέση του κρόκου που αφαιρέσατε. Καλύψτε και βάλτε τα στο ψυγείο για 24 ώρες.

Το ορεκτικό αυτό ταιριάζει ιδανικά πασπαλισμένο με μαϊντανό ή λεπτοκομμένες φέτες κόκκινου κρεμμυδιού, ενώ αν θέλετε να του ανεβάσετε επίπεδο, λίγο κόκκινο χαβιάρι είναι ό,τι πρέπει. Για να στερεωθούν στον δίσκο που θα τα σερβίρετε, κόψτε ένα μικρό κομμάτι από το κάτω μέρος τους ώστε να φύγει η καμπύλη που έχουν φυσικά και να ισορροπήσουν.